Index Vakbarát Hírportál

Váratlan pofonba szaladtak bele Szoboszlaiék az Európa-ligában

2023. november 9., csütörtök 20:49

A labdarúgó-Európa-liga csoportkörének 4. játéknapján a Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Liverpool meglepetésre 3–2-re kikapott a francia Toulouse otthonában, ezzel még nem harcolta ki helyét a tavaszi rájátszásban.

A múlt hétvégén Szoboszlai Dominik liverpooli pályafutása leggyengébb teljesítményét nyújtotta a Luton Town elleni – végül döntetlenre mentett – mérkőzésen. Ezek után készülhetett Jürgen Klopp csapata a Toulouse elleni idegenbeli Európa-liga-mérkőzésre, amelyen győzelem vagy akár döntetlen esetén bebiztosíthatta helyét az egyenes kieséses szakaszban.

Annak ellenére, hogy Szoboszlai korábban pihenőt kapott ezen kupameccseken, ezúttal elképzelhető volt, hogy kezdőként számít rá Klopp, már csak azért is, mert csapata több középpályása sérüléssel bajlódik, így kevesebb opciója maradt a német mesternek a pálya középső harmadában. Végül viszont az elérhető négy középpályásból pont Szoboszlainak nem szavazott bizalmat. 

Ennek megfelelően a Liverpool az alábbi kezdő tizeneggyel lépett pályára: 

Kelleher – Gomez, Matip, Quansah, Tsimikas – Elliott, Endo, Mac Allister – Doak, L. Diaz, Gakpo.

Míg a Toulouse – azok után, hogy Angliában 5–1-es vereséget szenvedett – a következő felállásban kezdett:

Restes – Desler, Costa, Nicolaisen, Diarra, Suazo – Sierro, Caseres, Schmidt – Donnum, Dallinga.

A találkozót a vendégcsapat kezdte aktívabban, olyannyira, hogy már az 5. percben a franciák kapufáján csattant a labda, miután Joe Gomez a kapu előterébe érkező labdát szép mozdulattal küldte a célterület felé, de az a felső lécről kipattant. Közeledve az első fél óra végéhez, már Restes védésére is szükség volt, mivel Ben Doak közelről érkező lövése nem talált utat a kapu jobb oldalába, köszönhetően a hazaiak kapusa reflexmozdulatának.

Aztán jött a hideg zuhany – legalábbis a Liverpool szemszögéből –, mivel a vendégek védelmi hibáját Aron Donnum használta ki, megőrizte hidegvérét, és közvetlen közelről a kapuba lőtt, 1–0! A Toulouse gyakorlatilag egyetlen említésre méltó lehetőségét kihasználta, és előnnyel vonult a félidőre. 

A második játékrész elején Jürgen Klopp belenyúlt a mérkőzésbe, nem csoda, mivel közel sem volt elégedett a látottakkal. Így lépett pályára Szoboszlai Dominik, aki Mohamed Szalah és Alexander Arnold társaságában szállt be a mérkőzésbe, hogy új lendületet hozzon a Liverpool játékába. A várt hatás viszont az első percekben nem következett be, sőt, örülhettek a vendégek, hogy nem kerültek kétgólos hátrányba. 

Újra zörrent a Liverpool hálója, Thijs Dallinga volt eredményes, de a gólt szabálytalanság előzte meg, így azt érvénytelenítette a játékvezető. Nem úgy, mint néhány perccel később, mikor szintén Dallinga volt a főszereplő. A Toulouse csatára pontos passzt kapott a kapu előterében, egy az egyben vihette Kelleherre a labdát, majd higgadtan a bal alsó sarokba lőtt, 2–0! 

És ekkor még bőven nem volt vége, mivel a 67. percben újra Dallinga lőtt a Liverpool hálójába, de lesen helyezkedett, mikor kapta a labdát, így újabb gólt vettek el a neve mellől. Eközben a Liverpool támadójátéka továbbra sem találta magát, komoly lehetőséget – sőt még kaput eltaláló lövést sem – jegyezhettünk fel az angol csapathoz, így a Toulouse vezetése nem forgott különösebb veszélyben.  

De amikor beállt Darwin Núnez, egy perc sem kellett neki, és rögtön szépített az eredményen. Vagyis hivatalosan nem az uruguayi csatár, mert öngólnak adták a találatot, de Núnez idézte elő az akciót, így az utolsó 15 percre rákanyarodva újra egy gól volt a felek között, 2–1

De nem sokáig, mivel újra hibázott a liverpooli védelem – már másodjára –, Frank Magri pedig köszönte szépen, lecsapott a labdára, és hálóba lőtte azt, 3–1. Ekkor úgy tűnt, pont került minden lényeges kérdés végére.

A rendes játékidő hosszabbításában kozmetikázta az eredményt a vendégcsapat a csereként beálló Diogo Jota góljával (3–2), de idő hiányában az egyenlítés valószínűtlennek látszott. A 97. percben viszont újra zörrent a Toulouse hálója, Quansah volt eredményes, ám utólag ezt a találatot is érvénytelenítették egy korábbi szabálytalanság miatt.

Öt szabályos és három szabálytalan gólt ítélt meg a játékvezető a mérkőzésen. Ezzel a Liverpool elszenvedte első vereségét az Európa-ligában. 

A csoport másik mérkőzésén szintén meglepetés született, a LASK Linz váratlanul könnyedén, 3–0-ra legyőzte a Royale Uniont. 

EURÓPA-LIGA CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ

További mérkőzések:

A CSOPORT

B CSOPORT

C CSOPORT

D CSOPORT

E CSOPORT

F CSOPORT

G CSOPORT

H CSOPORT

Rovatok