Index Vakbarát Hírportál

Utolsó pillanatban menekült meg a PSG, a Dortmund jutott tovább elsőként

2023. november 28., kedd 23:06

A Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában a Paris Saint-Germain a ráadásban szerzett büntetővel mentette döntetlenre a Newcastle elleni mérkőzést, a Dortmund pedig milánói sikerével elsőként jutott tovább a csoportból. A korai kezdőrúgású mérkőzéseken a Lazio a hajrában szerzett két góllal győzte le a Celticet, míg a Sahtar Donyeck újabb győzelmével rendkívül szorossá tette a H csoportot. Összefoglaló a játéknap legfontosabb eseményeiből.

Rendkívül fontos, továbbjutást befolyásoló mérkőzéseket rendeztek kedden este a Bajnokok Ligájában. A játéknap első két mérkőzésén a Lazio a Celticet fogadta, míg legutóbb a Barcelonát legyőző Sahtar Donyeck az Antwerpen ellen játszott Hamburgban. Előbbi találkozón az olasz csapat számára létfontosságú volt a győzelem, de ennek ellenére nagyon nehezen találta a fogást skót riválisán. 

Az első félidőben többnyire a Laziónak akadtak lehetőségei, a házigazdák többször eltalálták a célterületet, a 10. percben például Felipe Anderson közeli fejese kerülte el centikkel a kaput, gól viszont nem született. Így döntetlennel vonultak pihenőre a felek. A folytatásban a Lazio több támadó szellemű játékost küldött a pályára, érkezett Ciro Immobile is, aki végül a különbséget jelentette. Az olasz támadó előbb a 82., majd a 85. percben is betalált, megszerezve a rendkívül értékes három pontot csapatának. 

A Lazio 2–0-s győzelmével immár 10 pontos, és bebiztosította továbbjutását. A másik korai mérkőzésen szintén nyert a Sahtar Donyeck, ezúttal az Antwerpen ellen. Az ukrán csapat a mérkőzés 12. percében került előnybe Mitvola Matvijenko góljának köszönhetően, akinek Olekszandr Zubkov, a Ferencváros korábbi játékosa adta a gólpasszt. 

Az egygólos előny pedig egészen a mérkőzés végéig kitartott, a Sahtar nagyon fontos győzelmet aratott, pontszámban ideiglenesen beérve a Barcelonát és a Portót. A belga Antwerpen matematikailag is búcsúzott a sorozattól, sőt ugye a nemzetközi futballtól is, mivel az Európa-ligában sem folytathatja már az együttes.

Megúszta a PSG, elkerülte a kudarcot

Az esti mérkőzések közül egyértelműen az F jelű kvartett két mérkőzésére szegeződött a legtöbb figyelem, mivel a Paris Saint-Germain a Newcaste Unitedet fogadta, az AC Milan pedig a Borussia Dortmundot látta vendégül. Kezdjük először előbbi találkozóval. A francia csapat ultrái már hétfő este revansot vettek az angol szurkolókon, a PSG szimpatizánsai közül többen egy helyi kocsmában támadtak rá a szigetországból érkezőkre, amelynek igen csúnya végett lett. 

Ami pedig a mérkőzést illeti, a Paris Saint-Germain a továbbjutásért lépett pályára, míg a Newcastle esetleges veresége esetén matematikailag is elesett volna a nyolcaddöntőbe jutás esélyétől. Az első komolyabb lehetőség Kylian Mbappé nevéhez fűzödött, a franciák világbajnok támadójának laposan, kapu közepébe tartó lövését Nick Pope védte bravúrral. A 24. percben viszont a másik oldalon Donnarumma tehetetlen volt Alexander Isak lövése után. A Newcastle támadója Miguel Almíron kipattanó lövésére csapott le, és vágta közelről a labdát a jobb felső sarokba, 0–1.

A játékrész hátralévő részében a Paris Saint-Germain próbálta visszavenni az irányítást, de veszélyesebb lehetőségeket nem dolgozott ki, Ousmané Dembélé tizenhatoson belüli lövését Pope kitornázta, így vendégelőnnyel fordultak a csapatok.  

