Index Vakbarát Hírportál

A magyarokra mutogatnak a románok, miután büntetést kaptak az UEFA-tól

2023. szeptember 14., csütörtök 11:30

Egy román lap arra hivatkozva kritizálta az UEFA legutóbbi Románia elleni büntetését, hogy korábban a magyar szurkolók következmények nélkül hajtottak végre hasonló cselekedeteket, mint ők.

Mint megírtuk, Románia és Koszovó Eb-selejtezőjén elszabadultak az indulatok, és a mérkőzést 50 percre félbe is kellett szakítani kedd este. A románok végül viszonylag olcsón megúszták mindezt.

Ennek ellenére a román sajtóban megjelent egy cikk, amelyben azt írták, szerintük az UEFA igazságtalanul járt el velük szemben, mert a magyarok egy – szerintük – sokkal súlyosabb provokációért nem kaptak semmit Magyarország és Észtország márciusi meccsén.

sport.ro azt emlegette fel cikkében, hogy a tavaszi mérkőzésen egy Nagy-Magyarországot ábrázoló molinót feszítettek ki a magyar szurkolók. Az eset után több román közéleti szereplő is felháborodását fejezte ki. Gabriela Firea szociáldemokrata családügyi miniszter például a közösségi oldalán azt írta: „Nagy-Magyarország térképe, amely Románia egy részét is magában foglalja, revizionista jelkép, és semmi keresnivalója a stadionokban, európai mérkőzéseken”, és azt írta, hogy a jelkép gyűlöletkeltésre és erőszakra adhat okot.

A sport.ro a cikkében (amely még a tegnapi UEFA-döntés előtt születhetett) azt írta, hogy Románia akár egy zárt kapus mérkőzést is kaphat büntetésképp a mérkőzésért, miközben „az UEFA tisztviselői márciusban nem voltak ennyire figyelmesek, amikor a magyar ultrák egy Romániának »címzett« zászlót feszítettek ki” – írták. 

Rovatok