Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 9’

    Kerkez beadása csúszott le az imént jobbról, a 16-os oldalától. Nem is annyira az a meglepő, hogy a labda sajnos csak a szerb kapusnak volt jó, mint inkább az, hogy Kerkez Negót megelőzve a jobb oldalon tűnik fel, sőt jó másfél percen keresztül marad is ezen az oldalon, miközben eredeti helyén bal oldali szárnyvédőben Szoboszlai biztosít, és próbál labdát is szerezni… 

  • 7’

    Gudelj tolja le a labdát jobbra a 16-osunk előterében, Lukics nagy ívben beíveli azt a kapunk elé, ahol Mitrovics feldobja magát Lang és Szalai szorításában. A játékvezető mutatja, hogy menjünk tovább, mert ezért 11-es nem jár. Aztán mégis megáll a játék, mert a szerb támadó nem igazán akarja megtalálni a módját, hogyan álljon két lábra… 

  • 4’

    Fiola egy karaterúgásnak beillő mozdulattal indít, de meglepetésre pontos a jó 40 métert repülő labdája Kerkez felé, ő letolja az érkező társnak, Szalai Attilának, mielőtt jönne a nagy erővel középre lőtt centerezés, ami viszont kissé hosszú a hosszún érkező Negónak. 

  • 2’

    Ahogyan arra számítani lehetett, Willi Orbánt úgy próbáljuk pótolni, hogy az alapesetben a védelem jobb oldalán futballozó Lang húzódott be középre, a lipcsei bekk helyére, míg az ő helyén a középső hármas jobb szélén Fiola Attila szerepel. A két szárnyvédő, ahogyan Belgrádban is, Kerkez Milos és Loic Nego. 

  • 1’

    A magyar válogatott hagyományos hazai meggypiros szerelésében van, azzal a kitétellel, hogy ezúttal a nadrág és a sportszár is ugyanebben a színben pompázik. A szerbek fehér felsőben, nadrágban és sportszárban futballoznak ezen az estén! 

    A vendégek indították útjára a labdát! 

  • Betyáros élőképpel készültek a magyar kemény mag tagjai, miközben a helyszínen meghallgattuk a két válogatott nemzeti himnuszát. Pillanatokon belül kezdés! 

  • Az UEFA-tagállamok közt a magyar csapaté a leghosszabb veretlenségi sorozat a már említett nyolcmeccses pozitív szériával. Érdekesség, hogy a mieink mögött közvetlenül a szomszédos Románia áll, szintén nyolc veretlenül megvívott meccsel, ám míg a mieink 5 győzelem mellett 3 döntetlennel állnak, addig a románok mérlege 4–4–0. Ha a teljes világot nézzük, Kolumbiáé a jelenlegi leghosszabb veretlenségi sorozat, a dél-amerikaiak 14 meccsnél járnak. 

  • Kezdés előtt hátha még jobban lobog majd a harci tűz, ha felidézzük a Belgrádban 2–1-re megnyert szeptemberi meccs kulcspillanatait! 

  • Sallai Roland úgy érkezett a válogatotthoz, jelenleg klubcsapata, a Freiburg egyik legjobbja. Múlt héten az Európa-ligában ismét gólt szerzett, ezúttal a West Ham United ellen. S noha ezt követően a bajnokságban csapata belefutott a késbe a Bayern München ellen (0–3), Sallai az osztályzatok alapján abszolúte csapata jobb teljesítményt nyújtó játékosai közé tartozott az Allianz Arénában is. Két góljával és négy gólpasszával az idényben eddig a legeredményesebb a kanadai pontokat illetően, ami nem is meglepő, ha hozzátesszük, a csapaton belül eddig ő alakította ki a legtöbb helyzetet, a nyílt játékhelyzetekből kialakított akcióknál pedig a Bundesligában is a top tízben találjuk a nevét. 