A második félidő elején újra a PSG volt a kezdeményező fél – nem is tehetett mást a francia csapat, hazai pályán hátrányban volt. Pope kapus viszont biztosan őrizte kapuját, bátran kivetődött az ötös bal sarkán Dembélé elé, és elöklözte a labdát, a kipattanót pedig Mbappé találta el rosszul, amellyel elhárult a veszély. A támadások felépítésével nem volt különösebb problémája a franciáknak, a befejezésekkel már annál inkább. 

A 66. percben folytatta Pope parádés teljesítményét, ezúttal a csereként beálló Barcola 8 méterről érkező lövését tornászta ki bravúrral, és hárított jobb térdével. A párizsiak helyzetei továbbra is futószalagon érkeztek, de fogást egyszerűen nem találtak az angolokon. Na meg Pope kapuson sem. A rendes játékidő utolsó 15 percére rákanyarodva Pope megint tökéletes ütemben lépett ki kapujából, és gyűjtötte be a labdát Mbappé elől, majd Dembélé lövése centikkel elkerülte a célterületet.

És ez még mindig nem volt semmi, mivel az utolsó percekben Mbappé újabb őrületes helyzetet hagyott ki. A francia támadó az ötös jobb sarkáról a kapusba lőtte a labdát, a kipattanót pedig ballal a hosszú alsó mellé helyezte, elképesztő ziccer maradt ki. Nagyon úgy tűnt, ez egy olyan nap a PSG számára, amelyen semmi sem sikerült. Aztán következett a 7 perces ráadás, amely 5. percében Livramento mellkasáról a kezére pattant a labda, az ítélet pedig büntető volt. 

A tizenegyest Mbappé magabiztosan bombázta a kapuba, ezzel döntetlenre mentve a mérkőzést a franciáknak. Az 1–1-es végeredménnyel zárult találkozó azt jelenti, hogy az utolsó fordulót a PSG második, míg a Newcastle harmadik helyről várhatja, és mindkét csapat még továbbjuthat csoportjából. 

Büntetőpárbajnak indult, sima német győzelem lett a vége

A csoport másik mérkőzésén a telt házas, félelmetes San Siro fogadta az AC Milan és a Borussia Dortmund játékosait. Olaszország néhány napja teniszlázban ég – a válogatott DK-kupa-győzelme miatt –, a hazaiak vezetőedzője, Stefano Pioli pedig azt mondta az összecsapás előtt, hogy legalább akkora szenvedéllyel és elhivatottsággal kell csapatának kifutnia a gyepre, mint tette azt Jannik Sinner a teniszpályán.

Nos, de vissza a futballhoz. A Milan valósággal nekiesett ellenfelének, magához ragadta a kezdeményezést, egy jobb oldali beadás után pedig Olivier Giroud csak centiméterekkel maradt le a labdáról. Felhördült a milánói közönség. Ugyanúgy, mint tette azt néhány pillanattal később, amikor Schlotterbeck kezét érintette a labda a tizenhatoson belül, Kovács István játékvezető a büntetőpontra mutatott. A tizenegyest Giroud végezte el, de félmagasan, erőtlenül célzott a kapu jobb oldalába, így lövése Kobel kapus zsákmánya lett. 

A mérkőzés 10. percében lépte át először a felezővonalat a Dortmund, és ha már ott járt, szintén kiharcolt egy büntetőt. Ezúttal Calabria rúgta fel Bynoe-Gittenst a tizenhatoson belül, az ezért járó pontrúgást pedig Marco Reus végezte el sikeresen, vezetést szerezve csapatának. 0–1.

Sőt alig telt el néhány perc, az előbb még tizenegyest kiharcoló Bynoe-Gittens került középpontba, aki egy hosszú kiugratást kezelt le a bal szélen, befelé cselezett és ígéretes helyzetből lőtt, de próbálkozása kissé fölé, és kissé mellé is ment. A félidő feléhez közeledve egyre többször aludt el a Milan védelme, előbb Malen futott el a szélen, beadását Maignan éppen elérte, és ököllel a mezőnybe ütötte. Később Ryerson elé került a labda egy hibát követően, tiszta helyzetből lőhetett, de Pulisic az utolsó pillanatban még odaért, és bedobásra mentett.

