Index Vakbarát Hírportál

10/10: százszázalékosan zártak a portugálok

2023. november 19., vasárnap 22:52

A portugál válogatott százszázalékos teljesítménnyel zárta a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozatot: a világbajnokságot követően kinevezett Roberto Martinezzel a gárda mind a 10 mérkőzését megnyerte a kvalifikáció során, vasárnap Izlandot győzte le 2–0-ra.

Bruno Fernandes a 37. percben szerzett vezetést a portugáloknak, míg Ricardo Horta a 66. percben talált be. A csapat kapitánya, Cristiano Ronaldo ezúttal gól nélkül maradt.

A csoport másik automatikus Eb-résztvevője, a szlovák csapat Zenicán nyert 2–1-re, mindezt úgy, hogy a 49. percben öngóllal hátrányba került a házigazda bosnyákokkal szemben. Robert Bozenik az 52. percben egyenlített, majd a 71. percben Lubomir Satka a győzelmet jelentő második találatot is megszerezte az akkor már emberelőnyben lévő vendégcsapatnak.

Egy döntetlen és három liechtensteini győzelem után – utóbbiból kettőt vendégként értek el – Luxemburg az Eb-selejtezős sorozatban oda-vissza győzött: a hazai 2–0 után vasárnap 1–0-ra. Liechtenstein így pont nélkül, 1–28-as gólkülönbséggel zárt a J csoportban.

Az A csoportban elsőként végző spanyol válogatott úgy nyert Valladolidban 3–1-re Georgia ellen, hogy Robin Le Normand a 4. percben vezetéshez juttatta a házigazdákat, de a vendégek a Napoli légiósának, Hvicsa Kvaracheliának a 10. percben lőtt góljával egyenlítettek, és az 55. percig megtartották az ikszes állást. Akkor Ferran Torres góljával ismét a spanyolok kerültek előnybe, a különbség a 72. percben öngóllal nőtt, és a lefújásig már nem változott.

Üröm a spanyol örömben: súlyos térdsérülése miatt alighanem véget ért az idény Gavi számára. A Barcelona és a spanyol válogatott 19 éves középpályása a 25. percben egy párharcot követően a földön maradt, és az első diagnózis szerint keresztszalag-szakadást szenvedett. Az AS sportnapilap szerint legalább hat-nyolc hónapos kényszerszünet vár a fiatalon már 27 válogatottságnál tartó futballistára, így félő, hogy a nyári Eb-t is ki kell hagynia. Luis de la Fuente szövetségi kapitány pályafutása legkeserűbb győzelméről beszélt egyik alapemberének kidőlése miatt, a második gólt szerző Ferran Torres pedig találata után barcelonai klubtársának a mezét tartotta a magasba.

Az Eb-résztvevő skótok otthon fordulatos meccsen végeztek 3–3-ra Norvégiával. Az első félidő 33. percéig a vendégek kétszer szereztek vezetést, a házigazdák kétszer egyenlítettek, előbb büntetővel, utóbb öngóllal. Az 59. percben viszont a skótok kerültek előnybe, a norvégok a hajrában egyenlítettek, Mohamed Elyounoussi a 86. percben volt eredményes.

(Index/MTI)

Európa-bajnoki selejtezők, 10. (utolsó) játéknap

A csoport:
Spanyolország–Grúzia 3–1 (1–1)
Skócia–Norvégia 3–3 (2–2)
A csoport végeredménye: 1. (és kijutott) Spanyolország 21 pont, 2. (és kijutott) Skócia 17, 3. Norvégia 11, 4. Grúzia 8, 5. Ciprus 0

J csoport:
Portugália–Izland 2–0 (1–0)
Bosznia-Hercegovina – Szlovákia 1–2 (0–0)
Liechtenstein–Luxemburg 0–1 (0–0)
A csoport végeredménye: 1. (és kijutott) Portugália 30 pont, 2. (és kijutott) Szlovákia 22, 3. Luxemburg 17, 4. Izland 10, 5. Bosznia–Hercegovina 9, 6. Liechtenstein

korábban:

F csoport:
Belgium–Azerbajdzsán 5–0 (4–0)
Svédország–Észtország 2–0 (1–0)
A csoport végeredménye: 1. (és kijutott) Belgium 20 pont, 2. (és kijutott) Ausztria 19, 3. Svédország 10, 4. Azerbajdzsán 7, 5. Észtország 1

A magyar válogatott mérkőzéséről itt olvashat!

Kíváncsi a magyar válogatott szövetségi kapitányának eddigi karrierjére és életére? Megjelent az IndaPress kiadásában Folytassa, Mister! címmel Marco Rossi életrajzi könyve, exkluzív fotókkal és soha nem hallott történetekkel. Kattintson ide a könyv megvásárlásához!
Ha találkozni szeretne a a magyar válogatott szövetségi kapitányával, hogy dedikálja az új könyvet, ma kora délután megteheti. Részletekért kattintson ide!  

Rovatok