  • Továbbra is ott lebeghet a szemünk előtt, hogy 1976 óta először zárhatna válogatottunk veretlenül egy naptári esztendőt. Ám már így, a mostani nyolcmeccses veretlenségi sorozattal is sikerült egy 22 éve nem látott szériát beállítani, legutóbb akkor történt meg a nemzeti csapattal, hogy két vesztes meccs között elteljen legalább egy év. Akkor 2000 februárja és 2001 júniusa közt nem talált legyőzőre a magyar futballválogatott, most 2022 szeptembere, az olaszok ellen elbukott Nemzetek Ligája-meccs óta tart a sorozat. 

  • Litvánia 2–0-ra nyert idegenben, Szófiában a csoportunkban, ezzel megtartotta matematikai esélyét az Eb-kvalifikációra. A bolgárok viszont kiszálltak a buliból... 

    Részletek itt! 

  • Azzal, hogy  Ádám Martin  jelenleg nem számít alapembernek Dél-Koreában, miközben Varga ontja a gólokat a Ferencváros színeiben (is), eldőlni látszik a középcsatárposzt kérdése. Varga az NB I-ben 68 játékpercenként talál a kapuba, meccsenként 3,5 gólszerzési kísérlete van, melyek közül átlagosan kettő el is találja a kaput. Az élvonalban a helyzeteit kiemelkedőnek számító 30 százalékos hatékonysággal váltja gólra, amit ha képes átmenteni a válogatottba is, több mint hatékony fegyver lehet Szerbia ellen. Főleg úgy, hogy közben a mezőnymunkából sem vonja ki magát, az FTC-ben 2,4 visszaszerzett labdája van 90 percenként.

  • Korda György és Balázs Klári újrakevert klasszikusára pedig úgy először megjön a stadionban eddigre összegyűlt emberek hangja. Szűk 20 perc a kezdésig, de már egész szépen megteltek a széksorok. Rosszabb napokon így néz ki a kikiáltott telt ház. Most viszont még jó néhányan várnak belépésre, vagy épp sörre a büféknél. 

  • Döbbenetes, de a második félidei PPDA-mutató alapján nem egészen hat passzig jutottak a magyar játékosok (szünet előtt a szintén nem túl magas, de önmagában még nem feltétlenül katasztrofális tizenhárom passz körül alakult az átlagunk), mielőtt a szerb letámadás megakasztotta volna a labdakihozatalokat. Más kérdés, hogy akkori vendéglátóink ezzel sem mentek semmire, hiába szereztek többször is labdát veszélyes területen és vezethették azt a rendezetlen magyar védelemre, rendre elrontották az utolsó passzokat. Ha pedig egy-egy akciót mégis sikerült befejezni,  Dibusz Dénes  bravúrjára még mindig számíthattunk (lásd az 57. percben Vlahovics közeli lövésénél bemutatott reflexmozdulatát, vagy a négy perccel későbbi, Milos Veljkovics-fejes utáni védését). 

  • Mintha a középhátvéd hiánya önmagában ne jelentene elég kihívást, a védelem többi alaptagja sem kirobbanó formában érkezett Telkibe. Szalai Attila a legutóbbi válogatott szünet óta egyetlen percet sem kapott klubcsapatában, a német élvonalbeli Hoffenheimben, Lang Ádám pedig lázzal járó betegséggel küzdve kényszerült kiülni az Omonia Nicosia két október elején lejátszott bajnokiját. Ezzel együtt nehéz elképzelni, hogy ők ketten ne lennének ott első perctől a pályán Szerbia ellen. A kulcskérdés továbbra is az, ki lesz a harmadik középső védő mellettük. 

    Ha a csehek elleni felkészülési meccs hajrájából indulunk ki, ott azt láthattunk, Szalai maradt a három középhátvéd közül a bal szélen, Lang húzódott középre az általában Orbán által elfoglalt zónába, míg jobb oldalt Fiola Attila kapott szerepet. Fiola bevetése most is reális forgatókönyv lehet, noha Rossi variációs lehetőségeit bővíti, hogy nyár végi sérüléséből visszatérve ismét kerettag lehet a Ferencváros védője, Botka Endre is. Igaz, utóbbi felépülése óta szintén nem alapember a zöld-fehéreknél, három bajnokin mindössze 89 játékpercet kapott, a Csukaricski elleni Konferencialiga-csoportmeccsen pedig 52-őt.

