Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlaiék következményeket várnak a VAR-hiba miatt

2023. október 2., hétfő 12:15

Szoboszlai Dominik klubja, az FC Liverpool vizsgálja a rendelkezésére álló lehetőségeket azután, hogy súlyos videobírós (VAR) hiba miatt megfosztották egy szabályos góltól a szombati, Tottenham Hotspur elleni angol futballbajnoki mérkőzésen.

A találkozót az utolsó percben esett öngóllal a házigazda londoniak nyerték 2–1-re, a „vörösök” két kiállítás miatt kilenc emberrel fejezték be a küzdelmet.

A vendégek már emberhátrányban voltak, amikor a kolumbiai támadó,

Luis Diaz a 34. percben – 0–0-s állásnál – szabályos gólt szerzett, a bíró azonban les miatt ezt nem adta meg, és a VAR sem avatkozott közbe. Később kiderült, azért, mert a videoszobában azt hitték, a pályán gólt ítélt a játékvezető, és egyértelmű volt a helyzet, így jelezték, hogy nem írják felül a döntést.

A játékvezetőket, a mérkőzések hivatalos közreműködőit tömörítő szervezet (Professional Game Match Officials Limited, PGMOL) elismerte, hogy „jelentős emberi tévedés” történt.

A Liverpool közleményt adott ki az esettel kapcsolatban, amiben többek között elfogadhatatlannak nevezte ezt a minősítést, és az ügy megnyugtató lezárása érdekében részletes vizsgálatot szorgalmazott. Álláspontja szerint egy súlyos VAR-hiba miatt nem alkalmazták megfelelően a szabályokat, ami megingatta a sport integritását. A klub úgy véli továbbá, az eseményeket teljesen átláthatóan ki kell vizsgálni, mert ez a jövőre vonatkozóan is nagy hatással lehet, és minden egyesületet érint.

Hét forduló után a Tottenham a második helyen áll a Premier League-ben, egy ponttal lemaradva az éllovas Manchester Citytől, míg a Liverpool a negyedik egypontos hátrányban a Spurs és az Arsenal mögött.

(MTI)

Rovatok