Index Vakbarát Hírportál

Matthäus kiosztotta a német kapitányt és a játékosokat is a „teljes összeomlás” után

2023. szeptember 10., vasárnap 08:44

A német labdarúgó-válogatott meglepetésre 4–1-re kikapott odahaza Japántól felkészülési mérkőzésen szombaton. A vereség után ismét kereszttűzbe került a németek szövetségi kapitánya, Hansi Flick, akitől a közvélemény jó része megvonná a bizalmat.

A jövő évi Európa-bajnokságnak otthont adó gárda egyetlen gólját Leroy Sane szerezte – írta a mérkőzéssel kapcsolatban az MTI.

A tavalyi világbajnokságon a szintén a japánoktól elszenvedett vereség után, a csoportkört követően búcsúzott németek az utóbbi 17 mérkőzésükből mindössze négyet nyertek meg. Sorozatban ez volt az ötödik nyeretlenül megvívott találkozójuk Hansi Flick irányításával, így több német szaklap és véleményformáló is kongatja a vészharangot ismét.

Óriási védelmi gyengeségeket tárt fel a 90 perc, míg támadásban ismét ötlettelennek mutatkozott a csapatunk. A 4–1-es vereség után aligha lehetnének nagyobbak a kétségeink, Flick képes lesz-e a hazai rendezésű Európa-bajnokságig maradt kilenc hónapban fordulatot elérni

– írja a meccs után a címlapján a németek piacvezető sportlapja, a Kicker.

Felszabadultság helyett teljes összeomlás. Nézhetetlen megaláztatás

– olvasható a meccstudósítást kiegészítő szerkesztőségi kommentárban.

A 2021-es Európa-bajnokságot követően kinevezett szövetségi kapitány már tavasszal is kapott hideget-meleget, akkor azonban a német szövetség sportigazgatója, Rudi Völler, valamint a DFB elnöke, Bernd Neuendorf is kiállt mellette.

Kérdés, kitart-e a sportvezetők bizalma az újabb kínos vereség után, Völler szavai nem feltétlenül erről árulkodtak a lefújást követően.

Kissé sokkos állapotban vagyok. A hangulat az első pillanattól remek volt, a közönség mögénk állt, ezért is fájó, noha teljességgel megérdemelt ez a vereség. Egyszerűen kínos volt

– mondta a DFB sportigazgatója.

Annyi biztos, míg korábban Flick magabiztosan állította, képes lesz kezelni a helyzetet – a június elején elbukott edzőmeccsek után –, például kijelentette, „a kísérletezés ideje lejárt, megvan az a 14 fős mag, amely a jövő évi Eb-n is a csapat gerincét alkotja majd, ez pedig nyugalmat jelenthet a játékosoknak, ami ősszel meg is fog látszódni a teljesítményünkön”, addig szombat este már a legkevésbé sem tűnt határozottnak. 

„Nem láthatom előre, mi következik” – felelte a meccs után arra a kérdésre, szerinte folytathatja-e a munkát, és a jövő évi Európa-bajnokságon is ő ül-e majd a német válogatott kispadján.

A Kicker közönségszavazásán a voksolók 85 százaléka megvonná Flicktől a bizalmat – mindezt úgy, hogy a kérdés vasárnap délelőtt már 330 ezer(!) szavazat felett járt.

A korábbi magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus szerint valami végképp eltörhetett a szövetségi kapitány, a játékosok és a DFB menedzsmentje között.

Pontosan tudom, milyen folyamatok mentek végbe a szövetségen belül az elmúlt hónapokban. Már nem sok ember maradt, aki Flick mögött állna. Völler az egyik utolsó, aki még igen, de kérdés, meddig tudja őt megtartani ilyen teljesítmény mellett. Valami bűzlik a csapat körül, mintha elvesztette volna mindazt a hitelét, amit a Bayernnél kőkemény munkával szerzett meg. A játékosok még mondogatják, tartoznak neki a jó teljesítménnyel, jó a viszonyuk, és hisznek benne, csak akkor, kérdem én, hol van ez a tartozástörlesztés, hol van az ígért jó teljesítmény? A helyzet elgondolkodtató, és azt hiszem, a válogatott öltözőjén belüli valóság egészen más, mint ahogyan a csapattagok kifelé leírják

– fogalmazott a mérkőzésen a német RTL televíziós szakértőjeként dolgozó Matthäus.

A német szövetség szorult helyzetben van az esetleges kapitányváltást illetően, ugyanis a korábbi Bayern-edző kinevezésekor három másik jelölt akadt még, közülük viszont azóta Ralf Rangnick az osztrák, a korábbi U21-es szövetségi edzőjük, Stefan Kuntz a török válogatott élén találta meg a számításait, és ért el a jelenlegi selejtezősorozatban remek eredményeket. Míg a harmadik állítólagos jelölt, Jürgen Klopp szintén mozdíthatatlannak tűnik, utóbbi többször is megkapta a kérdést, szívesen lenne-e német kapitány, ám mindannyiszor úgy válaszolt, bármennyire is megtisztelő a gondolat, hűséges típus, így legfeljebb a 2026-ig szóló liverpooli szerződése után tudná elképzelni a váltást.

A németeknek – rendezőként – nem kell selejtezniük a 2024-es tornára, így sorra játszhatják a felkészülési mérkőzéseket: legközelebb jövő kedden, Franciaország ellen lépnek pályára Dortmundban.

FRISSÍTÉS: Vasárnap délután a DFB bejelentette, hogy Hansi Flick és stábja távozik a német válogatott kispadjáról!

Rovatok