Index Vakbarát Hírportál

A bolgár szövetség ügyvezetője szerint nincs akadálya az Eb-selejtező lejátszásának

2023. november 13., hétfő 10:38

Boriszlav Popov, a Bolgár Labdarúgó-szövetség (BFU) ügyvezető igazgatója szerint a plovdivi stadion minden szempontból alkalmas a csütörtöki bolgár–magyar Európa-bajnoki selejtező mérkőzés megrendezésére.

A bolgár állami televíziónak adott interjújában a sportvezető emlékeztetett, hogy az európai szövetség (UEFA) tíz nappal ezelőtt javasolta a helyszínváltoztatást, ezért nem a szófiai Nemzeti Stadionban játsszák a találkozót.

A BFU egy héttel ezelőtt jelezte hivatalosan a városi önkormányzatnak, hogy a plovdivi Hriszto Botev Stadionban rendezné a meccset. Popov szerint az aréna félkész állapotban lévő tetőszerkezetének kivitelezőjétől aznap, másnap és szerdán sem érkezett kifogás, másrészt a létesítménynek az illetékes minisztérium által kiadott használati engedélye van. Ezt nem vonták vissza, ami azt jelenti, hogy a stadion használható, ráadásul bajnoki mérkőzéseket is játszanak benne.

A csatorna honlapján (bntnews.bg) az interjúról megjelent cikk szerint az ügyvezető leszögezte, a stadion építtetőjének semmi köze a futballmeccsek biztonságos lebonyolításához, annak felelőssége a BFU-t és a rendőrséget terheli. Hangsúlyozta, az építkezéshez szükséges anyagok, eszközök, tárgyak közül semmi nincs a stadionon belül és kívül sem. A tetőszerkezet néhány eleme, továbbá csövek az arénától távol vannak elhelyezve.

Popov elárulta, szombaton délelőtt az önkormányzat ismét engedélyezte a szövetségnek a Hriszto Botev Stadion használatát.

Egy hete derült ki, hogy a BFU biztonsági okokból megváltoztatta a bolgár–magyar találkozó helyszínét, időpontját – 20.45 helyett 18.00 –, illetve úgy döntött, hogy nem léphetnek be szurkolók a stadionba.

AZ UEFA AZ IDŐ RÖVIDSÉGE MIATT ÚJABB HELYSZÍNVÁLTOZTATÁST NEM ENGEDÉLYEZ, VAGYIS HA NEM LEHET PLOVDIVBAN LEJÁTSZANI A MECCSET, AKKOR A GYŐZELEMÉRT JÁRÓ HÁROM PONTOT A MAGYAR VÁLOGATOTT KAPJA, ÉS EZZEL KIJUT A JÖVŐ NYÁRI, NÉMETORSZÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁGRA.

A magyarok 14 ponttal az élen állnak a G csoportban. A szerbeknek 13, a montenegróiaknak 8, a litvánoknak 6, a bolgároknak 2 pontjuk van. A szerbek és a litvánok már csak egy meccset játszanak, a magyarok a bolgárok után a montenegróiakkal csapnak össze vasárnap a Puskás Arénában.

(MTI)

Rovatok