Index Vakbarát Hírportál

Szépségdíjas gólt szerzett a címvédő, csúnya pofonba szaladt bele a PSG

2023. október 4., szerda 20:43

A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában, szerdán az Atlético Madrid kétszer is hátrányba került, mégis megszerezte a győzelmet a Feyenoord ellen. A másik, korai mérkőzésen az Antwerpen ugyan kétgólos előnyben volt a félidőben, de végül pont nélkül maradt a Sahtar Donyeck ellen. Az esti mérkőzéseken a címvédő Manchester City legyőzte idegenben a Leipziget, míg a Paris Saint-Germain csúnya pofonba szaladt bele a Newcastle otthonában. Összefoglaló a játéknap eseményeiről.

A keddi játéknap minden fontos eseményét, többek között Jude Bellingham újabb remeklését és a Manchester United folyamatos mélyrepülését alább elevenítheti fel.

Nos, de térjünk rá a szerdai mérkőzésékre, elsőként a korai időpontban – tehát 18.45-ös – kezdéssel megrendezett Atlético Madrid–Feyenoord és az Antwerpen–Sahtar Donyeck mérkőzésekre. Előbbin a madridi csapat igyekezett megszerezni első győzelmét azok után, hogy a két héttel ezelőtti fordulóban a 94. percben, egy kapusgóllal bukták el a három pontot a Lazio otthonában. A Feyenoord magabiztos, háromgólos sikerrel rajtolt a Celticet vendégül látva. 

A Wanda Metropolitano Stadionban rögtön egymásnak estek a felek, sőt, a vendég holland csapat volt bátrabb a támadásokat illetően, és első ígéretes akciójából gólt is szerzett. 

A hetedik percben Ayase Ueda kapott tökéletes kiugratást, majd kapura vezette a labdát, és kissé kiszorított helyzetből lőtt. Ugyan Oblak kapus hárította a próbálkozást, de a labda visszapattant még a szintén menteni próbáló Mario Hermoso fejére, majd onnan bepattant a kapuba, így öngóllal előnybe jutott a Feyenoord, 0–1.

Nem tartott viszont sokáig a hollandok előnye, öt perccel később Morata egyenlítette ki az állást, miután elé került a labda a becsúszó védő lábáról, és kíméletlenül lőtt a hálóba, 1–1. És hogyha valaki ekkor azt gondolta, hogy innentől az Atlético átveszi az irányítást, tévedett, mivel rövidesen újra a Feyenoord került előnybe: David Hancko elé került a kipattanó egy távoli lövés után, majd rúgta a labdát a léc alá, 1–2.

Az első félidő rendes játékidejének lejártakor még ugyan a Feyenoord vezetett, de nem holland előnnyel zárult a játékrész, mivel Antoine Griezmann a hosszabbítás negyedik percében egy kapu előtti kavarodás után szépségdíjas mozdulattal, ollózva segítette hálóba a labdát, 2–2! Így négy találat után, döntetlen állással vonulhattak pihenőre a felek.

És láss csodát, sokáig ezen eredmény sem maradt a kijelzőn, mivel alig kezdődött el a második félidő, újra zörgött a Feyenoord hálója. A 47. percben Nahuel Molina ugratta ki tökéletes ütemben Álvaro Moratát, a spanyol támadó pedig vérbeli csatár módjára fejezte be az akciót, 3–2, és ezzel első alkalommal került előnybe a mérkőzésen a hazai csapat. 

A folytatásban újra a Feyenoord vette át a kezdeményezést – nem csoda, első alkalommal futballozott hátrányban a holland csapat. A 70. percben Igor Paixao próbálkozott meg egy kapura lövéssel a tizenhatosról, de labdája éppen elkerülte a célterületet. Ennél azért egy fokkal veszélyesebb volt két perccel később, amikor Yankuba Minteh csapott le a védelem mögé bekerülő labdára, fel sem nézett, rögtön lőtt, de sajnálatára pont a kimozduló Oblak kapust találta el, így a szlovén hálóőr bravúrral hárított, egyúttal maradt a madridi vezetés.

A ráadás perceiben mindent egy lapra feltéve támadt a Feyenoord az egyenlítésért, még Wellenreuther kapus is felfutott a mezőnybe, minden bizonnyal felsejlett ekkora a hazaiakban a két héttel ezelőtti rossz emlék. 

DE EZÚTTAL NEM VOLT CSATTANÓ, A FEYENOORD UGYAN KÉTSZER IS VEZETETT A MÉRKŐZÉSEN, MÉGIS PONT NÉLKÜL MARADT, EGY RENDKÍVÜL FORDULATOS MÉRKŐZÉSEN NYERT AZ ATLÉTICO MADRID. 

A másik, korai kezdőrúgású mérkőzésen sem volt hiány fordulatból, a félidőben még 2–0-ra vezetett hazai pályán az Antwerpen, de mint kiderült, ezen előny sem ért pontot a belga csapatnak, mivel a második játékrészében három gólt lőtt, ezáltal fordított a Sahtar Donyeck csapata. 