A 37. percben szinte a semmiből jött a hideg zuhany a németeknek. Samuel Chukwueze kapott labdát a jobb oldalon, az alapvonal mentén több dortmundi védőt kicselezett, és elképesztő gólt rúgott 6 méterről, kiszorított helyzetből, 1–1.

A játékrész hátralévő részében a Milan próbálta tartani jobban a nyomást, inkább az olaszoknál volt a labda, Yacine Adli pedig Chukwueze lekészítését követően lőhetett 17 méterről, de veszélyes próbálkozását blokkolták a védők. Így döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok. És mintha ugyanazt láttuk volna, mint az első félidő elején: a Milan megint rárontott a németekre, Pulisic ollózási kísérletét a védők blokkolták, de a néhány percig tartó olasz nyomás nem érett góllá. 

Nem úgy, mint az 59. percben, amikor a változatosság kedvéért megint elaludt a Milan védelme. Sabitzer pördített tökéletes labdát Brynoe-Gittens elé, aki 15 méterről, középről nem túl erős, de nagyon jól helyezett lövésével kilőtte a jobb alsót, 1–2. Megint előnybe került a Dortmund. És ha egy üzlet beindul! 

Néhány perccel később már két góllal vezetett a német csapat, miután Karim Adeyemi vette le a labdát a tizenhatos bal sarkánál, befelé cselezett, majd 16 méterről lőtt. Maignan kapus csúnyán mellényúlt a lövésnek, a labda pedig áthaladt a gólvonalon, akármennyire próbálkozott a hazaiak kapusa kétségbeesetten menteni, 1–3. Ekkor úgy tűnt, pont került a lényeges kérdések végére, és a Dortmund teljesen megérdemelten vezetett két góllal. 

A rendes játékidő hátralévő perceiben kétgólos vezetése ellenére is inkább a vendégcsapat előtt adódtak újabb lehetőségek, de gól nem született, összességében megérdemelten nyert a Dortmund, és sikerével elsőként kvalifikált a tavaszi folytatásra a kvartettből.

A játéknap további mérkőzésein a már korábban továbbjutott, címvédő Manchester City kétgólos hátrányból állt fel, és nyert 3–2-re az RB Leipzig ellen. Ugyanebben a csoportban a Young Boys magabiztosan győzte le a Crvena zvezdát, míg a Barcelona szintén hátrányba került, de végül fordított a Porto ellen, ezzel kiharcolva a nyolcaddöntőt.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:

E csoport:
Feyenoord (holland)–Atlético Madrid (spanyol) 1–3 (0–1)
Lazio (olasz)–Celtic (skót) 2–0
(0–0)
Az állás:
1. (és továbbjutott) Atlético Madrid 11 pont, 2. (és továbbjutott) Lazio 10, 3. Feyenoord 6, 4. Celtic 1

F csoport:
Paris Saint-Germain (francia)–Newcastle United (angol) 1–1 (0–1)
AC Milan (olasz)–Borussia Dortmund (német) 1–3 (1–1)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Borussia Dortmund 10 pont, 2. PSG 7, 3. Newcastle United 5 (5–5), 4. AC Milan 5 (3–7)

G csoport:
Manchester City (angol)–RB Leipzig (német) 3–2 (0–2)
Young Boys (svájci)–Crvena zvezda (szerb) 2–0 (2–0)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Manchester City 15 pont, 2. (és továbbjutott) RB Leipzig 9, 3. Young Boys 4, 4. Crvena zvezda 1

H csoport:
Barcelona (spanyol)–Porto (portugál) 2–1 (1–1)
Sahtar Donyeck (ukrán)–Antwerp (belga) 1–0 (1–0)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Barcelona 12 pont, 2. Porto 9 (10–5), 3. Sahtar Donyeck 9 (7–7), 4. Antwerp 0

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok