Index Vakbarát Hírportál

Őrületes mérkőzés, a 132. percben jutott tovább a Fradi a Magyar Kupában

2023. november 1., szerda 22:51

A labdarúgó Magyar Kupa 4. fordulójának rangadóján a Ferencváros rendkívül fordulatos körülmények közepette, hosszabbítás után 4–3-ra legyőzte a Puskás Akadémiát, ezzel pedig bejutott a legjobb 16 mezőnyébe.

Tizennégy mérkőzést rendeztek szerdán a Magyar Kupa legjobb 32 mezőnyében. Kiesett például a tavalyi döntős Budafok a nála egy osztállyal lejjebb rangsorolt Veszprém otthonában, az ESMTK menetelése véget ért az MTK ellen, Tatabányán pedig mintegy ötezer ember várta a csodát, de csalódniuk kellett az Újpest elleni mérkőzésen. Utóbbi mérkőzésről helyszíni riportunk alább olvasható.

A Puskás Akadémia mondhatta el magáról a mérkőzés előtt, hogy legutóbb ő kerekedett felül a Ferencvároson. Mint ismert, még Máté Csaba irányítása alatt szenvedtek vereséget a zöld-fehérek a felcsútiaktól, azóta nem találtak legyőzőre. A találkozó első helyzete az egyébként kissé tartalékosan felálló FTC előtt adódott, Eldar Civic kapta a labdát Tokmactól a tizenhatoson belül, majd ballal lőtt, de Markek kapusnak vetődnie sem kellett, hárította a próbálkozást. 

Nem úgy, mint néhány perccel később a másik oldalon a Dibusz Dénes helyett védő Varga Ádám, aki tehetetlen volt Gruber Zsombor lövésénél. A magyar játékos Puljic mesteri indításával ugrott ki, egy az egyben vihette kapusra a labdát, majd 14 méterről higgadtan lőtt a hálóba, 0–1!

Viszonylag hamar, váratlanul hátrányba került a Ferencváros. Nem telt el sok idő, örülhettek a zöld-fehérek, hogy nem kerültek kétgólos hátrányba, amely csak Varga nagy védésének volt köszönhető. Az FTC kapusa most kifogta Gruber lövését, aki újra Puljictól kapott kitűnő labdát, de most balról, kissé kiszorított helyzetből kellett lőnie. Megúszta a Fradi. 

A félidő feléhez közeledve Ben Romdhane lövése a felsőléc fölött hagyta el a pályát, a célterületet viszont nem sikerült eltalálniuk a hazaiaknak, így a Puskás Akadémia magabiztosan őrizte előnyét, kapuja nem forgott veszélyben. Eközben a Ferencváros legújabb szurkolója, Gáspár Győző is természetesen feltűnt a lelátón, de mivel az eredménynek egyelőre nem örülhetett, inkább a pattogatott kukorica elfogyasztásával volt elfoglalva.

No, de nem sokáig. 

A 35. percben hosszú mezőnyjáték után Esiti kőkemény szereléssel szerezte meg a labdát, majd Ben Romdhane elé került a labda, aki Civicnek továbbította azt, ő meg 17 méterről, kissé balről kilőtte a bal felső sarkot, 1–1! A videóbíró ugyan megvizsgálta Esiti szerelését, de férfias játék volt, tovább. Az első félidő utolsó perceiben egyre jobban beszorult a Puskás Akadémia, teljes mértékben átvette a kezdeményezést at FTC. 

Egy beívelés után Aaneba közeli lövését tornázta ki Markek, de a másik oldalon Komáromi ugrott ki ziccerben Levi passza után, de ahelyett, hogy egyből lőtt volna, inkább cselezett, így végül Wingo becsúszva szerelte. A Ferencváros védőjének szerelése szabályos volt, nem volt büntető, a másik oldalon viszont zörgött a háló! A játékrész utolsó jelenetével Gojak jobb oldalról adta be szögletből a labdát, amelyre Aaneba tökéletes ütemben érkezett, és a jobb alsóba fejelt, 2–1!

Így a Ferencváros megfordította az első félidőben a mérkőzést, és előnnyel vonult pihenőre. Nem tartott viszont sokáig a zöld-fehérek előnye, mivel az 56. percben Gruber Zsombor egyenlített. 

A 2004-es születésű játékos labdát szerzett a felezőpályáján, indította Plseket, aki mértani pontossággal passzolt vissza Gruber elé, akinek annyi dolga volt, hogy a jobb alsóba pörgesse a labdát, amelyet meg is tett, 2–2! 

