Index Vakbarát Hírportál

Lewandowski rángatta ki a maga ásta mély gödörből a Barcelonát

2023. november 12., vasárnap 18:29

A címvédő FC Barcelona Robert Lewandowski duplájával fordított, és végül 2–1-re nyert házigazdaként a Deportivo Alavés ellen a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 13. fordulójának vasárnapi játéknapján. Kora este a sevillai derbin nem bírt egymással a két fél.

Bár a mérkőzést a katalánok kezdték, a középkezdés után felívelt labdájukból azonnal visszatámadtak a vendégek, és

a 18. másodpercben Samu Omorodion máris megszerezte a vezetést (0–1).

A hazai védelem a folytatásban is teljesen indiszponált volt, teret és lehetőséget is bőven hagytak a vendégeknek, ők azonban már nem tudtak élni a jobbnál jobb lehetőségekkel. Különösen Samuval gyűlt meg a Barca-védők baja, az Atlético Madrid 19 éves, kiváló fizikai adottságokkal és nigériai felmenőkkel rendelkező kölcsönbe adott támadója egyik helyzetét az oldalhálóba bombázta, ajtó-ablak ziccerét pedig kapu mellé helyezte.

A Barca támadójátéka eközben meddő volt, leszámítva Lewandowski helyzetét, nem tudta érdemben veszélyeztetni ellenfele kapuját.

A szünet után nem sokkal egyenlített a más mentalitással, sokkal koncentráltabb vendéglátó: az 53. percben a lengyel center talált a kapuba (1–1). Az Alavés játékában ugyan változatlanul benne volt a gól, büntetőből mégis a hazaiak köszöntek be: Lewandowski a 77. percben ütemtelen nekifutás végén bombázott a léc alá (2–1).

A Betis elleni két hónappal ezelőtti hazai gála óta (5–0) igencsak nyögvenyelősen teljesít Xavi Hernández alakulata, bár az előtt sem feltétlenül szárnyalt. Kezdve a Real Madriddal szemben két héttel ezelőtt saját környezetben 2–1-re elbukott rangadóval.

A katalánoknak azon kívül – a Betis elleni találkozó óta – van két idegenbeli döntetlenjük (a Mallorca, majd a Granada otthonában), miközben a Celta Vigót (3–2), a Sevillát (1–0), az Athletic Bilbaót (1–0) és a Real Sociedadot (1–0) kivétel nélkül minimális különbséggel győzték le. A szezon első szakaszában ugyancsak szűken múlták felül a Villarrealt (4–3) és az Osasunát is (2–1), de a Cádiz ellen (2–0) sem parádéztak, nem is beszélve a Getafe elleni 0–0-s szezonnyitójukról.

Az ezúttal is remek hangulatú és kiváló iramú, szórakoztató sevillai nagy derbin (El Gran Derbi) Isco vezérletével rögtön a Betis ragadta magához a kezdeményezést, de csak lesgólig és komoly gólhelyzetekig jutott. A Sevilla közben életjelet is alig adott, döntően védekezésre kényszerült. A 72. percben aztán csak vezetéshez jutott a Betis: a volt újpest Marko Dmitrovic egy beadásnál gyámoltalanul mozdult ki és paskolt labdába, amelyet Ayoze Pérez bombázott a lábak között a kapu bal oldalába (0–1). A Sevilla azonnal nekiesett ellenfelének, korábban nem látott sebességre kapcsolt, és a 79. percben Ivan Rakitic 26 méteres, középről leadott, majd a jobb felsőbe zúdított bombájával egyenlített (1–1).

A hajrá inkább a házigazdáké volt, lehetőségük is adódott, de az eredmény már nem változott. A Betis 13 bajnoki meccsen 21, a Sevilla 12 találkozón 12 pontot gyűjtve várhatja a folytatást. Utóbbinak sorozatban ez volt az ötödik döntetlenje a La Ligában, és immár hat forduló óta nyeretlen.

A forduló zárómérkőzésén az Atlético Madrid úgy nyert otthon, hogy a vezetést a vendég Villarreal szerezte meg, majd hazai egyenlítést követően  a 80. percig döntetlenre álltak a felek. Akkor Antoine Griezmann góljával előnybe került az Atlético, amely a 85. percben Samuel Lino találatával bebiztosította győzelmét.

A 28 pontos madridiak ezzel megtartották negyedik helyüket a válogatott szünetre az éllovas Girona (34), a második Real Madrid (32) és a harmadik Barcelona (30) mögött, bár a közvetlen riválisoknál egy meccsel kevesebbet játszottak.

La Liga, 13. forduló:

szombaton játszották:

pénteken játszották:

Rovatok