Index Vakbarát Hírportál

Marco Rossi „Jó napottal” üdvözölte az újságírókat

2023. október 13., péntek 15:45

A magyar labdarúgó-válogatott szombaton a Puskás Arénában fogadja Szerbiát az Európa-bajnoki selejtezőn. Szeptember 7-én Belgrádban 2–1-re győztek a mieink, vezetik a csoportot, és újabb három ponttal érdemben már ott lennének a jövő évi németországi Eb-n, ha matematikailag még nem is. Kapusunk, Dibusz Dénes bízik a győzelemben, Marco Rossi szövetségi kapitány azonban óva intett az elbizakodottságtól.

Dibusz Dénes: Nem vagyunk esélyesebbek, mint a szerbek

A telki sajtótájékoztatón egy nappal a szombati (20.45, Puskás Aréna) Magyarország–Szerbia Európa-bajnoki selejtező előtt Dibusz Dénes képviselte a válogatott játékosait. A Ferencváros kirobbanó formában védő kapusa elsőnek azt a kérdést kapta, hogy a sérült Willi Orbán hiánya jelent-e nehézséget?

Stabil, összeszokott védelmünk, amely jó néhány mérkőzés óta változatlan összetételben játszott, most mindenképpen változni fog. A hangsúly mindig a taktikai felkészülésen van a meccsek előtt, most is így volt, az új játékosokat megpróbáltuk megismertetni a begyakorolt sémákkal, igyekeztünk megszokni egymás mozdulatait, hogy kialakuljanak az automatizmusok. Óriási érvágás Willi kiesése, de vannak olyan játékosaink, akik megfelelően pótolják majd. Nem is egy személy pótolja, hanem a többi tíz játékos.

Dibusz a felfokozott várakozással kapcsolatban elmondta: a Fradinál és a válogatottnál is mindig telt ház van, most is az lesz – ez már önmagában nyomást helyez mindenkire. „Ahogy közeledünk a sorozat végéhez, egyre fontosabb minden meccs. Tíz pontunk van, újabb hármat szeretnénk szerezni. Hatalmas lehetőség a szombati találkozó! Érezzük, hogy bíznak bennünk a szurkolók. Ismétlem: azzal a céllal lépünk pályára, hogy megszerezzük a három pontot”.

A szerbek egyik kiválósága, a Juventusban futballozó Dusan Vlahovics kisebb sérülése miatt nem lép pályára Budapesten. Dibusz szerint ennek hatása lesz a vendégek játékára. „Belgrádban néhányszor helyzetbe tudott kerülni, nem volt tökéletes meccse, de állandó veszélyt jelentett. Most, hogy nem játszik, egy kicsit változik majd a szerb csapat is. Van egy elképzelésünk erről, de reméljük, hogy a mi akaratunk és elképzelésünk érvényesül.”

„A 10 ponttal a tarsolyunkban joggal és okkal bizakodhatunk az egyenesági kijutásban. De az erőviszonyok nem változtak. Semmivel sem mondanám magunkat esélyesebbnek, mint a szerbek, de a belgrádi 1–2 kell, hogy magabiztosságot adjon. A Puskás Arénában telt ház előtt nem lehet más a célunk, mint a három pont megszerzése, ezért mindent el is követünk.”

Marco Rossi magyarul köszöntötte az újságírókat

Dibusztól Marco Rossi vette át a szót.

„Jó napot kívánok! – kezdte magyarul az immár magyar állampolgár Rossi. – A felkészülésben semmi sem változott a korábbiakhoz képest. Tudjuk, hogy fontos mérkőzés előtt állunk, de még lesz három meccsünk, amelyeken legalább hat pontot kell begyűjtenünk. A szerbek elleni találkozó nem lesz sétagalopp, benne van a pakliban az esetleges vereség is. Nem vagyunk mi fenomének, egyáltalán nem, de jó futballistákból álló csapat vagyunk, amely folyamatosan javul. A jövőt senki sem ismeri, minden elképzelhető.”

A magyar válogatott szövetségi kapitánya elmondta: a csapat összeállítását érintő döntéseket majd maga a szombati mérkőzés fogja igazolni.

Nem lehet elvonatkoztatni attól a minőségtől, amit a szerb válogatott képvisel. Labda ellen és labdával is jól kell játszanunk, tudjuk, hogy a szerb válogatottban több a topligás játékos, de ez nem ijeszt meg minket. Fontos tulajdonsága a magyar válogatottnak a szervezettség és a féktelen küzdeni tudás, most is erre kell alapoznunk.

Az időközben magyar állampolgárságot is felvevő Marco Rossi szerint a csapat nem fogja elbízni magát, ugyanakkor az önbizalom a helyén van az öltözőben.

„Nem áll fenn az a kockázat, hogy elbizakodottak legyünk, de megvan az önbizalom, ami abból táplálkozik, hogy megvan már a tapasztalat, hogy ha betartjuk a taktikai utasításokat, akkor az nagy valószínűséggel győzelemhez vezet. Ami engem illet, óriási megtiszteltetés nekem és persze Cosimo Ingusciónak, a segítőmnek, hogy magyar állampolgárok lettünk. De száz egységnél több motivációnk úgysem lehet, ez pedig már eddig is megvolt!”

Sallai Rolanddal kapcsolatban kiemelte: jó formában van, ami variációs lehetőséget ad a támadójátékban. A Liverpoolnál a hónap legszebb gólját szerző Szoboszlairól is szót ejtett Marco Rossi.

Dominik most a leginkább kiemelt és a legnagyobb figyelmet érdemlő játékosunk, teljes joggal. Tudom, hogy Liverpoolban kissé hátravont szerepkört tölt be, de nálam nem támadó vagy védekező, hanem egész pályás (tuttocampista, mondja olaszul) játékos, univerzális futballista, aki vegyen részt a védekezésben, a támadásépítésben és a -befejezésben is. Persze több ilyen játékosunk is van, hála istennek.

A szombaton 20.45-kor kezdődő mérkőzést az Index percről percre közvetíti, majd helyszíni összefoglalóval és a főszereplők nyilatkozataival is jelentkezünk.

LABDARÚGÁS, EURÓPA-BAJNOKSÁG 2024, SELEJTEZŐ
Október 14., szombat
Bulgária–Litvánia 18:00
MAGYARORSZÁG–Szerbia 20:45

Október 17., kedd
Litvánia–MAGYARORSZÁG 20:45
Szerbia–Montenegró 20:45

A G CSOPORT ÁLLÁSA                     
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 7–1 6 10
2. Szerbia 5 3 1 1 9–4 5 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5–5 0 8
4. Bulgária 5 2 3 3–8 –5 2
5. Litvánia 5 2 3 4–10 –6 2

A további menetrend:

November 16., csütörtök
Montenegró–Litvánia
Bulgária–MAGYARORSZÁG

November 19., vasárnap
Szerbia–Bulgária
MAGYARORSZÁG–Montenegró

A magyar válogatott eddigi eredményei:
Március 27.:
Magyarország–Bulgária 3–0

Június 17.:
Montenegró–Magyarország 0–0

Június 20.:
Magyarország–Litvánia 2–0

Szeptember 7.:
Szerbia–Magyarország 1–2 (1–2)

A válogatott 26 fős kerete:

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok