Index Vakbarát Hírportál

350 ezer eurót bukhat volt kapusán Dárdai Pál és a Hertha Berlin

2023. szeptember 18., hétfő 11:00

Múlt héten zárult a Hertha Berlin és a csapat korábbi kapusa, Rune Jarstein közti munkaügyi per első köre. A 38 esztendős kapus, aki korábban éveken át volt a berliniek első számú hálóőre, 490 ezer eurós kártérítést követel a csapattól, miután 2022 őszén fegyelmi okokra hivatkozva felfüggesztették, és eltiltották az edzéslátogatástól. A kapus szerint a büntetés súlyos aránytalanságban áll a valódi vétséggel, ezért fordult jogi segítségért.

A Hertha által előadott történet szerint Rune Jarstein Andreas Menger kapusedzővel keveredett vitába, ami „messze túlnyúlt a csapaton belül tolerálható feszültségen”, ezért az akkori sportigazgató, Fredi Bobic felmentette őt az edzéslátogatás alól. A norvég játékos szerint azonban semmi olyasmi nem történt, amire arányos fegyelmi szankció lett volna a felfüggesztése, ezért jogi segítséget kért. Véleménye szerint nemcsak az elmúlt 10 hónapra járó bérét kellene megtérítse a Hertha, hanem kárpótlást érdemel amiatt is, mert nem végezhetett megfelelő edzésmunkát, ami nyilvánvalóan negatív hatással volt a fizikai állapotára, így pedig arra, hogy szerződése lejártával idén nyáron új csapatot találjon magának. 

A Berliner Zeitung beszámolója szerint a bíróság most 350 ezer eurós fájdalomdíjat javasolt kifizetni a kapusnak, Jarstein jogi képviselője azonban nem fogadta el ezt, a norvég továbbra is 490 ezer euróra tart igényt a Herthától. 

A lap szerint hónapokig eltarthat még a jogvita rendezése, ha az október 5-ei határidőig nem gondolja meg magát a berliniek volt játékosa. Ha ez nem történik meg, október 12-én lesz újabb ülésnap, míg a mostani csupán vitarendezési javaslat, három hét múlva már első fokon jogerős ítéletet hoz a bíróság.

Az ügy poénja, hogy szeptember elején állítólag az is szóba került Berlinben, hogy Marius Gersbeck testi sértési ügye és Oliver Christensen játékjogának értékesítése után a Hertha ismét szerződtetné Jarsteint. A Berliner Zeitung azonban úgy tudja, bár valóban történt egyeztetés a csapat és a kapus menedzsmentje között, végül Dárdai Páléktól nem érkezett hivatalos ajánlat. 

A magyar vezetőedző által irányított csapat pocsék anyagi helyzetben van, az idényrajt előtt sokáig levegőben lógott, hogy a másodosztályban sem engedi elindulni a berlinieket a német liga, ugyanis kérdésesnek tűnt, a csapat rendelkezésére áll-e a szezon befejezéséhez szükséges költségvetés fedezete. A kulcsembereitől megvált együttes nem is rajtolt jól a 2. Bundesligában, noha vasárnapi, az Entracht Braunschweig elleni győzelmével legalább a kiesőzónából elmozdult. 

Rovatok