Index Vakbarát Hírportál

Marco Rossi és a főszereplők örömszavai az Európa-bajnoki kvalifikáció után

2023. november 16., csütörtök 21:45

Szoboszlai Dominiknak, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányának az öltözői ünneplésre volt szüksége ahhoz, hogy el tudja hinni, mi történt a szófiai Európa-bajnoki selejtező-mérkőzés hajrájában, míg a csereként pályára lépett Kalmár Zsolt könnyek között értékelte a Bulgária elleni 2–2-vel kiharcolt kvalifikációt. A szövetségi kapitány, Marco Rossi pedig arról beszélt, nem emlékszik olyan meccsre az edzői pályafutásából, amelyen ennyi kialakított helyzet után is aggódni kellett, hogy egyáltalán a döntetlen meglesz-e...

Másfél órával a lefújás után is a Szép volt, fiúk! és a Marco Rossi, Marco Rossi! éltetéstől volt hangos a szófiai Vaszil Levszki Stadion előtere. A magyar válogatott drukkerei a főbejárat előtt felállított kordonnak támaszkodva ünnepeltek, fényképezkedtek a stadiont elhagyó hősökkel.

Bár a csütörtök esti találkozó nem alakult terv szerint, drámai körülmények között, a 97. percben született öngóllal csak összejött az az egy pont, ami biztos Európa-bajnoki részvételt ér a magyar futballválogatottnak 2024-re. 

Nem emlékszem olyan meccsünkre a válogatottnál, amelyen ennyi gólhelyzetet dolgoztunk volna ki, és hibáztunk el. Az utolsó pillanatig küzdöttünk, és mindent megtettünk a meccsen annak érdekében már az elejétől egészen a végéig, hogy megnehezítsük a saját dolgunkat – értékelt nem sokkal korábban az M4 Sport kamerája előtt Rossi kapitány. – Nem voltunk például elég okosak, érettek ahhoz, hogy megőrizzük az emberelőnyünket, jól olvassuk a mérkőzés alakulását. Sok fiatal játékosunk van, javulnunk kell ebből a szempontból. El kell mondani, hogy szerencsések is voltunk, de csak az utolsó percben, a labdarúgás istene, aki valószínű együtt nézte a meccset az Aranycsapattal, úgy döntött, hogy megérdemeljük ezt a közvetlen kijutást az Európa-bajnokságra.

Hozzátette, bár tűnhet úgy, a meccs végén szerencsénk volt, valójában az az elképesztő erőfeszítés fizetődött ki, amit a játékosok letettek az asztalra. Nemcsak ma, a teljes selejtezősorozatban eddig. 

„Nehéz most élvezni ezt a pillanatot, mert részemről és a csapat részéről is túl sok szenvedéssel járt. Azok a magyarok pedig, és sok ilyen magyar van, akik nálam jóval kevésbé szeretik a válogatottat, jó lenne, ha ők most szégyenkeznének.”

Elárulta, a végjátékban akadt olyan pillanat, mikor úgy érezte, ez a hajó elment, vasárnap délután, a Montenegró elleni ki-ki meccsen kell majd kiharcolni a kijutást. 

„A kispadon azt hittük, hogy ennek a meccsnek már annyi, amikor a végén egyenlítettünk. Irreálisnak tűnt. De ez jellemző ránk, nem tudunk elérni semmit szenvedés nélkül. Ma pedig gyakorlatilag a mérkőzés lefújásáig szenvedtünk” – fogalmazott Rossi.

„Őrült egy találkozó volt, drámával a végén, amiből pozitívan jöttünk ki. Annyi minden történt itt a kilencven perc alatt, hogy egész estén át lehetne beszélni róla – vette át a szót az M4 kamerája előtt Dibusz Dénes. – Valahogy nekünk az Eb-kijutásunk az mindig hasonló körülmények között jön össze, de minden jó, ha a vége jó. A mérkőzésen minden tőlünk telhetőt elkövettünk azért, hogy megnehezítsük a saját dolgunkat: helyzeteket hagytunk ki, visszaadtuk az emberelőnyt, de azért az még így is nagy igazságtalanság lett volna, ha vereséget szenvedünk.”

Fontos volt, hogy az elején megszereztük a vezetést – nyilatkozta az első magyar gólt szerző Ádám Martin. – Mondtam is a szabadrúgásnál Dominiknak, hogy verje be oda erővel a labdát a védők és a kapus közé, ott fogok érkezni. Én szívesen belerakom a fejem az ilyen helyzetekbe, ezzel nincs semmi gond. Fordulatos, izgalmas mérkőzést sikerült játszanunk, de az első félidőben az első gólunkra rá kellett volna rúgjuk a másodikat. Milos kiállításáig teljesen rendben volt a játékunk, ott viszont jött egy fordulat. A hosszú évek szisztematikus munkája azonban meghozta végül a gyümölcsét, plusz azért a szerencse is jól jött.

Szoboszlai Dominik az interjúfolyosón arról beszélt, sokáig fel sem fogta, mi történt a végjátékban. Hiába látta, hogy a hálóba kerül a labda, attól félt, lest intenek, vagy valami más okból visszavonja a gólt a VAR, így nem mert annyira önfeledten örülni. Az öltözői ünneplés segített neki felfogni, hogy megvan a várva várt cél, az Európa-bajnoki részvétel.

Egy pillanatnál éreztem hasonlóságot a mostani meccs és a 2020-as kijutás között, méghozzá akkor, mikor megkaptam Kázsétől (Kalmár Zsolt beceneve – a szerk. megjegyzése) a labdát, megtoltam és ellőttem, kértem, »hogy kérlek, menj be«, sajnos nem sikerült, de így is van minek örülni a végén  

– reagált arra, hogy édesapja, Szoboszlai Zsolt a lefújás után párhuzamot vont a mostani összecsapás, és a 2020 őszén lejátszott, Izland elleni playoff-találkozó között, amit a hosszabbításban egy Szoboszlai-gól döntött el. 

Ön szerint hogyan végez a magyar válogatott az Eb-selejtezőkön?

  • 9939
    Csoportelsőként a második kalapba kapunk besorolást
  • 2933
    Csoportelsők leszünk, valami csoda folytán pedig még az első kalap is összejön
  • 1690
    Elbukjuk az elsőséget, és a harmadik kalapba kerülünk
  • 895
    Nem csupán csoportmásodikak leszünk, még a negyedik kalapba is csúszunk

„Tényleg nem hittem el, hogy sikerült. Mindenki futott mindenfelé, hogy ünnepeljen, én viszont, ahogy az a videókon is látszik, álltam egy helyben. Nem is tudtam, a spori mit mutat, hogy belefújt-e, hogy azt mutatja a kezével, középkezdés, vagy azt, hogy kifelé jön szabadrúgás. Szóval féltem, hogy mi jön. Aztán viszont apránként eluralkodott rajtam az érzés, hogy megvan, ezt pedig nem lehet leírni, milyen jó” – tette hozzá a magyar válogatott csapatkapitánya. 

Kalmár Zsolt a minap az Indexnek adott exkluzív interjúban elárulta, elégtételt jelentene-e számára, ha Bulgáriában összejönne az Európa-bajnoki kvalifikáció, ezúttal felszabadultan és láthatóan meghatódottan beszélt az újságírók előtt. 

„Jól kezdtük a mérkőzést, 1–0-ra vezettünk és megvoltak a lehetőségeink. Legkésőbb a második félidő elején el kellett volna döntenünk a meccset, volt három-négy ziccerünk ehhez. Utána jött a piros lap és kiegyenlítődött a játék, aztán pedig jött a bolgár fordítás. De a csapat egy pillanatra sem adta fel, a végén már én is ott lehettem, mentünk előre az ikszért, és a végén a kemény munka, az a meló, amit az elmúlt hónapokban beletettünk a meccseinkbe, csak-csak kifizetődött. A szerencse mellénk állt, de néha ez is kell. Nagyon-nagyon boldog vagyok, hiszen újra kijutottunk egy Európa-bajnokságra, ez pedig fantasztikus dolog!” – értékelte a történteket. 

