Index Vakbarát Hírportál

A Fradinál is képben volt, a törökök kapitánya lett

2023. szeptember 28., csütörtök 10:21

Vincenzo Montella lett a török labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, a 49 éves olasz szakember neve két hónappal ezelőtt még a Ferencvárosnál is felmerült, ahol éppen Sztanyiszlav Csercseszov utódját keresték.

Montella megbízatása három évre szól, a török szövetség elsődleges célként azt fogalmazta meg, hogy a válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozatban számukra még hátralévő három mérkőzésén – otthon a lettek, idegenben a horvátok és a walesiek ellen – biztosítsa helyét a 2024-es, németországi kontinensviadalon.

A törökök a D csoportban öt találkozójukat követően 10 ponttal és 8–6-os gólkülönbséggel a második helyen állnak, a szintén 10 pontos, de egy meccsel kevesebbet játszó horvátok mögött (9–1), illetve az egyaránt hétpontos örmény (8–7) és walesi (6–7) csapat előtt. A csoportból az első két helyezett automatikusan kvalifikálja magát az Eb-re. A törökök 1996-ban jutottak ki először Eb-re, azóta csak kétszer (2004, 2012) hiányoztak, míg 2008-ban elődöntősként bronzérmesek lettek.

Montella nem véleményezte elődje, Stefan Kuntz munkáját, annyit azonban kiemelte, hogy

ÚGY A FUTBALLISTÁK JÁTÉKHOZ VALÓ HOZZÁÁLLÁSÁT, MINT A CSAPAT TAKTIKÁJÁT ILLETŐEN VÁLTOZÁSOKRA KÉSZÜL.

A tréner beszélt törökországi életkörülményeiről is: „Két éve élek Törökországban, és olyan érzéseim vannak itt, amik dél-olaszországi gyermekkoromra emlékeztetnek. Nápolyra, a szülővárosomra, ahol ugyanilyen melegszívűek az emberek.”

Montella játékosként legsikeresebb időszakát – tíz évet – az AS Románál töltötte. A fővárosi csapattal olasz bajnok lett a 2000–2001-es szezonban, Fabio Capello irányítása alatt olyan futballistákkal játszott együtt, mint Francesco Totti vagy Gabriel Batistuta. A 20-szoros olasz válogatott támadó 2009-ben jelentette be visszavonulását, és edzőként a Roma utánpótlásában kezdett el dolgozni.

2011 tavaszán megbízott vezetőedzőként átvette a felnőttcsapat irányítását, de a nyáron szerződést bontottak vele. Később megfordult többek között a Fiorentinánál, az AC Milannál – amellyel 2016-ban olasz Szuperkupát nyert – és a spanyol Sevillánál is.

2021 szeptemberétől az Adana Demirspor vezetőedzője volt, melyet mindössze két évvel a feljutása után a negyedik helyre vezetett az előző idényben a török élvonalban, így a klub története során először kiléphet a nemzetközi porondra. Ennek ellenére az idény végén felbontották a szerződését.

Montella elődjét, a német Stefan Kuntzot másfél héttel ezelőtt menesztették. A török szövetség döntése nem érte váratlanul a közvéleményt, mivel a Japántól felkészülési mérkőzésen elszenvedett 4–2-es vereség után több sajtóorgánum biztosra vette a szakvezető távozását.

Már csak azért is, mert Kuntz a játékosokra hárította a felelősséget, mondván: keményebben kellene dolgozniuk. Irányításával a törökök húsz nemzetközi meccsükből 12-t megnyertek és ötöt elvesztettek. Kuntz előzőleg 2017-ben és 2021-ben Eb-aranyéremre vezette a német U21-es együttest.

A Ferencvárosnál a Bajnokok Ligája-selejtezős búcsút követően köszöntek el Sztanyiszlav Csercseszovtól, a csapatot nyáron a Máté Csaba, Leandro kettős irányította – és vezette az Európa-konferencialiga csoportkörébe –, majd szeptember elején kinevezték a játékosként Bajnokok Ligája-győzelemig jutó, népligeti munkája előtt a Sampdoriát irányító szerb Dejan Sztankovicsot.

(Index/MTI)

Rovatok