Index Vakbarát Hírportál

Második félidei Szoboszlai-gála után csoportelsőként jutottunk ki az Eb-re

2023. november 19., vasárnap 16:55

A magyar labdarúgó-válogatott a remek második félidei játékának köszönhetően hátrányból fordítva 3–1-re legyőzte Montenegrót a záráson, így csoportelsőként jutott ki az Európa-bajnokságra. Szoboszlai Dominik egy perc alatt duplázott, a ráadásban pedig az ő szabadrúgása utáni kipattanót Nagy Ádám értékesítette.

Felszabadult, de tétre menő meccsre készültünk

A magyar válogatott a bulgáriai utolsó pillanatos pontmentéssel biztossá tette, hogy sorozatban a harmadik Európa-bajnokságára is kijut, így felszabadult mérkőzésre készülhettek Marco Rossi fiai.

Felszabadult, de korántsem teljesen tét nélküli ütközetre, hiszen egy csoportelsőség (amelyhez a vereség elkerülése is elegendő lett volna a záráson) esetén a második kalapba kerülhettek a mieink az Eb-sorsoláson.

A válogatott szövetségi kapitánya maga is hangsúlyozta, hogy ennek elérése a cél a csapatnál, illetve kiemelte, hogy a gárdát remekül támogató szurkolók számára egy győzelemmel lehetne igazán szép az ünneplés, így tehát mindent megtesznek ezért – no meg persze azért, hogy 1976 után először zárjunk veretlenül egy teljes naptári évet.

Hiába a magyar fölény, megint elég volt egy helyzet az ellenfélnek

Az olasz szakember kérdésünkre már a szombati sajtótájékoztatón jelezte, hogy három-négy változtatás várható a bulgáriai kezdőcsapathoz képest, ezek közül pedig Kerkez Milos eltiltása miatt az egyik fixnek is számított.

Marco Rossi végül négy embert módosított a szófiai csapathoz képest, és a 

Dibusz – Balogh B., Lang, Szalai A. – Bolla, Nagy Á., Styles, Nagy Zs. – Szoboszlai, Gazdag – Ádám

kezdő tizenegynek szavazott bizalmat. 

A kezdés a montenegrói vendégeké volt

Rögvest a meccs elején Veszovics révén a vendégek veszélyeztettek, majd Oszmajics elől kellett Dibusznak a kapujából kifutva tisztáznia, de ezt leszámítva az első negyedóra magyar mezőnyfölénnyel és rengeteg, szélről érkező beadással, valamint pontrúgással telt – ezek közül Balogh Botond fölészálló fejesét jegyezhettük fel helyzetként.

A játék hasonló mederben zajlott, annyi változással, hogy a vendégek részéről már a felívelt labdákból sem alakult ki lehetőség, miközben a mieink mentek előre rendületlenül, de valódi átütő erő nélkül.

És ahogyan három nappal korábban Bulgáriában, ezúttal is az első érdemi lövéssel vezetést szerzett az ellenfelünk:

egy montenegrói szabadrúgás után nem tudott felszabadítani a magyar védelem, még két próbálkozásból sem, Jovetics középre fejelt labdáját pedig Rubezsics a hálónkba stukkolta (0–1).

A mieink rögvest válaszolhattak volna, de Szoboszlai sokadik pontrúgása (ezúttal egy bal oldali szöglete) után Bolla Bendegúz remek kapáslövése egy védő fejéről szögletre pattant. Később Nagy Zsolt löketébe vetődtek bele a védők, mielőtt a tűzijáték végén Ádám Martin és Gazdag Dániel helyzete is kimaradt, így montenegrói előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok.

Ön szerint hogyan teljesít majd a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb csoportkörében?

 • 28080
  Csoportmásodikként kerül a 16 közé.
 • 12352
  Csoportharmadikként végez, és jut nyolcaddöntőbe.
 • 9487
  Csoportelsőként jut tovább.
 • 4937
  Csoportharmadik lesz, de ez nem ér majd továbbjutást.
 • 4211
  Csoportjában a negyedik helyen végez, csak nézői leszünk az egyenes kieséses szakasznak.

Az első félidőben a magyar válogatott 63 százalékban birtokolta a labdát, 8–2 volt a lövések száma, 25–7 a támadásoké, 297–140 a passzoké, 3–8 a szabálytalanságoké, de a gólokat tekintve sajnos így is 0–1-et mutatott az eredményjelző.

Beindult a Szoboszlai-gála és a Dibusz-show – csoportelsőként jutottunk ki az Eb-re!

Marco Rossi kettős cserével próbálta felrázni csapatát a második felvonásra: érkezett Kalmár Zsolt és Loic Nego, amivel még támadóbb lett a csapat, és utóbbi fejesével próbálkoztunk is, nem sok sikerrel.

Mindeközben a montenegrói kapust félpercenként kellett már ápolni, rendre lent maradt egy vendégjátékos az eleredő esőben, így kifejezetten vontatottá vált a játék.

Mijatovics nem is tudta folytatni a montenegrói kapuban, de közben egyenlítettek a bolgárok Szerbiában, így hirtelen megint a csoport élére kerültünk egy órányi játékhoz érve.

Azért ment előre a válogatott, és Ádám Martin 16 méteres lövésénél védenie is kellett a csereként beálló Djukicsnak, ami nem okozott gondot számára.

Érkezett a pályára Horváth Krisztofer is a mieinknél, de ismét a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik volt az, aki hátára vette a válogatottat: egy hasonlóan remek szólóval cselezte magát ziccerbe, mint Bulgáriában, ezúttal viszont a befejezés is pontos lett (1–1).

És ha egy üzlet beindul!

Egy perccel később Ádám Martin lekészítése után újra Szoboszlai került ziccerbe, a kapus még beleért, de védeni már nem tudott (2–1).

A hajrához érve ébredeztek a montenegróiak, többször rendeztek tűzijátékot a kapunknál. Dibusznak Oszmajics ziccerénél és Jovetics löbbölésénél is bravúrt kellett bemutatnia, de ezt meg is tette!

Hogy a Ferencváros kapusa a végén újabb lövések sorát is hárítsa, élete egyik legnagyobb meccsét bemutatva ezzel!

És hogy tökéletes legyen a magyar ünnep, a ráadásban Szoboszlai szabadrúgását ugyan még védte a vendégek kapusa, a kipattanót viszont Nagy Ádám a hálóba lőtte (3–1)!

A magyar válogatott ezzel kiharcolta a csoportelsőséget és azt, hogy a második kalapba kerüljön a december 2-i sorsoláson. továbbá 1976 óta először zártunk egy teljes naptári évet vereség nélkül.

Kíváncsi a magyar válogatott szövetségi kapitányának eddigi karrierjére és életére? Megjelent az IndaPress kiadásában Folytassa, Mister! címmel Marco Rossi életrajzi könyve, exkluzív fotókkal és soha nem hallott történetekkel. Kattintson ide a könyv megvásárlásához!

Európa-bajnoki selejtezők, 10. (utolsó) játéknap

Magyarország–Montenegró 3–1 (0–1)

Budapest, Puskás Aréna, 60 000 néző. V: Makkelie (holland)

Magyarország: Dibusz – Balogh B., Lang, Szalai A. – Bolla (Nego, a szünetben), Nagy Á. (Szuhodovszki, 95.), Styles (Horváth K., 64.), Nagy Zs. – Szoboszlai, Gazdag (Kalmár, a szünetben) – Ádám (Németh A., 77.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Montenegró: Mijatovics (Djukics, 58.) – Rubezsics (Raicskovics, 76.), Szavics, Vujacsics – Veszovics (M. Vukcsevics, 55.), Jankovics (Radulovics, 70.), Kucs, Camaj (Krsztovics, 70.), A. Vukcsevics – Oszmajics, Jovetics. Szövetségi kapitány: Miodrag Radulovics

Gólszerző: Szoboszlai (67., 68.), Nagy Á. (93.), ill. Rubezsics (36.)

A csoport másik mérkőzésén

Szerbia–Bulgária 2–2 (Veljkovics 17., Babics 82., ill. Ruszev 59., Deszpodov 69.)

A G CSOPORT VÉGEREDMÉNYE                     
1. MAGYARORSZÁG 8 5 3 16–7  9 18
2. Szerbia 8 4 2 2 15–9  6 14
3. Montenegró 8 3 2 3  9–11 –2 11
4. Litvánia 8 1 3 4  8–14 –6   6
5. Bulgária 8 4 4  7–14 –7   4

Kíváncsi a magyar válogatott szövetségi kapitányának eddigi karrierjére és életére? Megjelent az IndaPress kiadásában Folytassa, Mister! címmel Marco Rossi életrajzi könyve, exkluzív fotókkal és soha nem hallott történetekkel. Kattintson ide a könyv megvásárlásához!
Ha találkozni szeretne a a magyar válogatott szövetségi kapitányával, hogy dedikálja az új könyvet, hétfő kora délután megteheti. Részletekért kattintson ide!  

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok