Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő technológia, az új Bernabéu gyepe pillanatok alatt eltűnik a föld alatt

2023. szeptember 7., csütörtök 10:32

A spanyol élvonalbeli Real Madrid labdarúgócsapata múlt hétvégén visszatért otthonába, a Santiago Bernabéu Stadionba, és 2–1-re győzte le a Getafét. A fővárosiak első alkalommal léphettek pályára megújult stadionjukban, mely a világ egyik legkorszerűbb létesítménye lett, olyan funkciókkal, amilyeneket még sosem láttunk. 

A Real Madrid elnöke, Florentino Pérez már évekkel ezelőtt kijelentette, hogy az 1947-ben épült Santiago Bernabéu Stadionból a világ legmodernebb stadionját szeretné varázsolni, többek között olyan technológiai megoldásokkal, melyek egyetlen másik csapat otthonában sem láthatók. A munkálatoknak 2019-ben kezdtek hozzá, majd a koronavírus sújtotta, nézők nélküli időszak alatt a csapat edzőpályájára költözött, így zavartalanul folytatódhattak a munkálatok. 

A projektre egyébként közel egymilliárd eurót különítettek el a beruházók, a világjárvány végeztével pedig a csapat ugyan visszatért a Bernabéuba, de a munkálatok továbbra is folytatódtak. Így történhetett meg, hogy egészen múlt szombatig a Real Madrid úgy szerepelt hazai közönsége előtt, hogy az egyik kapu mögötti lelátó teljes egészében felújítás alatt állt. 

Nos, de a felújítási munkálatok immár a vége fele közelednek, és ugyan még nem készült el teljes egészében az új stadion, de a szurkolók már birtokba vehették otthonukat a hétvégi, Getafe elleni bajnoki mérkőzésen. 

A Santiago Bernabéu újdonságai közé tartozik a behúzható tető és a külső acélhomlokzat, de a létesítményt nagyszabású rendezvények lebonyolítására is tervezték, így a fű minőségének megőrzése érdekében a pálya eltűnhet a föld alatt. A behúzható gyepszőnyeg a pálya alatt hat föld alatti szinten van tárolva, annak épségének megőrzése érdekében pedig öntözőrendszerrel és LED-lámpákkal óvják a gyepet. 

A klub által közzétett videón tökéletesen látszik, hogy a stadion gyepszőnyege percek alatt eltűnik a föld alatt, eddig sosem látott technológiának köszönhetően. Ezenkívül egyébként a megújult Bernabéu további 4000 férőhellyel bővült, így összesen 85 ezer szurkoló vehet részt a mérkőzéseken egyszerre. 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok