Index Vakbarát Hírportál

Zöld-fehér diadal Szerbiában, a Ferencváros a kupatavasz küszöbén

2023. november 30., csütörtök 23:03

Kötelező győzelem várt a Ferencváros labdarúgócsapatára Szerbiában, és bár sokáig úgy tűnt, pontot sem szerez, végül a hajrában szerzett gólokkal fordítani tudott a Csukaricski vendégeként. Ezzel kulcsfontosságú sikert ért el az Európa-konferencialiga csoportkörében. A zöld-fehérek számára ráadásul a csoport firenzei mérkőzése is jól alakult, mivel a Fiorentina 2–1-re nyert a közvetlen rivális Genk ellen.

Kimondva-kimondatlanul győzelmi kényszerben lépett pályára a Ferencváros a csoportutolsó, négy forduló alatt még pontot sem szerző Csukaricski otthonában. A kezdés előtt az FTC több rúgott góljával a továbbjutást érő második helyen állt, ám minden épeszű számítás szerint kulcsfontosságúnak ígérkezett a(z) – eddigiek alatt ugyancsak hat pontot gyűjtő – KRC Genkkel folytatott versenyfutásban, hogy melyik csapat mire jut a szerbekkel.

Igor Matics együttese még véletlenül sem várta topformában a kezdést: legutóbbi öt tétmeccséből négyet elbukott az alakulat. Igaz, formamutatójára a magyar bajnok sem lehetett sokkal büszkébb,

Dejan Sztankovics irányításával – eredményszinten – olyan hullámvölgybe kerültek a zöld-fehérek, amire a Csercseszov-éra óta nem volt példa. A Ferencváros több mint egy hónapja, az október 29-én lejátszott Újpest elleni derbin tudott győzni 90 perc alatt. Legutóbbi négy tétmeccsén két döntetlen és két vereség a mérleg, míg az ötödik az emlékezetes, több mint 130 perces kupacsata és -siker a PAFC ellenében.

Sztankovics a lehető legerősebb kezdőt küldte a pályára, ami ezen az estén a Dibusz Dénes – Cebrails Makreckis, Ibrahim Cissé, Myenty Abena, Christian Ramírez – Sigér Dávid, Mohammed Abu Fani – Kristoffer Zachariassen – Marquinhos, Alekszandar Pesics, Adama Traoré tizenegyet jelentette.

Nem telt el egy perc, máris Pesics előtt adódott lövőlehetőség, a labda azonban kapu fölé szállt. A Csukaricski igyekezett bátran letámadni és Dibusz kapujához minél közelebb megzavarni a ferencvárosi labdakihozatalokat, de ez a taktika az első percekben hatástalannak bizonyult. Ráadásul nem telt bele öt perc, ismét nagy helyzetbe került a magyar bajnok, ezúttal Traoré lövése akadt el Nenad Filipovics kapusban.

A 10. percben aztán csaknem a semmiből megszerezte a vezetést a házigazda: Djordje Ivanovics szólója után Sztefan Kovacs játszotta a labdát a feltűnően üresen maradt Luka Adzsicsnak, aki átvétel nélkül Dibusz felett kissé éles szögből a bal felsőbe tekert (1–0). Villámgyorsan válaszolhatott volna a Fradi, de Pesics ígéretes szögből ismét csúnyán fölé lőtt.

Ahogy telt az idő a zöld-fehérek mezőnyfölénye úgy érződött egyre passzívabbnak, hiába birtokolta jóval többet a labdát a Sztankovics-csapat, a visszaálló Csukaricski védelmén nem sikerült fogást találni: lövőhelyzetek akadtak, ziccerek azonban nem, miközben a hazai kontra réme végig ott lebegett a ferencvárosi fejek felett. Szünetig azonban nem született gól, nem úgy, mint a két együttes szeptemberi, budapesti randevúján, amikor a 44., majd a 45+7. percben szerzett találatokkal már az első félidő hajrájában fordítani tudtak Marquinhosék.

Beszédes, Sztankovics a második játékrészre hármat is cserélt, beállt ifjabb Lisztes Krisztián, Botka Endre és Eldar Civic, míg lejött a pályáról Sigér, Ramírez és Makreckis is. Azaz egy Lisztesnyivel mindenképpen támadóbb lett az együttes... Amivel azonban aligha kalkulált a szerb vezetőedző, az az, hogy négy perc elteltével a negyedik cserelehetőségét is el kell majd használnia, a megsérült Traoré helyére Katona Bálintnak kellett beállnia.

Hogy a változtatások, vagy az öltözőben kapott esetleges fejmosás hatása volt-e, azt talán sosem tudjuk meg, a Ferencváros érezhetően agresszívebbé vált. Lisztes, majd Pesics előtt adódott újabb lehetőség, aztán az 54. percben ismét a szerb középcsatár került helyzetbe a tizenhatoson belül, majd került két hazai védő között gyanús körülmények között a földre – tizenegyes azonban nem járt érte. Filipovicsnak Abu Fani átlövése után kellett ismét játékba avatkoznia, majd a kipattanónál volt szerencséje a szerbeknek. Közben Lisztesnek a saját kapuja előtt is villannia kellett: visszazárva Ivanovics lövésébe tudott belekapni épp annyira, hogy Dibusz utána könnyedén gyűjthesse be a labdát.

A hajrához közeledve a Csukaricski igyekezett egyre többet tördelni a játékot. A harcmodor láttán – no meg a hátrány miatt – egyre feszültebb ferencvárosiak pedig mind nehezebben viselték a szerbek által bevetett trükköket. Abu Fani a 72. percben kakaskodásért kis híján ki is állíttatta magát.

Az utolsó negyedórát Lisztes újabb lövése nyitotta, aki ugyan szép mozdulattal fordult le a védőjéről, utána fölé durrantott – vakarta is a tarkóját a fogát szívva, lesz-e még ilyen jó lehetősége az egyenlítésre. Végül a 84. percben egy Katona által középre gyötört labdából lett: Zachariassen lábáról pedig pont úgy pattant–csavarodott a jobb alsó irányába a labda, hogy ebbe Filipovics már nem tudott belekapni. Bár, ha a lesen tartózkodó Pesics nem húzza vissza a lábát, abból lehetett volna még gond (1–1)...

Már-már úgy tűnt, pontosztozkodás lesz a vége, amikor a hétpercesnek jelzett ráadás nyolcadik percében Pesics végül csak megszerezte a Ferencváros győztes találatát is (1–2). A meccs korábbi szakaszában mindent elpuskázó rutinos szerbből egy elkeseredett felívelést követően a mérkőzés hőse lett: tizenhat méterről kapura fordulva őrületesen nagy gólt ragasztott a kapu jobb oldalába. A bravúrosan védő Filipovicsnak ezúttal sem volt esélye a hárításra.

Bár 83 percig érett a meglepetés, a zöld-fehérek végül nemcsak elkerülték a kudarcot, de a Genk firenzei vereségének köszönhetően a továbbjutás küszöbére is kerültek. A csoport élén álló Fiorentina december 14-én már biztos továbbjutóként érkezik a Groupama Arénába, míg ezúttal a Genk lép pályára győzelmi kényszerben a Csukaricski ellen. Ám bármit tesznek a belgák, ha a magyar rekordbajnok pontot tud szerezni a violák ellen, bejut az Ekl legjobb 32 csapata közé.

Európa-konferencialiga, csoportkör, 5. forduló:

F csoport:
Csukaricski–Ferencváros 1–2 (Adzsics 10., ill. Zachariassen 83., Pesics 98.)
AFC Fiorentina–KRC Gerk 2–1 (L. Martínez 45+4., N. González 79. – 11-esből, ill. Kayembe 45.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Fiorentina 11 pont, 2. FTC 9, 3. Genk 6, 4. Csukaricski 0

A csoport:
Olimpija Ljubljana (szlovén)–Lille OSC (francia) 0–2 (0–1)
KÍ Klaksvík (feröeri)–Slovan Bratislava (szlovák) 1–2 (1–1)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Lille 11 pont, 2. (és továbbjutott) Slovan Bratislava 10, 3. KÍ Klaksvík 4, 4. Olimpija Ljubljana 3

B csoport:
KAA Gent (belga)–Zorja Luhanszk (ukrán) 4–1 (1–0)
Breidablik (izlandi) – Makkabi Tel-Aviv (izraeli) 1–2 (0–1)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Gent 13, 2. (és továbbjutott) Makkabi Tel-Aviv 12, 3. Zorja Luhanszk 4, 4. Breidablik 0

C csoport:
KF Ballkani (koszovói)–Viktoria Plzen (cseh) 0–1 (0–0)
FC Asztana (kazah)–Dinamo Zagreb (horvát) 0–2 (0–0)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Viktoria Plzen 15, 2. Dinamo Zagreb 6, 3. KF Ballkani 4 (3–4), 4. FC Asztana 4 (4–10)

D csoport:
Bodö/Glimt (norvég)–Lugano FC (svájci) 5–2 (1–0)
Besiktas (török)–Club Brugge (belga) 0–5 (0–2)
Az állás: 1. (és továbbjutott ) Club Brugge 13, 2. (és továbbjutott) Bodö/Glimt 10, 3. Lugano 4, 4. Besiktas 1

E csoport:
Aston Villa (angol)–Legia Warszawa (lengyel) 2–1 (1–1)
AZ Alkmaar (holland)–Zrinjski Mostar (bosnyák) 1–0 (0–0)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Aston Villa 12 pont, 2. Legia Warszawa 9, 3. AZ Alkmaar 6, 4. Zrinjski Mostar 3

G csoport:
Eintracht Frankfurt (német)–PAOK (görög) 1–2 (0–0)
HJK Helsinki (finn)–Aberdeen (skót) 2–2 (2–1)
Az állás: 1. (és továbbjutott) PAOK 13, 2. (és továbbjutott) Eintracht Frankfurt 9, 3. Aberdeen 3, 4. HJK Helsinki 2

H csoport:
Nordsjaelland (dán)–Fenerbahce (török) 6–1 (2–1)
Spartak Trnava (szlovák)–PFC Ludogorec (bolgár) 1–2 (0–0)
Az állás: 1. Nordsjaelland 10, 2. PFC Ludogorec 9 (10–11), 3. Fenerbahce 9 (9–11), 4. Spartak Trnava 1

(Borítókép: Ibrahim Cissé (j) a Ferencváros és Luka Szubotics (b) a Csukaricski játékosa a labdarúgó Európakonferencia-liga csoportkörének ötödik fordulójában játszott Csukaricski - Ferencvárosi TC mérkőzésen a szerbiai Leskovacban 2023. november 30-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok