Index Vakbarát Hírportál

A zárt kapus rendezés ellenére is több száz magyar szurkoló lehet ott Szófiában

2023. november 15., szerda 11:03

Tucatjával szálltak repülőre szerda reggel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a magyar labdarúgó-válogatott szurkolói, annak ellenére is, hogy a csütörtök esti Európa-bajnoki selejtezőmérkőzést a rendező bolgár szövetség kérésére zárt kapussá nyilvánították. A hírek szerint a meccs időpontjában több száz magyar drukker is ott lehet Szófiában, ahol a helyi ultrák által beígért megmozdulás miatt fokozott készültség övezi a Bulgária–Magyarország-összecsapást.

Szerda reggelre ellepték a részben a magyar válogatott, részben pedig a Szoboszlai Dominik nevével ellátott liverpooli nyolcas mezbe öltözött drukkerek a Ferihegyi repülőteret. Mintha meg sem történt volna az elmúlt napok, hetek huzavonája, és nem zárt kapuk mögött rendeznék meg a magyar futballválogatott szempontjából kulcsfontosságúnak ígérkező Bulgária–Magyarország Európa-bajnoki selejtező mérkőzést. 

A szurkolók egy része a nap első repülőjével Brüsszelbe indult, hogy ott szálljon át egy Szófiába tartó járatra. Mások a valamivel drágább, ám rövidebb opciót választva Róma érintésével igyekeztek eljutni a bolgár fővárosba. Sőt, a hírek szerint olyanok is akadnak, akik Catanián keresztül érkeznek majd a csütörtöki mérkőzés helyszínére. Legalábbis az annak otthont adó városba…

A Ferencváros vagy épp az Újpest klubszíneit viselő szurkolókkal beszélgetve sokan akkor is útra keltek volna, ha végül teljesen elmarad a meccs. Ugyan a WizzAir korábban úgy döntött, a mérkőzés miatt megnövekedett szurkolói igények kielégítésére indított két charterjáratát törli, a jegyek árát pedig megtéríti a drukkerek részére, akik azonban átszállással tervezték meg az útjukat, azok ilyesmire nem számíthattak. Ráadásul többségük a Bolgár Labdarúgó-szövetség és az Európai Labdarúgó-szövetség viszonylag későn meghozott döntései miatt abból a határidőből is kicsúszott, amikor még ingyen mondhatta volna le a szállását.

Repülőjegy van, szállás van, társaság van, miért maradtunk volna otthon?

– szólt a jelmondatnak is beillő költői kérdés a Rómába induló járatra felszállva. 

Arról, hogy mennyi magyar utazik a héten Szófiába, árulkodó jel, hogy a péntek esti, a Ryanair által indított közvetlen járatra már egy hete nem lehet jegyet foglalni, a cég applikációja szerint telt házzal repül a gép Budapestre. Sőt, a szerb nemzeti légitársaság, az Air Serbia Szófia–Belgrád-járatára is csak jelentős felárral kapni jegyet egy átlagos repülési naphoz képest. A megkérdezettek közül többen is azzal a géppel, majd a szerb fővárosból vonatozva, buszozva készülnek hazaérkezni Magyarországra. 

Mindebből, valamint a közösségi oldalak különböző szurkolói csoportjaiban látható aktivitásból arra következtetni, hogy a magyar válogatotton kívül további több száz magyar szimpatizáns is ott lesz Szófiában, hogy a lehető legközelebbről szorítson Szoboszlai Dominikék sikeréért. 

A novemberre maradt utolsó két Eb-selejtezőjén egy pont kell a magyar együttestől ahhoz, hogy biztossá váljon a Marco Rossi vezette alakulat részvétele a jövő évi németországi kontinensviadalon. Ha sikerülne Szófiában nyerni, azzal nemcsak a kvalifikáció, de a csoportgyőzelem is biztossá válna, függetlenül a vasárnap délutáni, telt házas Magyarország–Montenegró-meccs végeredményétől. 

Példátlan és komolytalan felvezetés a meccs előtt

Amint arról beszámoltunk, egy ilyen téttel bíró mérkőzés esetében elképesztőnek tűnő felvezetést kapott a bolgár–magyar a helyi szövetség, valamint az UEFA döntései miatt. Múlt hétfőn derült ki, hogy a bolgárok kérésére Szófia helyett újra Plovdivba teszik át a találkozót, és hiába a korábban lezajlott jegyértékesítés, az új helyszínen nem lehetnek majd drukkerek. 

