Index Vakbarát Hírportál

Az FTC hazai pályán sem kérdezett, és jutott könnyedén az Ekl-főtáblára

2023. augusztus 31., csütörtök 21:52

A Ferencváros labdarúgócsapata 3–0-ra győzte le hazai környezetben a litván Zalgiris Vilniust, ennek értelmében pedig kettős győzelemmel kvalifikált az Európa-konferencialiga főtáblájára.

A Ferencváros egy héttel korábban, négygólos idegenbeli győzelmének köszönhetően mondhatni formalitássá tette a visszavágót, a zöld-fehér csapat karnyújtásnyira érezhette magát a harmadik számú európai kupasorozat csoportkörétől. A jelentős előny ellenére Máté Csaba vezetőedző óvatosan fogalmazott a találkozó előtt, és kijelentette: a legfontosabb, hogy egy pillanatra se adják meg az esélyt a litvánoknak a „csodatételre”. 

A Zalgiris sokkal jobb csapat, mint a máltai volt az előző körben. Az első mérkőzésen láthattuk, hogy egy hiba, egy tizenegyes, egy kiállítás milyen mederbe terelhet egy mérkőzést. Nem szabad hagynunk az ellenfelünknek, hogy elhiggye, lehet esélye

– szögezte le a szakember. Ennek tudatában a magyar rekordbajnok mindössze egy helyen változtatott a múlt heti, vilniusi kezdőcsapathoz képest: belső védő poszton Cissé helyén Abena kezdett. 

A Zalgiris több változtatást is eszközölt, Gorobosov eltiltása miatt nem léphetett pályára, helyét Olivier Buff vette át, míg a támadószekcióban mindkét támadóját „kicserélte” Cseburin vezetőedző: Antal és Golubickas helyett Kazlauskas és Oyewusi kapott lehetőséget. Igaz, Golubickas tagja maradt a kezdőcsapatnak, csak egy sorral hátrébb, a középpályán kezdte a mérkőzést. 

A Groupama Aréna ugyan nem telt meg teljesen, még a kellemes késő nyári este – abszolút futballidő – ellenére sem, de szép számmal kilátogattak hazai szurkolók a helyszínre, mégis csak az Európa-konferencialiga főtáblájáért játszott csapatuk. 

Érdekesség, hogy Máté Csaba nem mindennapi tettre készült, mivel 2009 óta magyar vezetőedzővel a kispadon nem jutott honi csapat európai kupasorozat főtáblájára. Akkor Herczeg András vezetésével a Debrecen kvalifikált a Bajnokok Ligája legjobb 32 együttese közé, igaz, ott már nem jött össze a pontszerzés. 

 Nos, de visszakanyarodva a mérkőzésre, a Ferencváros mondhatni ott folytatta, ahol egy hete abbahagyta a litván fővárosban. Alig telt el négy perc, a hazaiak rögtön kihasználták első lehetőségüket: Varga Barnabás kapott labdát a félpályánál, majd remek ütemben indította a jobb szélen Traorét, aki megint tanúbizonyságot tett szélvészgyorsasáságról, könnyen lefutotta védőjét, és 10 méterről a kapu közepébe lőtt, 1–0!

A korai vezető találat ellenére nem lassított a Fradi, néhány perccel később Varga Barnabás kapott tökéletes kiugratást, szépen kezelte le a labdát, de a kimozduló kapus fölött nem tudott átemelni, Gertmonas kezében landolt próbálkozása. Az első említésre méltó litván helyzet a 10. percben érkezett, akkor Bopesu jobb oldali szöglete után Oyewusi fejelt kapura, de a labda kapu fölé szállt. 

A félidő feléhez közeledve újabb gólszerzési lehetőség nyílt a Ferencváros előtt: Marquinhos cselezett a tizenhatos jobb sarkánál, és hozta játékba a gólszerző Traorét, aki bal lábbal, kapásból lőtt, de a labda Kendisről szögletre vágódott, nagy lehetőség volt. A sarokrúgás után Marquinhos elé érkezett a labda, a brazil szélső viszont pontatlan volt, kapu fölé rúgta a labdát. A játékrész végéhez közeledve a Zalgiris támadósora is megvillant, Buff játszotta magát tisztára, majd középről, 16 méterről eresztett meg egy életerős lövést, de Dibusz a helyén volt és hárított. 

Amikor már lassan-lassan mindenki a szünetre készült, érkezett a csattanó. Marquinhos könnyedén verte meg a szélen Bopesut, majd Zachariassent hozta játékba, a norvég középpályás pedig kapura lőtt, de lövését Bopesu kézzel blokkolta, így büntetőhöz jutott a Ferencváros. 

A pontrúgást Varga Barnabás végezte el, és magabiztosan a kapuba emelt, 2–0!

A félidőre így kétgólos hazai előnnyel vonulhattak a felek, ami egyben azt is jelentette, hogy immár 6–0 volt az összesített állás a ferencvárosiak javára. A 15 perces szünetet követően sem vett vissza tempójából a Fradi, a második félidő harmadik percében újra Traoré kapott egy kiváló labdát – ezúttal Pesicstől –, besétált a tizenegyes pont magasságáig, onnan pedig higgadtan lőtte a hálóba saját maga második, csapata harmadik gólját (3–0). 

És ha egy üzlet beindul! Szinte a középkezdés után rögtön Traoré iramodott meg a jobb szélen, mintaszerűen passzolt – egyúttal adta vissza a kölcsönt – Pesicsnek, a félidőben beállt támadó a 16-os előteréből, középről lőtt a litván kapus kezei alatt a hálóba. Igen ám, de az Európa-konferencialiga playoffkörében már van videóbíró, ami jelezte is a játékvezetőnek, hogy Traoré lesen kapta a labdát, így a találat érvénytelen, maradt a háromgólos különbség. 

Néhány pillanattal később Traoré újra kapuba lőtt, de szintén leshelyzetről, így végül kettő érvényesen szerzett gólja után cserélték le a mali támadót, és váltotta ifj. Lisztes Krisztián. A folytatásban már csillapodott a játék irama, a hazaiak sem voltak már olyan kezdeményezők, de Dibusznak a 73. percben még be kellett mutatnia egy bravúrt Novikovas 18 méterről eleresztett bombaerős lövése után.

A magyar válogatott kapusa bravúrral tolta szögletre a felső sarokba tartó labdát.

Ezek után még a csereként beálló Cristian Ramírez lövését jegyezhettük fel a tizenhatos előteréből, de az ecuadori hátvéd nem talált kaput, így 3–0-s eredménynél hangzott el a játékvezető hármas sípszava. A mérkőzés utolsó pillanataiban a Fradi tábora (többek között) Máté Csabát éltette, már csak az a kérdés, az őszi mérkőzéseken a magyar tréner lesz-e a zöld-fehérek vezetőedzője. 

A Ferencváros kettős győzelemmel kvalifikált a harmadik számú európai kupasorozat főtáblájára, amely csoportkörének sorsolását péntek délután 14.30-kor tartják. Máté Csaba pedig mondhatni történelmet írt, mivel 2009 óta első magyar vezetőedzőként irányított honi csapatot európai kupasorozat őszi szakaszába.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
SELEJTEZŐ, PLAYOFF, VISSZAVÁGÓ

Ferencvárosi TC–Zalgiris Vilnius 3–0 (2–0), továbbjutott: Ferencváros 7–0-s összesítéssel. 
gólszerzők: Traoré (4., 48), Varga B. (42)

(Borítókép: MTI)

Rovatok