Sőt, felbátorodva újra a felcsútiak voltak kezdeményezőbbek, miközben az FTC kispadján eddig veretlen Dejan Sztankovics cserékkel próbált belenyúlni a mérkőzésbe, pályára küldve Abu Fanit és Cristian Ramírezt. Rákanyarodva a rendes játékidő utolsó 10 percére, éppen Abu Fani próbálkozott kissé balról, 17 méterről, de lövése centikkel elkerülte a felső lécet. Nagyon úgy nézett ki, hogy még legalább fél óra hosszabbítás vár a felekre. Ez pedig az igen csípős hidegben fagyoskodó nézőknek nem biztos, hogy annyira kedvére tett. 

De inkább a fagyoskodás, minthogy kiessen csapatuk. A 89. percben egy szöglet után kifejelt labdát bombázott kapura Ramírez, a vetődő Markek viszont hárított, nem tudta megszerezni a győztes találatot a hazai csapat. Ugyanúgy, mint a másik oldalon Plsek, aki Szolnoki beadásából, 10 méterre a kaputól Varga kezei közé lőtte a labdát. 

Jöhetett a hosszabbítás. 

Ekkor viszont már nem annyira a futball, hanem az indulatok domináltak, a csereként beálló Lamin Colley kapott egy kiugratást, amivel kapura törhetett volna, de a kapujából kifutó Varga Ádám letarolta a gambiai csatárt saját térfele közepén. Ezután fajultak el az indulatok mind a pályán, mind a kispadon, de végül a Ferencváros kapusa még sárga lapot sem kapott tettéért, a játék folyatódhatott. 

A hosszabbítás második 15 percének elején Abu Fani szemben a kapuval, nagyjából 10 méterről lőhetett, de az utolsó pillanatban az egyik vendégjátékos blokkolta gólba tartó lövését. Nem úgy, mint néhány perccel később, mikor a kapu előtti kavarodás után a sérülésből visszatérő – és csereként beálló – Adama Traoré elé keveredett a labda, a mali támadó pedig jobbal a jobb alsó sarokba gurította a labdát, 3–2! 

De még itt sem volt vége, sőt! A 117. percben Soisalo szögletét az ötösről Colley kapura fejelte, azt pedig az érkező Favorov a kapuba továbbította, egyenlített a Puskás Akadémia, 3–3! És itt már tényleg az utolsó utáni pillanatokról beszéltünk, még mindig tartogatott fordulatot a mérkőzés: Egy bal oldalról érkező Abu Fani szabadrúgást ugyan kifejeltek a védők, de Colley kézzel sodorta el a labdát, tizenegyeshez jutott a Ferencváros! 

A büntetőt Abu Fani végezte el, aki a találkozó 132. percében a kapu bal oldalára rúgta a labdát, és Markek érezte az irányt, hárítani nem tudott, 4–3! Ezzel pedig véget ért a maratoni hosszúságú találkozó, a Ferencváros emlékezetes mérkőzésen jutott a Magyar Kupa legjobb 16 mezőnyébe. 

MAGYAR KUPA, 4. FORDULÓ (A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT)

Ferencvárosi TC–Puskás Akadémia 4–3 (2–1, 2–2, 2–2) – hosszabbítás után
Unione FC (Budapest I.)–Kisvárda Master Good 0–6 (0–3)
FC Dunaföldvár (NB III)–Nyíregyháza Spartacus FC (NB II) 0–1 (0–0)
ESMTK (NB III)–MTK Budapest 0–4 (0–2)
Mezőörs KSE (megyei I.)–Kaposvári Rákóczi FC (NB III) 1–1 (0–1, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 5–3
Szentlőrinc SE (NB III)–Kelen SC (NB III) 3–0 (0–0)
VLS Veszprém (NB III)–Budafoki MTE (NB II) 3–2 (0–1)
HR-Rent Kozármisleny (NB II)–Kolorcity Kazincbarcika SC (NB II) 4–2 (1–0)
BFC Siófok (NB II)–Diósgyőri VTK 1–3 (0–2)
Vasas FC (NB II)–Gyirmót FC Győr (NB II) 3–1 (0–0)
Tiszakécskei LC (NB II)–FC Ajka (NB II) 1–0 (1–0)
Haladás (NB II)–Zalaegerszegi TE 1–2 (1–2)
Szeged-Csanád GA (NB II)–Kecskeméti TE 0–1 (0–1)
Opus-Tigáz Tatabánya–Újpest FC 0–2 (Jürgens 55., Simon K. 62.)
Kedden játszották:
Győri ETO (NB II)–Debreceni VSC 0–1 (0–0)
Csütörtökön játsszák:
Budapest Honvéd (NB II)–Paksi FC

(Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd, archív)

Rovatok