Index Vakbarát Hírportál

Lőw Zsolt szerint tizenkét év kemény munkája fizetődött ki az MU-veréssel

2023. szeptember 21., csütörtök 09:02

Mint arról beszámoltunk, a Bayern München 4–3-ra nyert a Manchester United ellen a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában Lőw Zsolt irányítása mellett. A magyar szakember az eltiltott Thomas Tuchelt helyettesítette az oldalvonalnál, és mint a meccs után elárulta, számára is különleges kihívás volt mindez. 

Bár a végén csak egy gól döntött a csapatok között, a mérkőzést látva ennél sokkal nagyobb volt a különbség a Bayern és a Manchester United közt szerda este. 

„Kicsit idegesen, feszülten kezdtünk, sok hiba volt a játékunkban. Aztán tizenöt-húsz perc után sikerült megnyugodnunk, és folyamatosan sikerült fejlődnünk a mérkőzés folyamán. Szerintem a második félidő teljes mértékben a miénk volt. Statisztikában, látványban, mindenben – mondta a Manchester United elleni mérkőzésről Lőw az M4 Sportnak. – Ennek ellenére még mindig vannak hullámvölgyek a játékunkban, nem vagyunk képesek 90 percen keresztül magas szinten teljesíteni. Ezek a hullámvölgyek kisebbek, de sokszor góllal bünteti meg őket az ellenfél.”  

A játékosként 25-szörös magyar válogatottságig jutó Lőw arról is beszélt, mennyiben élte meg másként a BL-rangadót úgy, hogy a vezetőedző, Thomas Tuchel nem lehetett mellette, így a német szakember felelősségének jó része is átkerült az ő vállaira. 

Hosszú évek kitartó munkája van e mögött, lassan tizenegy-tizenkét éve vagyok az edzői pályán. Az ember sokat tapasztal, rengeteget fejlődik, ilyen szituációkban pedig jól tudja hasznosítani – kezdte gondolatait az állami sportcsatorna kamerája előtt. – Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem foglal el különleges helyet a szívemben, de ez is egy mérkőzés a többi közül. Ott állni az oldalvonal szélén, félidőben, mérkőzés beszélni a csapathoz és folyamatosan döntéseket hozni, aminek iszonyatosan nagy súlya van, nem egyszerű. Nagyon büszke vagyok, hogy sikerült. Rengeteg ember munkája volt benne ebben. Próbáltuk elosztani a munkát és felelősséget, amit Thomas egyedül cipel. Azt gondolom, mindenki tette a dolgát, és örülünk, hogy meglett az eredménye.

Lőw elmesélte, pályafutása elején úgy gondolta, egy nagy csapatot könnyebb edzeni, hiszen az ember újra meg újra győzelmekben játszhat főszerepet, és sokkal kevesebb kudarcélmény éri, mint egy kisebb, gyengébb együttessel. Menet közben viszont rá kellett jönnie, hogy a nyomás miatt ez közel sem olyan vidám és egyszerű dolog, mint kívülről sokszor látszik...

„Korábban, amikor kisebb csapatoknál dolgoztam, úgy gondoltam, milyen szuper lehet egy nagy csapat edzőjének lenni. Sokkal egyszerűbb, mindig nyersz. Aztán, amikor elkerültem ilyen csapathoz, és a saját bőrömön éreztem meg, hogy itt valójában minden mérkőzést meg kell nyerni. Háromnaponta játszik a csapat, az elvárás pedig az, hogy ne csak minden meccset megnyerj, hanem jól is játsz. Ez egy iszonyatosan nagy nyomást helyez az emberre, de együtt kell vele élni” – mondta.

Sikerével a Bayern az A csoport élére állt, mivel a másik párharcban a Galatasaray 2–2-es döntetlent játszott a 85. percben még két góllal vezető Köbenhavn ellen. 

LABDARÚGÁS
BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A CSOPORT
Galatasaray (török)–Köbenhavn (dán) 2–2 (0–1)
Bayern München (német)–Manchester United (angol) 4–3 (2–0)

Rovatok