Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai Dominik kicsit olyan, mint a csúcson lévő Lionel Messi volt Barcelonában

2023. november 19., vasárnap 19:45

A magyar labdarúgó-válogatott 3–1-re győzte le Montenegrót az Európa-bajnoki selejtezősorozat utolsó játéknapján, ezzel bebiztosítva első helyét a csoportban, a 2023-as naptári évet veretlenül zárva. A találkozó után a válogatott játékosai hangsúlyozták, hatalmas dolog, amit véghez vittek idén, Szoboszlai Dominik pedig arról beszélt, kevés ehhez fogható dolgot élt át életében, és nem is tudja igazából szavakba önteni, mit érez most pontosan.

Dibusz Dénes parádés védésekkel segítette győzelemhez a válogatottat, a második félidőben egymás után négyszer hárított, elképesztő bravúrokat mutatott be.

A Ferencváros kapusa a mérkőzés után kifejtette: ilyen talán még sosem történt vele, hogy négyszer hárított egymás után, ezért még vissza is kell néznie védéseit, mert annyira az események hatása alatt állt azon pillanatban. 

Bárkivel fel tudjuk venni a versenyt

Érdeklődtünk is nála: vajon ez volt-e a legjobb mérkőzése a válogatott színeiben?

Ezeket nagyon nehéz összehasonlítani, mindig az aktuális élmény a legfrissebb, és ennek a hatása alatt van leginkább az ember. Az utolsó tíz-tizenöt perc nagyon eseménydúsra sikeredett, de nagyon örülök neki, hogy sikerült mindannyiszor hárítanom. Azért legyünk őszinték, hogy amikor egymás után jöttek a lövések, az utolsó labdánál szerencsém is volt, hiszen gyakorlatilag üres kapu volt már a montenegrói játékos előtt, de nem találta el jól a labdát, és a kezemben kötött ki. Örülök neki, hogy én is hozzá tudtam tenni a magamét, de a csapat megharcolt azért, hogy ilyen eredménnyel zárjuk ezt a mai mérkőzést és a selejtezősorozatot is. Nagyon nagy munkát tett bele mindenki. Végig csapatként funkcionáltunk, és szerintem mindenki büszke lehet erre az eredményre

– felelte Dibusz Dénes.

A Fradi kapusát arról is faggattunk, van-e esetleg olyan válogatott, amellyel álom lenne egy csoportban szerepelni a németországi Eb-n, és esetleg olyan, amelyiket elkerülne.

Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy egyáltalán nincs ilyen csapat, nem is foglalkoztak ezzel, csak azzal, hogy legyen meg a csoportelsőség, és hogy a második kalappal talán szerencsésebb sorsolást tudnak kapni, mint a legutóbbi Eb-n.

„Az elmúlt években viszont megmutattuk, hogy gyakorlatilag bárki ellen van reális esélyünk, fel tudjuk venni a versenyt a legnagyobbakkal is. Úgyhogy én azt gondolom, hogy nem kell tartanunk senkitől. Az érezhető, hogy ez a válogatott épül, fejlődik” – tette hozzá a válogatott kapusa.

Szoboszlai Dominik kicsit olyan, mint Messi volt topformájában a Barcánál

Dibuszt Szoboszlai Dominikról is faggatták, ezzel kapcsolatban igencsak dicsérően beszélt a csapatkapitányról.

Az embernek az az érzése vele kapcsolatban, mint amikor néhány évvel ezelőtt Lionel Messi a Barcelonában a topformájában volt. Amikor gondolt egyet, végigment a pályán, és gólt lőtt. Hihetetlen szintű játékos és nagyszerű vezér, aki a pályán is képes a csapat élére állni, és olyan extrát beletenni a játékába, ami húzza magával a többieket, ráadásul eredményes is. A bolgár meccs után szerintem kicsit frusztrált volt ő is, hogy hiába voltak lehetőségei, nem sikerült betalálnia. Szerintem ma már elégedett lehet a befejezéseivel és a teljesítményével

– magasztalta Dibusz a csapat kapitányát.

Kalmár Zsolt csereként lépett pályára, Marco Rossi pedig azt kérte tőle, hogy inkább a 10-es szerepkörében játsszon, támadó felfogásban, de néhány labdát eladott, így változott a taktika. Ennek ellenére a Fehérvár középpályása úgy érzi, hatalmas dolog, amit véghez vittek a csapattal, viszont arra még korai gondolni, hogy mi lesz az Európa-bajnokságon. 

Mindent magunkkal viszünk az Eb-re ebből az évből, fantasztikus dolgokat éltünk át együtt, amelyekből tovább építkezhetünk, de még nagyon messze van a jövő nyár, lesznek addig felkészülési mérkőzések. Nagyon várjuk már, hogy pályára lépjünk az Európa-bajnokságon

– tette hozzá Kalmár.

Ugyanezen véleményen volt Szoboszlai Dominik is, aki szintén kiemelte, hogy rendkívül büszke a csapatra és a szurkolókra, mivel hatalmas dolgot vittek véghez idén. A Liverpool középpályása elmondta, alig tudja szavakba önteni, mit érez jelenleg, nagyon kevés ehhez fogható dolgot élt át eddig életében. 

Csodálatos érzés azt látni, hogy mindenki mosolyog körülöttünk, és örülnek az emberek a sikereinknek

– mondta Szoboszlai, aki kiemelte, hogy két gólját egyedül nem tudta volna megrúgni, ez a csapat közös sikere. Arról is beszélt, hogy mérges volt magára a Bulgária elleni kihagyott helyzete miatt, mivel mindig nagyon magas elvárásokat tesz maga elé, de csak így lehet sikeres a pályán. 

Márciusban újra találkozunk, és elkezdünk készülni az Európa-bajnokságra

– zárta gondolatait a 23 éves középpályás, akivel csapatkapitányként még veretlen a válogatott. 

Életem legjobb estéje

„Először kicsit meglepődtem, amikor megtudtam, hogy kezdő leszek – mondta a vegyes zónában Balogh Botond, aki a telt ház előtti fordítással kapcsolatban hozzátette: – Szerintem életem legszebb estéje volt a mai.”

Szoboszlai Dominik remek teljesítményéről és duplájáról elmondta, mindenki tudja, hogy honi szinten egy rendkívül kiemelkedő játékosról van szó, aki Angliában is megmutatta már, hogy mire képes, a világ egyik legnagyobb klubjában.

„Megmutatta már, hogy olyan kvalitásai vannak, hogy meg tud fordítani egy ilyen mérkőzést öt perc alatt is. Szerintem nyugodtan mondhatjuk világklasszisnak, viszont szerintem ennek a válogatottnak az ereje a csapatmunkában van, nem az egyénekben” – tette hozzá.

Kíváncsi a magyar válogatott szövetségi kapitányának eddigi karrierjére és életére? Megjelent az IndaPress kiadásában Folytassa, Mister! címmel Marco Rossi életrajzi könyve, exkluzív fotókkal és soha nem hallott történetekkel. Kattintson ide a könyv megvásárlásához!
Ha találkozni szeretne a a magyar válogatott szövetségi kapitányával, hogy dedikálja az új könyvet, hétfő kora délután megteheti. Részletekért kattintson ide!  

Ön szerint hogyan teljesít majd a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb csoportkörében?

  • 27628
    Csoportmásodikként kerül a 16 közé.
  • 12041
    Csoportharmadikként végez, és jut nyolcaddöntőbe.
  • 9362
    Csoportelsőként jut tovább.
  • 4793
    Csoportharmadik lesz, de ez nem ér majd továbbjutást.
  • 4110
    Csoportjában a negyedik helyen végez, csak nézői leszünk az egyenes kieséses szakasznak.

Európa-bajnoki selejtezők, 10. (utolsó) játéknap

Magyarország–Montenegró 3–1 (0–1)

Budapest, Puskás Aréna, 60 000 néző. V: Makkelie (holland)

Magyarország: Dibusz – Balogh B., Lang, Szalai A. – Bolla (Nego, a szünetben), Nagy Á. (Szuhodovszki, 95.), Styles (Horváth K., 64.), Nagy Zs. – Szoboszlai, Gazdag (Kalmár, a szünetben) – Ádám (Németh A., 77.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Montenegró: Mijatovics (Djukics, 58.) – Rubezsics (Raicskovics, 76.), Szavics, Vujacsics – Veszovics (M. Vukcsevics, 55.), Jankovics (Radulovics, 70.), Kucs, Camaj (Krsztovics, 70.), A. Vukcsevics – Oszmajics, Jovetics. Szövetségi kapitány: Miodrag Radulovics

Gólszerző: Szoboszlai (67., 68.), Nagy Á. (93.), ill. Rubezsics (36.)

A csoport másik mérkőzésén

Szerbia–Bulgária 2–2 (Veljkovics 17., Babics 82., ill. Ruszev 59., Deszpodov 69.)

A G CSOPORT VÉGEREDMÉNYE                     
1. MAGYARORSZÁG 8 5 3 16–7  9 18
2. Szerbia 8 4 2 2 15–9  6 14
3. Montenegró 8 3 2 3  9–11 –2 11
4. Litvánia 8 1 3 4  8–14 –6   6
5. Bulgária 8 4 4  7–14 –7   4

(Borítókép: Szoboszlai Dominik 2023. november 19-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok