Index Vakbarát Hírportál

Odahaza is kemény büntetést kapott a csókbotrányba keveredett Rubiales

2023. november 18., szombat 17:35

Az illetékes spanyol közigazgatási bíróság, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottságához hasonlatosan három évre eltiltotta minden, a sportággal kapcsolatos tevékenységtől a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) korábbi elnökét, Luis Rubialest – számolt be a Magyar Távirati Iroda

A FIFA október 30-án közleményben adott hírt a spanyol ügyészség által szexuális zaklatással és kényszerítéssel vádolt Rubiales ügyében hozott döntéséről, aki szeptember 10-én mondott le az RFEF-ben viselt tisztéről, jelezve, hogy az európai szövetségben (UEFA) betöltött alelnöki posztjától is megválik.

A sportvezető az Ausztráliában és Új-Zélandon rendezett augusztusi női világbajnokság fináléja után az éremátadón váratlanul – és kéretlenül – szájon csókolta a győztes spanyol válogatott egyik játékosát, Jenni Hermosót. A spanyol ügyészség ezért indított eljárást a 46 esztendős Rubiales ellen, két nappal azt követően, hogy Hermoso hivatalosan is szexuális zaklatással vádolta meg, igaz felvételek tanúsága szerint a vb-döntőt követő buszúton még jót kacagott az egész sztorin, csapattársai többségével együtt. Csak később változott meg jelentősen a narratívája. 

Hermoso pozitív változást remél

GQ Espana spanyol lapnak adott november elején adott interjújában Hermoso azt mondta, hogy szörnyű hetek állnak mögötte. Nem szeretné újra és újra feleleveníteni a történteket, de pszichológusával azon vannak, hogy feldolgozza mindazt, ami történt.

Továbbá megkérdezték tőle, hogyan szeretné, ha emlékeznének rá az emberek, amire azt válaszolta: „Úgy, mint aki Spanyolországot a csúcsra vitte, és ott is hagyta, de mindenekelőtt olyan emberként, aki megpróbált megváltoztatni sokféle mentalitást.”

A botrányt követően – hiszen nemcsak Rubialest, hanem a szövetségi kapitány Jorge Vildát is menesztetté –, ideiglenesen először a nemzeti csapat történelmében, nő vehette át a szövetségi kapitányi pozíciót, Montse Tomé személyében. A 41 éves sportvezető azonban szeptemberben kihagyta Hermosót a válogatott keretből, amit azzal indokolt, hogy szeretné megvédeni a játékost.

Hermoso októberben aztán visszatért a válogatotthoz, majd győztes gólt is szerzett az Olaszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

Rovatok