Index Vakbarát Hírportál

Ismeretlen helyi fickók lőtték szét a PSG kapuját

2023. október 5., csütörtök 07:37

Két helyi srác, Dan Burn és Sean Longstaff vezérletével 4–1-re verte a Bajnokok Ligájába két évtized után visszatérő Newcastle United a méregdrága sztárokkal teletömött Paris Saint-Germaint a Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában. Eddie Howe, a hazaiak menedzsere különlegesnek nevezte a szerda estét.

Csodára várt az 52 009 néző a St. James' Parkban szerda este, és meg is kapta azt, amit remélt. Húsz évig kellett várni a Newcastle United újabb Bajnokok Ligája-szereplésére, de megérte: a párizsi sztárcsapat, a PSG 4–1-es legyőzése az észak-angliai klub történetének legszebb fejezetébe kívánkozik. 

Ezt megelőzően legutóbb 2003 márciusában szerzett BL-gólt a Newcastle, akkor Alan Shearer kétszer is a Milan hálójába talált. Most a paraguayi Miguel Almirón, a svájci Fabian Schär, továbbá két helyi srác, Dan Burn és Sean Longstaff vette be Gianluigi Donnarumma kapuját.

Ne szégyenkezzen az olvasó, ha nem csengenek ismerősen ezek a nevek, főleg a két angol fickóé.

A 31 éves Burn a Premier League legmagasabb játékosa, 201 centis, és különös ismertetőjele, hogy hiányzik a jobb kezének gyűrűsujja egy közlekedési baleset következtében.

Blyth városában született, alig 20 kilométerre Newcastle-tól, tehát tőről metszett geordie ő, ahogy a környék lakóit becézik.

No és Longstaff? Ő pedig konkrétan Newcastle-ben látta meg a napvilágot 25 éve, tehát tényleg olyan fiatalember, akit szinte mindenki személyesen ismer a városban. 

Hát most ők fektették két vállra a katari milliárdokból kistafírozott francia sztárgárdát az első gólt szerző paraguayi Almirón és a negyediket a hosszabbítás végén a bal pipába bombázó svájci Schär közreműködésével.

Burn három percig volt kénytelen várakozni, mielőtt magasba emelhette volna a karját, ugyanis ennyi ideig VAR-ozták a gólját, mert el kellett dönteni, hogy áthaladt-e fejese nyomán a labda a gólvonalon, illetve nem előzte-e meg leshelyzet az esetet.

Az utóbbi időben sokat szidott VAR gólt ítélt, jöhetett az ünneplés. 

A mérkőzést különben a The Sun „petrochemical derbynek” aposztrofálta, mert azért a Newcastle United sem kolduscsapat, sőt, mivel a szaúdi állami befektetési alap a tulajdonosa, egyesek a világ leggazdagabb futballklubjának tartják, a PSG-ről pedig tudnivaló, hogy a katari uralkodóház birtokolja a klubot.

Tehát cseppet sem túlzó az „olajos derbi” jelzős szerkezet.

Eddie Howe, a Unitedet két éve dirigáló menedzser arról beszélt, hogy remélhetőleg az elkövetkező sok különleges estéből ez csak az első volt a csapatnak a Bajnokok Ligájában.

Nagyon elégedett vagyok a játékosaim teljesítményével. Nem volt könnyű meccs taktikai szempontból. A PSG hátulról próbált építkezni, ezért el kellett bizonytalanítani a franciákat. Elit játékosokkal küzdöttünk, de mindenki megállta a helyét a sztárok ellen. Bevallom, sokszor nehéz pillanatokat okoztak nekünk, de kibírtuk. Kiegyenlített mérkőzés volt, a góljainkat a legjobb pillanatokban szereztük. Négy gólt szerezni a PSG ellen a saját közönségünk előtt fantasztikus élmény. Különleges volt a találkozó légköre, köszönet ezért a szurkolóinknak.

Majd így folytatta a 45 éves szakember:

„Előzőleg Milánóban, amikor 0–0-t játszottunk, még nem tudtuk kihozni magunkból a maximumot. Ma sikerült. De ez csak egy kis lépés az előttünk álló úton.”

Luis Enrique, a PSG edzője alighanem jól teszi, ha kéznél tartja a becsomagolt bőröndjét. Aligha lesz hosszú élete a Szajna partján, ha ilyen eredményeket produkál a párizsi csapattal. Az angliai zakó után így nyilatkozott:

„Jobb volt a Newcastle, de az eredmény nem fair, erősen túlzott…”

Az angolok nem biztos, hogy így gondolják. Persze van még feladat a United előtt bőven: a csoportot nem véletlenül nevezik halálcsoportnak a Milannal, a Borussia Dortmunddal, továbbá a PSG-vel és a Newcastle-lel. Mindenesetre jelenleg a United vezeti a négyest négy pontjával, igaz, mindössze két forduló után.

Rovatok