Sokan azt hitték, én szereztem a gólt, mert úgy örültem és ünnepeltem. Kiszakadt belőlem minden, amit az elmúlt években átéltem. Végig hittem, de tudni nem tudhattam biztosra, hogy a sérülésem után még visszakerülök a válogatottba és kijutunk együtt az Európa-bajnokságra. Büszke és boldog vagyok, hogy ez a cél teljesült, meg tudtuk ugrani a csapattal. Fantasztikus teljesítményt nyújtottunk összességében, és még ha itt most döntetlen is lett, azt a nagyon fontos egy pontot megszereztük, amiért istenigazából jöttünk 

– tette hozzá mámorosan a Fehérvár FC középpályása. 

„Elég nehéz szülés volt, de hála a jó istennek – és a befektetett kemény munkának – sikerült egyenlítenünk az utolsó percben egyenlítenünk. Nem így terveztük a mérkőzést, úgy gondolom, hogy egy kicsit jobb koncentrációval nekünk és a nézőknek sem kellett volna ennyire izgulni, viszont hittünk magunkban a végsőkig, és ezért le a kalappal az egész csapat előtt” – fogalmazott a stadionból kifelé menet Szalai Attila csapatkapitány-helyettes. 

„Mindenki, aki ebben részt vett, akár a játékosok, akár a stáb, akár a szurkolók részéről, mindenki elképesztően sok munkát tett abba, hogy ez az álom megvalósulhasson. Lehet, zárt kapus volt a mérkőzés, de így is éreztük, mekkora támogatást kapunk a magyar emberektől. Kell egy kis idő, de azt hiszem, szép lassan fel tudjuk majd dolgozni, hogy kinn vagyunk az Európa-bajnokságon. Bízom abban, hogy vasárnap Montenegró ellen egy ehhez a sikerhez méltó mérkőzést tudunk játszani, és telt ház előtt ünnepelhetjük meg a szurkolóinkkal az elmúlt egy évet” – mondta Szalai, aki az egyenlítő gólról csaknem teljesen lemaradt, mint mesélte, épp dobta magát előre, hátha az ő fejéről kerülhet a kapuba a labda, aztán viszont a földön kötött ki, és mire összeszedte magát, már csak futhatott a találatot ünneplő társak után. 

Ennél nagyobb gondja sose legyen!

A Szalai Attila által is említett évzáró meccs vasárnap 15 órakor kezdődik majd. Montenegró ellen újabb egy pont csoportelsőséget is érne a kijutás mellé a magyar válogatottnak. Ám a telt házas Puskás Arénában aligha a döntetlen lesz a cél... 

Kíváncsi a magyar válogatott szövetségi kapitányának eddigi karrierjére és életére? Megjelent az IndaPress kiadásában Folytassa, Mister! címmel Marco Rossi életrajzi könyve, exkluzív fotókkal és soha nem hallott történetekkel. Kattintson ide a könyv megvásárlásához!

Labdarúgás
Európa-bajnoki selejtezők, program

November 16., csütörtök
Bulgária–Magyarország 2–2 
(Delev 24., Deszpotov 79. – 11-esből, ill. Ádám M. 10., Petkov – öngól 97.)
Montenegró–Litvánia 2–0 (E. Kucs 3., Jovetics 48.)

November 19., vasárnap
15:00: Magyarország–Montenegró
15:00: Szerbia–Bulgária

A G CSOPORT ÁLLÁSA                     
1. MAGYARORSZÁG 7 4 3 13–6   7 15
2. Szerbia 7 4 1 2 13–7   6 13
3. Montenegró 7 3 2 2  8–8   0 11
4. Litvánia 8 1 3 4  8–14 –6   6
5. Bulgária 7 3 4  5–12 –7   3

Rovatok