Index Vakbarát Hírportál

Már nem Hans-Dieter Flick a német válogatott szövetségi kapitánya

2023. szeptember 10., vasárnap 17:35

A Japán ellen 4–1-re elbukott felkészülési mérkőzés volt az utolsó csepp a pohárban, a 2022-es labdarúgó-világbajnokság óta pocsékul szereplő német válogatott szövetségi kapitányi posztjáról menesztették Hans-Dieter Flicket. A kispadra – ideiglenesen – Rudi Völler tér vissza, aki a 2002-es vb-ezüst idején irányította a nemzeti csapatot.

11 órakor még elkezdte a német válogatott vasárnapra kiírt edzését Hans-Dieter Flick, két órával később viszont már az elnök irodájában volt jelenése, ahol megkapta a hosszú ideje érő, elbocsátó szép üzenetét…

A német szövetség vasárnap délután hozta nyilvánosságra a döntést, a 2021-es Európa-bajnokság után Joachim Löwöt váltó szakember, valamint két segédedzője, Marcus Sorg és Danny Röhl távozik a csapat éléről. Az 58 esztendős szakember helyét ideiglenesen a Rudi Völler sportigazgató fémjelezte trió, a 2002-es vb-ezüstöt összehozó kapitány mellett Sandro Wagner és Hannes Wolf veszi át, ők irányítják majd a válogatottat a keddi, Franciaország elleni felkészülési mérkőzésen.

A bizottság egyetértett abban, hogy férfi-felnőttválogatottunknak új impulzusra van szüksége a csalódást keltő eredmények után. A saját országunkban rendezendő Európa-bajnokságra való tekintettel optimizmusra és önbizalomra van szükségünk. A hivatalban töltött időm legnehezebb döntése volt a mostani. Hansi Flicket és segédedzőit felkészült szakemberként ismertem meg. De a DFB számára jelen körülmények között a sportsiker a legfontosabb, ezért a döntés elkerülhetetlen volt

– áll az elnök, Bernd Neuendorf kommünikéjében.

Hansi Flick 25 mérkőzésen irányította a német válogatottat, ezeken a találkozókon 12 győzelem mellett hét döntetlen és hat vereség volt a csapat mérlege. Az övé minden idők második leggyengébb győzelmi mutatója a „nationalelffel”, ha a legalább tíz mérkőzésen irányító trénerek listáját nézzük: mindössze 48 százalék, meccsenként 1,72 pont.

Pedig a Bayern Münchennel 2020-ban triplázó (német bajnokságot, kupát és Bajnokok Ligáját nyerő) szakember regnálása kifejezetten jól indult. A világbajnoki selejtezőkben hétből hét meccset nyert a csapattal. Az első döntetlenjét tétmeccsen az olaszok elleni Nemzetek Ligája-találkozón kellett elkönyvelnie, ekkor már tíz hónapja ült a kispadon. Az első év alapján tehát úgy tűnt, a németeknek minden okuk megvan az önbizalomra. A Löw-éra utolsó etapját meghatározó elkeseredett útkeresést – az Európa-bajnokságon négy meccsen három teljesen eltérő formáció, kilences nélküli, de szárnyvédős játék, majd négyvédős rendszer, Joshua Kimmichhel karmesteri pozícióban – egy határozott, a Bayernnél is látott magas intenzitású támadójáték válthatja fel. 

Ezt követte 2022 nyarán-őszén a Nemzetek Ligájában látott botladozás, amikor is csak az utolsó játéknapon dőlt el, hogy a németek bennmaradnak az A divízióban, majd a katari világbajnokságon történt csoportkörös búcsú.

Flick és a német válogatott az új évnek a megújulás, a friss lendület reményével ment neki, Peru ellen még jött is a győzelem (2–0), ám ezt követően sorozatban öt nyeretlenül megvívott találkozó következett, sorban utolsóként a szombat esti, japánok elleni zakóval (1–4).

A szombat esti mérkőzés visszhangjairól itt írtunk bővebben!

Rovatok