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) azt írta: a bolgár szövetség biztonsági okokból változtatta meg a mérkőzés helyszínét és időpontját, valamint a drukkerek kizárásáról is ennek szellemében döntött. Múlt csütörtökön az Indexen is írtunk arról, hogy Plovdiv polgármestere hivatalos levelet kapott arról, hogy a helyi stadion kivitelezője nem ajánlja, hogy a városban rendezzék meg a mérkőzést, a Hriszto Botev Stadionban ugyanis épp felújítási munkálatok zajlanak, az újonnan épülő tetőszerkezet legjobb esetben is félkész, ráadásul a televíziós közvetítésekhez szükséges világítási rendszer sem áll rendelkezésre. A bolgár szövetség hosszas huzavonába kezdett a helyi önkormányzatot, valamint a felújítást végző cég vezetőit okolva a kialakult helyzetért. 

Ön szerint mi lesz a magyar válogatott sorsa az Eb-selejtezőkön?

  • 17808
    Bulgáriában kiharcoljuk a részvételt.
  • 1780
    Az utolsó meccsen, Montenegró ellen hazai környezetben biztosítjuk be a továbbjutást.
  • 1710
    Dráma: elbukunk, nem jutunk ki.
  • 672
    Csak a pótselejtezőről kvalifikálunk végül, már csak megszokásból...

Hétfőre datálta a bolgár sajtó a helyi szövetség döntését, ám a közleményre ez idáig hiába várt a közvélemény. Ehelyett a szervezet ügyvezetője az állami televízióban szólalt meg, és úgy fogalmazott: nincs akadálya a mérkőzés megrendezésének. A magyar válogatott játékosai is megnyilvánultak a témában, Szoboszlai Dominik különösen erős véleményt fogalmazott meg. Közben a plovdivi önkormányzat közleményben jelezte: nem járul hozzá a meccs rendezéséhez. Ezt követően egy harmadik helyszínről kezdődtek találgatások…

Mikor már a szakírók és a témában jártas sportvezetők többsége is úgy kalkulált, hogy a meccs rendezői hiányosságok miatt elmarad, a magyar válogatott pedig játék nélkül megkapja a győzelemért járó három pontot, befutott az UEFA újabb határozata. A kedd délelőtti értesítés szerint az európai szervezet utasítása szerint a bolgárok Szófiában, a szeptember végén kijelölt helyszínen, azaz a Vaszil Levszki Stadionban rendezik meg az összecsapást – üres lelátók előtt. 

Még egy családi nyaralást sem lehet így megszervezni, nemhogy egy komoly téttel bíró, emberek sokaságát érintő és milliókat érdeklő nemzetközi labdarúgó-mérkőzést – reagált a történtekre a régi-új helyszín kijelölését követően az MLSZ közleményben. – A bolgár szövetség lehetetlen helyzetbe hozta az UEFA-t és a magyar szövetséget is: kihasználva, hogy mindkét szervezet a sportszerűséget tartja szem előtt, és minden esetben arra törekszik, hogy a pályán dőljön el a továbbjutás kérdése.

A szabályok alapján a helyzet egyértelmű: ha a magyar válogatott nem utazna el a most kijelölt helyszínre, játék nélkül veszítené el a mérkőzést, ami nyilvánvalóan vállalhatatlan opció minden labdarúgást szerető magyar ember számára. Ezért az MLSZ alkalmazkodik a döntéshez, a magyar csapat holnap elindul Szófiába, és csütörtökön pályára lépve a szurkolók távolból is érezhető támogatása mellett mindent megtesz azért, hogy kiharcolja az Európa-bajnokságra való kijutást.

Bár a Szófiáig vezető út több mint rendhagyó lett, a folytatás remélhetőleg kevesebb meglepetést tartogat majd. Marco Rossi szövetségi kapitány magyar idő szerint szerda 18 órakor tartja meg a meccsek előtti szokásos sajtótájékoztatóját, míg a csapat tagjai ugyancsak kora este látogatnak el a pályabejárásra. Az Index – a találkozóval egyetemben – ezekről az eseményekről is a helyszínről számol majd be. 

Európa-bajnoki selejtezők, a további program

November 16., csütörtök
18:00: Bulgária–Magyarország
20:45: Montenegró–Litvánia

November 19., vasárnap
15:00: Magyarország–Montenegró
15:00: Szerbia–Bulgária

A G CSOPORT ÁLLÁSA                     
1. MAGYARORSZÁG 6 4 2 11–4   7 14
2. Szerbia 7 4 1 2 13–7   6 13
3. Montenegró 6 2 2 2  6–8 –2   8
4. Litvánia 7 1 3 3  8–12 –4   6
5. Bulgária 6 2 4  3–10 –7   2

(Borítókép: Szoboszlai Dominik a Magyarország–Szerbia-mérkőzésen 2023. október 14-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok