Index Vakbarát Hírportál

Újabb rasszista támadás érte a Real Madrid sztárját a spanyol bajnokságban

2023. október 22., vasárnap 10:13

A Real Madrid szombat este 1–1-es döntetlent játszott a Sevilla otthonában a spanyol labdarúgó-bajnokság (La Liga) tizedik fordulójában. A mérkőzés után a vendégcsapat egyik legjobb játékosa, Vinícius Júnior került a középpontba, akit ismételten rasszista támadás ért a lelátóról.

A Sevilla egyik szurkolóját azonosították és kivezették az Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán stadionból, mert „rasszista és idegengyűlölő magatartást tanúsított” a villámgyors brazil csatárral szemben.

A Vinícius Júnior által a közösségi médiában közzétett képen látszott, hogy egy férfi rasszista gesztust tesz felé. Íme:

A Sevilla sajtóosztálya a mérkőzés után kiadott egy közleményt, amiben arról írtak, hogy a rasszista szurkolót átadták a hatóságoknak, írja a BBC.

„A klub elítél minden rasszista és idegengyűlölő magatartást, és kifejezi hajlandóságát és együttműködését a hatóságokkal az ilyen esetek felszámolása érdekében” – tették hozzá.

Alább az látható, ahogyan elszabadulnak az indulatok a pályán az eset következtében:

A brazil válogatott alapembere a meccs után az X-en, korábbi nevén Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a legutóbbi volt a 19. rasszista incidens, ami a személyét érte Spanyolországban.

„Gratulálok a Sevillának a gyors helytállásért. Nagyon sokat fektetek a brazíliai oktatásba, hogy olyan állampolgárokat neveljünk, akiknek a hozzáállása eltér az ilyesmitől. Remélem, a spanyol hatóságok megteszik a magukét, és egyszer s mindenkorra megváltoztatják a jogszabályokat. Szeretném, ha ezeket az embereket büntetőjogi értelemben is felelősségre vonnák” – fűzte hozzá a fiatal szélső.

A valenciai botrány sokak agyába beleégett

Vinícius Júniort a legutóbbi szezonban többször is rasszista módon szidalmaztak a lelátóról Spanyolország-szerte. Idén májusban a Valencia stadionjában is kipécézte őt néhány „szurkoló”, akkor a támadó azt mondta, hogy a rasszizmus „normális” és megszokott lett a La Ligában.

A meccs előtt a hazai drukkerek egy csoportja azt énekelte, hogy „Vinícius, egy majom vagy!”, majd a lelátón is felcsendült ez a „dal”.

Viníciusnak egy idő után elege lett az inzultusból. A Valencia kapuja mögött kiszúrt egy nézőt a lelátón, aki folyamatosan bekiabált neki. A játékvezető odaszaladt a pályán, a rendőrök pedig a nézőtéren érkeztek a helyszínre. Ricardo de Burgos Bengoetxea bíró elmagyarázta a brazil futballistának a protokollt: az első rasszista inzultusnál a hangosbemondón figyelmeztetik a szurkolókat, a másodiknál félbeszakít(hat)ják a meccset.

A mérkőzés után a Real Madrid vezetőedzője, Carlo Ancelotti nem akart a futballról beszélni, ami korábban még soha nem fordult elő az olasz mesterrel. Irányba állította az újságírókat: „Beszélhetünk a meccsről, vagy arról a másik dologról. Az fontosabb, mint egy vereség, nem gondolják?!”

Rovatok