Index Vakbarát Hírportál

Nincs meglepetés: Lionel Messi nyolcadszor is megkapta az Aranylabdát!

2023. október 30., hétfő 22:31

Pályafutása során a nyolcadik alkalommal is Lionel Messi nyerte el az Aranylabdát, amelyet a párizsi Chatelet Színházban tartott 67. díjátadón vehetett át. A hölgyeknél a Barcelonával és a spanyol válogatottal mindent megnyerő Aitana Bonmatí nyert, a legjobb fiatal Jude Bellingham lett, a legjobb kapus Emiliano Martínez, a legjobb csatár pedig Erling Haaland.

Az Inter Miami 36 éves futballistája hazájával az U20-as világbajnoki, az olimpiai, a Copa América- és az Európa-bajnok Olaszország elleni Finalissima-arany után 2022 telén Katarban végre felnőtt világbajnoki címet is nyert.

Az argentin kiválóság a 2014-es mundial után másodszor lett a világbajnokság legjobb játékosa, hét találatával pedig az ezüstcipőt is megszerezte Katarban.

Klubszinten másodszor is bajnok lett a Paris Saint-Germainnel, amellyel a Francia Szuperkupát is elhódította.

A 2022–2023-as évadban a francia gárda színeiben 41 tétmérkőzésen 21 gólt és 20 gólpasszt jegyzett, az Inter Miamihoz távozását követően pedig 14 fellépésen 11+5-ig jutott eddig, valamint megnyerte az addig szenvedő együttese a Ligák Kupáját.

Lionel Messi 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 és 2021 után összességében nyolcadszor kaparintotta meg az Aranylabdát, rajta kívül csak Cristiano Ronaldo (5) szerzett háromnál többet.

A díjat David Beckham, az Inter Miami FC társtulajdonosa adta át a győztesnek – épp a nagy előd Diego Maradona születésnapján.

A 2023-as Aranylabda-szavazás végeredménye

Ön kinek adta volna a 2023-ban az Aranylabdát?

  • 1759
    Lionel Messi
  • 1061
    Erling Haaland
  • 406
    más
  • 118
    Kevin De Bruyne

A további díjazottak

A női Aranylabdát természetesen Aitana Bonmatí kapta, aki a Barcelonával Bajnokok Ligáját, a spanyol válogatottal világbajnoki címet szerzett, és mindkét sorozatban őt választották a legjobb játékosnak, ahogyan az UEFA-nál is ő lett az idény legjobbja.

Ezt a díjat amúgy a férfi tenisz-világranglistát vezető, 24 Grand Slam-torna-győzelmével rekorder Novak Djokovics adta át a győztesnek.

A legjobb csatárnak járó Gerd Müller-díjat a Manchester Cityben 53 tétmeccsen 52 gólig (a norvég válogatottban 4/4-ig) jutó Erling Haalandnak osztották ki, a humanitárius tevékenység alapján a Sócrates-díjat Vinícius Júnior vehette át.

Az eseményen kiosztották a legjobb kapusnak járó Jasin-díjat, a világbajnokságon is a legjobbnak megválasztott Emiliano Martínez kapta meg.

A legjobb 21 éven alulinak járó Kopa-díjat a fenti szavazás függvényében kevéssé meglepő módon a Dortmunddal 42 tétmeccsen 21 kanadai pontot termelő és az angol válogatottban is remeklő Jude Bellingham zsebelhette be.

Megválasztották az év legjobb női és férfi klubját is, a bajnokságot, BL-t és Spanyol Szuperkupát is nyerő Barcelona, valamint a ligát, FA-kupát és Bajnokok Ligáját is behúzó Manchester City győzött. 

Az Aranylabda eddigi győztesei

(Borítókép: Németh Emília / Index)

Rovatok