    Orbán-helyettes lehetne a védelem tengelyében  Mocsi Attila,  a Rizespor légiósa, aki nyáron tette át székhelyét Törökországba és érkezése óta egyetlen percet sem hiányzott az újonc létére a bajnokság hatodik helyén álló csapatából. Csakhogy Mocsi hiába rendszeres válogatott kerettag több mint egy éve, Marco Rossitól eddig egyetlen perc bizonyítási lehetőséget sem kapott...

  • Sok víz lefolyt azóta a Dunán, a többi között a feledhetetlenre sikerült Nemzetek Ligája-menetelés árnyékába vész az emlék arról, hogy tavaly tavasszal Magyarország és Szerbia felkészülési mérkőzésen csapott össze a Puskás Arénában. A mintegy 30 ezer néző előtt lejátszott találkozót 1–0-ra megnyerték a szerbek Nagy Zsolt (alig látható) öngóljával. 

    Ez egyelőre Szerbia egyetlen A-válogatott sikere Budapesten. 

  • Szerb kollégájánál jóval óvatosabb volt a mérkőzéssel és az esetleges Európa-bajnoki részvétellel kapcsolatos kijelentéseket illetően a magyar szövetségi kapitány, Marco Rossi. 

    Nem lehet elvonatkoztatni attól a minőségtől, amit a szerb válogatott képvisel. Labda ellen és labdával is jól kell játszanunk, tudjuk, hogy a szerb válogatottban több a topligás játékos, de ez nem ijeszt meg minket. Fontos tulajdonsága a magyar válogatottnak a szervezettség és a féktelen küzdeni tudás, most is erre kell alapoznunk.

    „Tudjuk, hogy fontos mérkőzés előtt állunk, de még lesz három meccsünk, amelyeken legalább hat pontot kell begyűjtenünk. A szerbek elleni találkozó nem lesz sétagalopp, benne van a pakliban az esetleges vereség is. Nem vagyunk mi fenomének, egyáltalán nem, de jó futballistákból álló csapat vagyunk, amely folyamatosan javul. A jövőt senki sem ismeri, minden elképzelhető” – fogalmazott a kapitány pénteken. 

  • Pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján több önbizalomtól duzzadó kijelentést is tett Dragan Sztojkovics, a szerb válogatott szövetségi kapitánya. A tréner amondó volt, szeptemberben Belgrádban meglopták a csapatát három ponttal, most pedig azért utaztak Budapestre, hogy ezért revansot vegyen.

    Rendkívül sokat készültünk a magyar válogatott elleni mérkőzésre, és a három nappal későbbi Montenegró elleni találkozóra, melyet hazai pályán játszhatunk. Egyértelmű célunk, hogy hat pontot szerezzünk a két mérkőzésen, ezzel pedig karnyújtásnyira kerüljünk a kijutástól, kizárólag ez a cél lebeg szemeink előtt

    – nyilatkozta a szakvezető. 

    A teljes sajtótájékoztató itt olvasható

  • Szerbiával – jelen formájában – négyszer mérkőztünk, a Nemzetek Ligájában idegenben győztünk, Budapesten 1–1-re végeztünk velük. 2022 tavaszán felkészülési mérkőzésen 1–0-ra kikaptunk tőlük a Puskás Arénában (30 ezer néző előtt Nagy Zsolt 38. percben született öngólja döntött), majd legutóbb, a már sokat emlegetett szeptemberi mérkőzésen 2–1-re nyertünk Belgrádban. A jogelőd Jugoszláv válogatottal 1927 és 1997 között 32-szer mérkőzött a magyar, ezeken 15 győzelem mellett kilenc döntetlen és nyolc vereség volt a mérlegünk. 

  • Hamarosan kezdődik élő közvetítésünk a Magyarország–Szerbia Európa-bajnoki összecsapásról a Puskás Arénából! 

Rovatok