Index Vakbarát Hírportál

Vészesen fogy az idő, újabb helyszín jelentkezett be a bolgár–magyar Eb-selejtezőre

2023. november 14., kedd 09:47

Tovább folytatódik a bohózat a csütörtökön esedékes Bulgária–Magyarország labdarúgó-Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés helyszínét illetően. Lassan 48 órára vagyunk a hivatalos kezdőrúgástól, de még azt sem tudjuk, hogy lesz-e meccs, és ha igen, akkor hol. A legutóbbi forgatókönyv szerint egy újabb helyszín, Kardzsali jelentheti a megoldást, de a város polgármestere szerint a bolgár szövetség még nem kereste meg őket ezzel kapcsolatban. Végül kedd délután került pont a kálvária végére: a UEFA tájékoztatta az MLSZ-t, hogy a mérkőzés visszakerül Szófiába, és az eredeti tervek szerint, 18 órai kezdéssel, zárt kapuk mögött játsszák le a mérkőzést.

Mint arról tegnap beszámoltunk, Plovdiv város polgármestere hivatalos levélben közölte a Bolgár Labdarúgó-szövetséggel, hogy november 14. és 16. között a Hristo Botev Stadionban zajló építési munkálatokat miatt nem adja át a létesítményt a szövetségnek, így Plovdivban biztosan nem tudják megrendezni a magyar válogatott számára sorsdöntő találkozót. 

Ennek ismeretében egyre nagyobb a valószínűsége, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány csapata játék nélkül kvalifikál a kontinenstornára, de ez még mindig nem biztos. Annak ellenére sem, hogy korábban az UEFA jelezte: vagy Plovdivban lesz a mérkőzés, vagy sehol, annak továbbköltöztetése már nem lehetséges. Igen ám, de amennyiben nem játsszák le a mérkőzést, úgy a bolgár válogatottat akár ki is zárhatják a selejtezősorozatból, amelynek súlyos következményei lehetnek, míg Montenegró önhibáján kívül esne el az Európa-bajnoki részvétel lehetőségétől. 

Ezért a bolgár szövetség tovább keresi a lehetőségeket – ami immár bohózatba illik –, és helyi információk szerint Kardzsaliba költöztetnék a mérkőzést, az Arda Arénába. A sajtóhíreken kívül viszont még hivatalos megkeresés nem érkezett a város felé, erről beszélt Erol Mümün polgármester. 

Mostanáig a bolgár szövetség nem kereste meg az önkormányzatunkat azzal, hogy az Arda Arénában rendezné meg a Magyarország elleni mérkőzést. Bár már nagyon kevés idő van hátra, továbbra is készen állunk arra, hogy minden segítséget megadjunk a szervezéshez. Szeretném hangsúlyozni, hogy a bolgár–magyar Eb-selejtező igazi futballünnep lenne a városunknak és az egész régiónak. Ezért is azt az álláspontot képviseljük, hogy a találkozót nem szabad üres lelátók előtt lejátszani. A válogatottunk megérdemli a bolgár szurkolók támogatását, függetlenül attól, melyik városban lép fel

– írta közösségi oldalán a városvezető.

Igen ám, de az Arda Aréna több pontban sem felel meg az UEFA előírásainak, így papíron nem lehetne megrendezni a találkozót a létesítményben. Egyrészt azért, mert az Arda Aréna nem szerepel a bolgár szövetség azon listáján, amely azokat a stadionokat vonultatja fel, ahol a válogatott lejátszaná mérkőzéseit, továbbá túl messze helyezkedik el a legközelebbi nemzetközi repülőtértől. 

Az UEFA szabályzatában viszont van egy pont, amely azt taglalja: a szövetség érdeke, hogy mindenképpen rendezzék meg a mérkőzést, így lehetőség van egy tartalék helyszín megjelölésére, amely mentesül a stadionokra vonatkozó előírások alól. Ezen esetben elképzelhető volt, hogy mégis az Arda Aréna lesz a befutó. 

Kedd délután került pont az ügy végére

A Magyar Labdarúgó-szövetség hivatalos közleménye szerint mégis Szófiában rendezik a Bulgária–Magyarország Eb-selejtezőt csütörtökön – erről az UEFA tájékoztatta ma délelőtt a magyar szövetséget. Mindentovábbi részlet alább! 

A magyar válogatott játékosai egyébként tegnapi, Telkiben tartott sajtótájékoztatójukon elmondták, úgy készülnek, mintha lenne mérkőzés csütörtökön, és jobb lenne a pályán kiharcolni az Európa-bajnoki részvételt. 

Európa-bajnoki selejtezők, a további program

November 16., csütörtök

18:00: Bulgária–Magyarország

20:45: Montenegró–Litvánia

November 19., vasárnap

15:00: Magyarország–Montenegró

15:00: Szerbia–Bulgária

A G CSOPORT ÁLLÁSA                     
1. MAGYARORSZÁG 6 4 2 11–4   7 14
2. Szerbia 7 4 1 2 13–7   6 13
3. Montenegró 6 2 2 2  6–8 –2   8
4. Litvánia 7 1 3 3  8–12 –4   6
5. Bulgária 6 2 4  3–10 –7   2

Rovatok