Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben Dibusz Dénes részvétele a novemberi Eb-selejtezőkön

2023. október 30., hétfő 10:05

A Groupama Aréna lelátóján terjedő hírek szerint 10-14 napos kihagyás várhat Dibusz Dénesre, aki combizomproblémákkal küzd, és ezért nem vállalhatta a játékot a Ferencváros–Újpest (3–0) NB I-es bajnokin. Mindez azt jelenti, hogy a magyar válogatott november 13-án kezdődő összetartására épp felépülhet, ám így is kérdésessé vált a játéka a Bulgária és a Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőn.

Mintha el lenne átkozva a magyar labdarúgó-válogatott kerete. Napok óta arról szólnak a hírek, melyik, a szerbek vagy épp a litvánok elleni meccsen remekelő futballistánk esett ki sérülés miatt hosszabb-rövidebb időre.

Willi Orbán, Fiola Attila, Varga Barnabás, Sallai Roland és a hétvégén kihagyott bajnoki fényében Kalmár Zsolt játéka is veszélybe került, sőt többségük esetében biztos is, hogy nem léphet pályára a bolgárok elleni november 16-ai és a montenegróiak elleni november 19-ei mérkőzésen.

A lista pedig vasárnap még tovább bővült: a Ferencváros–Újpest-rangadót ugyanis kényszerűségből kihagyta a válogatottunk utóbbi időben első számú kapusának számító Dibusz Dénes is.

A IX. kerületiek ugyan hivatalosan nem kommentálták a sérülést, a Dibuszt helyettesítő Varga Ádám meccs utáni nyilatkozatából tudjuk, már Genkben problémák adódtak a 32 éves kapus lábával, a stáb pedig Belgiumból hazafelé már jelezte a saját nevelésű hálóőrnek, hogy készüljön úgy, hogy hétvégén debütál az FTC színeiben (is) az NB I-ben.

A sajtópáholyban járó hírek szerint a kapus combizomproblémákkal küzd, hasonló fáradásos sérülésről van szó, mint Varga Barnabás esetében, ám Dibusznál kevésbé súlyos a helyzet. Elméletileg 10-14 napos pihenő után bevethető lehet, ugyanakkor erre nincs garancia. Mindez azt jelenti, hogy az optimistább forgatókönyv esetében ugyan további két bajnokit kihagyhat, a válogatott november 13-án kezdődő összetartására épp „összedrótozhatják”.

Ha ez nem történik meg, úgy jó eséllyel Gulácsi Péter térhet vissza a nemzeti csapat kapujába. A 33 esztendős játékos tavaly őszi térdszalagszakadásáig az első számú kapusnak számított a válogatottban és klubcsapatában, az RB Leipzigben is, ám szeptemberi visszatérése óta csupán egy meccsen, a másodosztályú Wehen Wiesbaden (2–3) ellen idegenben megnyert kupamérkőzésen védett.

Az 51-szeres válogatott Gulácsi legutóbb a tavaly szeptemberi, Olaszország ellen 2–0-ra elvesztett Nemzetek Ligája-meccsen védte a magyar csapat kapuját.

Nemzeti csapatunknak a novemberi két találkozón elég egy pontot szereznie ahhoz, hogy kvalifikáljon a 2024-es németországi Európa-bajnokságra, négy vagy hat ponttal pedig a csoportgyőzelmet is bebiztosíthatja. Utóbbi esetben pedig arra is lehet esélye, hogy a december 2-ai, hamburgi sorsoláson első kalapos legyen, így pedig – papíron – gyengébb ellenfelekkel kelljen szembenéznie a kontinenstornán. 

Európa-bajnoki selejtezők, a további program

November 16., csütörtök
20.45:
Bulgária–Magyarország
20.45: Montenegró–Litvánia

November 19., vasárnap
15.00:
 Magyarország–Montenegró
15.00: Szerbia–Bulgária

A G CSOPORT ÁLLÁSA                     
1. MAGYARORSZÁG 6 4 2 11–4   7 14
2. Szerbia 7 4 1 2 13–7   6 13
3. Montenegró 6 2 2 2  6–8 –2   8
4. Litvánia 7 1 3 3  8–12 –4   6
5. Bulgária 6 2 4  3–10 –7   2

Rovatok