Index Vakbarát Hírportál

Futballmeccsnek indult, de néhol inkább hasonlított háborúra a londoni derbi

2023. november 6., hétfő 23:14

Tegye fel a kezét, aki a Tottenham–Chelsea összecsapás előtt biztosra vette, hogy Nicolas Jackson mesterhármast lő majd a londoni derbin! Aligha tolongnak a kezek a monitorok és kijelzők túlsó felén, pedig így lett. Az idény eddigi részében botladozó kékek két kiállítás és megannyi sokáig emlegetendő szituáció után kiütötték a Premier League-idény első tíz fordulóját veretlenül lehozó házigazdát (1–4)...

Két szabályos, három meg nem adott gól, egy piros lap. A többi között ez tette emlékezetessé a Tottenham és a Chelsea 176. londoni derbijét a több mint 55 percig tartó első félidőben.

A Premier League-szezon utolsó még veretlen csapataként a Spurs számított a rangadó esélyesének, az együttes ráadásul egy győzelemmel a bajnoki tabella élére is visszakapaszkodhatott volna. A másik oldalon az idényt igencsak botladozva kezdő, a meccs előtt mindössze 12. helyen álló Chelsea állt – igaz, a kékek a klasszikus nagy hatos tagjai ellen rendre összekapták magukat, a Liverpoollal és az Arsenallal is döntetlent tudtak játszani eddig.

A Tottenham a várakozásoknak megfelelően jobban kezdett, s már a 6. percben meg is szerezte a vezetést Dejan Kulusevski találatával (1–0). A 14. percben Szon Hung Min gólját érvénytelenítette a videobíró les címén, ezt követően pedig apránként elkezdett átfordulni a játék képe. A Chelsea átvette az irányítást és előbb Raheem Sterling, majd Moises Caicedo is bevette Guglielmo Vicario kapuját – ám előbbit kezezés, utóbbit újfent les miatt érvénytelenítette a VAR.

Csakhogy Caicedo lövése előtt lövése előtt történt egy-két dolog a tizenhatoson belül is, és miután eldőlt, hogy nem ér a találat, kicsit visszább is nézték a felvételt. Ebből pedig kiderült, hogy Cristian Romero felszabadítás közben letalpalta Enzo Fernándezt. Túlzott erőbevetésért és az ellenfél testi épségének veszélyeztetéséért így tizenegyes következett. Grátisz Romero piros lapot kapott – a 2021–2022-es idény kezdete óta már a negyediket, így élen jár a PL-játékosok között ebben a bő kétéves periódusban – ezzel rendkívül nehéz helyzetbe sodorva a Spurst. Cole Palmer pedig nem tette meg azt a szívességet, hogy kihagyta volna a büntetőt (1–1).

A félidő hajrájára sem csillapodtak a kedélyek, a ráadás alaphangulatát James Maddison sérülése és kényszerű cseréje fokozta még tovább. A megannyi videózás, szabálytalanság és így széttördelődött játék miatt több mint tízperces hosszabbítás következett, melynek végén újabb három sárga lapot kellett kiosztania Michael Olivernek fegyelmezendő a két társaságot... 

A második félidő elején már tíz jó perc sem jutott a tíz emberrel küzdő házigazdának. Sőt, az a tíz csakhamar kilencre fogyatkozott. Az első félidőben hosszasan reklamált azonnali piros lapot sárgával megúszó Destiny Udogie indulhatott zuhanyozni, miután teljesen feleslegesen, ám annál látványosabban alávágott Sterlingnek.

Vicario bravúrt-bravúrra halmozva tartotta ideig-óráig meccsben a Tottenhamet, de a 75. percben Sterling jobb oldali kiugrása és önzetlen centerpassza után Nicolas Jacksonnal szemben már neki sem volt esélye (1–2).

Ám a hajrára még ezután is jutott dráma, Rodrigo Bentancur csúsztatása után Eric Dier vágta kapásból Rob Sánchez kapujának jobb felső sarkába a labdát, ám jó két percig tartó méregetés után ezt a találatot is elvette a VAR les miatt! Elképesztő volt hallani és látni, hogy a több mint 60 ezer néző befogadására alkalmas Tottenham Stadium hogy elnémult a vizsgálat idejére, ám hiába bizakodott a helyszíni nézősereg jelentős része.

A hosszabbításban Szon előtt adódott szinte a semmiből egy lövőhelyzet az egyenlítéshez, de hiába billentette ki az egyensúlyából a védőjét, a 14 méterről eleresztett bal lábas lövés nem lett elég erős ahhoz, hogy kifogjon Sánchezen. A következő akcióból pedig a Chelsea lezárt minden még nyitott kérdést, Conor Gallagher centerezéséből Jackson volt ismét eredményes (1–3). Ezzel pedig még mindig nem volt vége, egy újabb kontra végén a 22 éves szenegáli ugyanis megszerezte a harmadik találatát, ezzel pedig pályafutása első mesterhármasát érte el az angol élvonalban (1–4).

A Spurs tíz meccs után elvesztette veretlenségét a 2023–2024-es idényben, pont abban a fordulóban, amikor a másik nagy észak-londoni gigász, az Arsenal is tette. Ennek pedig a Manchester Citynél örülhetnek a legjobban: a címvédő ugyanis az élről várhatja a hétvégi folytatást – a 12. fordulót.

LABDARÚGÁS
ANGOL PREMIER LEAGUE, 11. FORDULÓ
Tottenham–Chelsea 1–4 (Kulusevski 6., ill. Palmer 35. – 11-esből, Jackson 75., 90+4., 90+7.)

(Borítókép: Jacksonék gólöröme. Fotó: Alex Pantling/Getty Images)

Rovatok