Nyert a címvédő a Leipzig otthonában, csúnyán megégett a PSG 

Az esti mérkőzéseken többek között a címvédő Manchester City a két magyar válogatott labdarúgót – Gulácsi Pétert és Willi Orbánt – foglalkoztató RB Leipzig vendége volt, igaz, egyikük sem állt csapata rendelkezésére. Pep Guardiola együttese finoman szólva sem jó formában érkezett Németországba, mivel legutóbbi két mérkőzését elvesztette, miközben a Leipzig igen magabiztos játékkal nyerte sorra mérkőzéseit. Ennek ellenére a találkozó „langyos” tempóban kezdődött, jó ideig egyik kapu előtt sem alakult ki veszélyes lehetőség, majd a 25. percben Rico Lewis bravúros, alapvonalhoz közeli beadásával tökéletesen találta meg Phil Fodent a büntetőterületen belül, az angol válogatott támadó pedig pattintva lőtte el a labdát egyenesen a kapu bal oldalába, 0–1

A játékrész hátralévő részében további gól nem esett, miközben a Leipzig veszélyes helyzetig sem jutott el, így egygólos manchesteri előnnyel fordultak a csapatok. A második félidő elején viszont azonnal rezgett a City hálója, mivel Poulsen kiváló tempóban indította a pálya közepéről a gólvágó Opendát, aki rendkívül akaratosan megtartotta a labdát Lewis szorításában, majd elpasszolt Ederson lábai mellett a kapuba, 1–1. Az első igazán veszélyes lehetőségét gólra váltotta a Leipzig. 

A folytatásban Erling Haaland először villant meg igazán a mérkőzésen, de Phil Foden passzából leadott lövése nem találta el a célterületet, a kapu mellett suhant el, ezzel különösebb veszélyt nem tartogatva magában. Ráfordulva a mérkőzés utolsó fél órájára, megint a City ragadta magához a kezdeményezést, de egyértelmű gólhelyzetig nem jutott, miközben Haaland nem találta a kaput. 

Nem úgy, mint a csereként beálló Julian Álvarez, aki öt perccel pályára lépése után gyönyörű mozdulattal emelte a labdát a németek kapujába, tűpontos lövésére úszott a levegőben Blaswich kapus, de nem érhette el, 1–2. És ha egy üzlet beindul, az előbb még gólszerző szerepkörben tündöklő argentin játékos most kiszolgáló volt, és készített elő a kiugró Doku elé, aki átvette a labdát, majd szemtől szemben a kapussal higgadtan passzolt a hálóba, 1–3

Ezzel pedig véget is ért a mérkőzés, a Manchester City második csoportmérkőzését is megnyerte a Bajnokok Ligájában. 

A játéknap további mérkőzésein talán a legnagyobb meglepetést a Newcastle szerezte, mivel a „Szarkák” már az első félidő derekán kétgólos előnybe kerültek a Paris Saint-Germain ellen. A kiváló hangulatú találkozón a gólok sorát Almiron nyitotta, majd Burn is betalált, ezzel mattolva kétszer is a franciák védelmét. 

A Kylian Mbappé fémjelezte PSG az első játékrészben még ellenfele kapuját sem találta el. 

A második félidőben is folytatódott a franciák mélyrepülése, ezúttal kapusuk, Donnarumma nyúlt mellé és kapott egy potyagólt Longstaff lövése nyomán, ezzel pedig már 3–0 állt az eredményjelzőn. Nem sokkal később ugyan Lucas Hernández szépített az eredményen, de a vereséget nem sikerült elkerülnie a PSG-nek, a vége 4–1, a 90. percben Schar tette fel a pontot az i-re.

Az F csoport másik mérkőzésén a Borussia Dortmund gól nélküli döntetlen játszott az AC Milan ellen, míg a Barcelona – a kisebb sérülés miatt már az első félidőben lecserélt Robert Lewandowskit váltó Ferrán Torres szünet előtti hajrában, ziccerben lőtt góljával – elhozta a három pontot Portóból, ezzel továbbra is százszázalékos csoportjában a katalán csapat. Utóbbi mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a vendégcsapatból Gavit a második sárga lapját követően a 93. percben kiállították. 

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló

E csoport:
Celtic Glasgow (skót)–SS Lazio (olasz) 1–2 (1–1)
Atlético Madrid (spanyol)–Feyenoord (holland) 3–2 (2–2)
Az állás: 1. Atlético Madrid 4 pont (4–3), 2. Lazio 4 (3–2), 3. Feyenoord 3, 4. Celtic 0

F csoport:
Borussia Dortmund (német)–AC Milan (olasz) 0–0
Newcastle United (angol) – Paris Saint-Germain (francia) 4–1 (2–0)
Az állás: 1. Newcastle United 4, 2. Paris Saint-Germain 3, 3. AC Milan 2, 4. Borussia Dortmund 1

G csoport:
RB Leipzig (német)–Manchester City (angol) 1–3 (0–1)
Crvena zvezda (szerb)–Young Boys (svájci) 2–2 (1–0)
Az állás: 1. Manchester City 6, 2. RB Leipzig 3, 3. Young Boys és Crvena zvezda 1–1 (3–5)

H csoport:
FC Porto (portugál)–FC Barcelona (spanyol) 0–1 (0–1)
Royal Antwerp (belga)–Sahtar Donyeck (ukrán) 2–3 (2–0)
Az állás: 1. FC Barcelona 6, 2. FC Porto 3 (3–2), 3. Sahtar Donyeck 3 (4–5), 4. Royal Antwerp 0

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok