Index Vakbarát Hírportál

Nagy bajban a Barcelona, akár a BL-ből is kizárhatják a katalánokat

2023. szeptember 29., péntek 07:19

Vádat emeltek a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) címvédő FC Barcelona ellen Spanyolországban. Elmarasztaló ítélet esetén súlyos árat fizethet a patinás klub.

Mint ismeretes, az FC Barcelona 2016 és 2018 között közel 1,4 millió eurót (530 millió forintot) fizetett a Katalán Labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottsága elnökhelyettesének, José María Enríquez Negreirának. A katalán klub képviselői a hírre reagálva azt közölték, hogy tanácsadásért fizettek több millió eurót.

Az ügyben vizsgálat indult, majd vesztegetés gyanújával vádat emeltek a klub ellen szeptember végén. Enríquez Negreirának, a fiának, Javier Enríquez Romerónak, illetve a Barca korábbi elnökeinek, Sandro Rossellnek és Josep Maria Bartomeunak is felelnie kell a bíróság előtt, írja a Magyar Nemzet.

Pénzbüntetés, pontlevonás és kizárás is szóba jött már

A magánszemélyeket sajtóhírek szerint akár hat év szabadságvesztésre is ítélhetik, a klubot pedig pénzbüntetéssel sújthatják, de szélsőséges esetben a spanyol bajnokságból is kizárhatják az egyesületet.

Elmarasztaló ítélet esetében az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is léphet, és az európai kupasorozatokból történő kizárással büntetheti a katalánokat.

„Folytatni kell a vizsgálatot, hogy megtudjuk, Negreirának mekkora befolyása volt a játékvezetők kijelölésére, esetleg a mellőzésükre. És hogy aztán a kijelölt bírókra mekkora nyomást gyakorolt. De a puszta tény, hogy befolyásolni próbálták őt, büntetést vonhat maga után, hiszen ez sportkorrupció. Nem akarok az egyik vagy a másik elnökre mutogatni, csak annyit mondok, hogy folytatni kell a vizsgálatot, mert ha négy klubelnök fizetett Negreirának, az súlyos probléma. Arról nem is beszélve, hogy mennyit árt a spanyol futball hírnevének” – nyilatkozta a La Liga elnöke, Javier Tebas, aki szerint elmarasztó ítélet esetén a pontlevonás lenne a megfelelő büntetés, tehát ő nem zárná ki a pontvadászatból a Barcelonát.

Rovatok