Index Vakbarát Hírportál

Marco Rossi: Az, hogy egy ellenfél könnyű lenne az Eb-n, a vicc kategóriája

2023. december 2., szombat 21:21 | hat hónapja frissítve

Ahogy Steve Clarke, a skótok szövetségi kapitánya fogalmazott, el kell fogadni, amit a gép dobott. A magyar csoport válogatottjainak szakvezetői visszafogottan nyilatkoztak a hamburgi labdarúgó Eb-sorsolást követően, bár abban jobbára megegyeztek, hogy Németország az A csoport favoritja. Marco Rossi álma egyelőre a továbbjutás a csoportból. Szinte hihetetlen, bár jólesik, hogy van, aki még mindig Gera Zoltánt emlegeti... Helyszíni riport Hamburgból.

Szombaton Hamburgban megtartották a 2024-es németországi labdarúgó-Európa-bajnokság sorsolását. Magyarország 1964, 1974, 2016 és 2020 (valójában 2021) után ötödször vesz részt Eb-n, megszakítás nélkül harmadszor, Marco Rossi „parancsnoksága” alatt másodízben.

A 2015. december 12-én a Palais des Congrés de Paris-ban tartott sorsoláson, amikor még Bernd Storck, a Sepsiszentgyörgy jelenlegi edzője volt a szövetségi kapitány, még éppen befértünk a 3. kalapba. Így aztán kutya kemény csoportba kerültünk a franciaországi Eb-n, az F csoportot Portugália, Ausztria, Magyarország és Izland alkotta. Senki sem számította arra, hogy veretlenül, csoportelsőként továbbjut a többek között Király Gábort, Juhász Rolandot, Dzsudzsák Balázst, Gera Zoltánt, Szalai Ádámot és Stieber Zoltánt felvonultató gárda, de így történt, sőt ha a hajrában Elek Ákos nem a kapufát találja telibe, akkor a későbbi Európa-bajnok Portugália tovább sem jut a csoportból.

A 2020-as (a pandémia miatt valójában 2021-es) Eb-re az Izland elleni pótselejtezőn vívta ki a kvalifikációt az immár Marco Rossi dirigálta magyar válogatott, köszönhetően Loic Nego és Szoboszlai Dominik bravúros góljának. A 2019. november 30-án a bukaresti ROMEXPO-ban tartott sorsoláson Magyarország a 4. kalapban kapott helyet, és megint az F csoportba került. A futballtörténet valaha volt leggyilkosabb kvartettjében a 2014-es világbajnok Németország (2–2), az aktuális világelső Franciaország (1–1) és az Európa-bajnok Portugália (0–3) mellé. És mégis, hat perc híján továbbjutottunk, Leon Goretzka csak a 84. percben egyenlített a Németország elleni meccsünkön, a 2–1 a mieink továbbjutását és a németek kiesését jelentette volna.

Újra játszanak a 2006-os vb-helyszínek

Így jutottunk el 2023. december 2-ig, Hamburgba, a 2024-es Eb sorsolásáig. Az Európa-bajnokság 10 helyszíne közül mind a tíz szerepelt 2006-ban a vb-n, az akkori 12-ből most Nürnberg és Hannover marad ki.

Magyarország ezúttal a második kalapba került. 

A pótselejtezőket 2024 márciusában játsszák le, 12 csapat érdekelt. 

A sorsolás helyszíne az impozáns Elbphilharmonie (Elbai Filharmónia) az Elba partján: 865 millió euróból épült, és 2016-ra készült el, a Herzog & de Meuron svájci építésziroda tervezte, a LafargeHolcim kivitelezte.

Utóbbi az a cég, amely többek között az elhíresült, majd felrobbantott Északi Áramlat gázvezetéket is megépítette.

Hamburgban négy csoportmeccs és egy negyeddöntő lesz a jövő évi Európa-bajnokságon.

A szombati sorsolás előtt a Bild latolgatta az esélyeket, és megszólaltatta Julian Nagelsmannt, a Nationalelf 36 éves szakvezetőjét. Bár a tréner nem fogalmazott meg kívánságlistát, a lap szerint az egyes számú kiemelt házigazdának az Ausztria, Hollandia, Olaszország alkotta kvartett lett volna a halálcsoport, Albánia, Szlovénia és Luxemburg pedig az álomcsoport. 

Magyarország neve sem az egyik, sem a másik listán nem fordult elő, ami nagyjából azt jelenti, hogy a mieink, immár a világranglista 27. helyén, valahol a köztes tartományban foglalnak helyet, nincsenek a kívánságlistán, de nem is rettegnek tőlünk a potenciális ellenfelek. 

Az Elbphilharmonie-ban rendezett sorsoláson Esther Sedlaczek, az ARD köszolgálati televízió sztárja volt a moderátor az évek óta megszokott portugál házigazdával, Pedro Pintóval együtt. A 18.00 órakor elkezdődött kísérőműsorban pedig David Garnett hegedűművész és a világhírű tenor, Jonas Kaufmann szórakoztatta a közönséget olasz dalokkal.

Újságírók a padlón...

Feltétlenül megjegyzendő, hogy az UEFA nem tett ki magáért, jóval kevesebb ülőhelyet biztosított a sajtószobában, mint ahány újságíró akkreditált, úgyhogy sokadmagunkkal a földön ülve kellett végignéznünk a sorsolást. 

A tévéközvetítés alatt fura hangok szűrődtek be az adásba, nagyon úgy tűnt, hogy meghekkelték a műsort, és frivol nyögdécselések színesítették a produkciót. Bármi elképzelhető, ugyanis Németországban nem okoz osztatlan lelkesedést az Eb-rendezés, amikor beléptünk az Elbphilharmonie épületébe, egy tüntető tiltakozó szövegű röplapot nyomott a kezünkbe. Meglehet, a zöldek műve volt a különös tévéközvetítés.

A sorsolást követően, miután kiderült, hogy Svájc (június 15., Köln), Németország (június 19., Stuttgart) és Skócia (június 23., Stuttgart) lesz az ellenfelünk, Marco Rossi szövetségi kapitány értékelt.

Természetesen jó lett volna elkerülni Németországot, nemcsak azért, mert ők a házigazdák, pokoli lesz a hangulat, hanem azért is, mert roppant erős válogatott. Németország más szinten van, mint a csoport másik három csapata. Ami Svájcot és Skóciát illeti, ezekkel az együttesekkel jó meccset vívhatunk, ami nem jelenti azt, hogy biztosra mehetünk ellenük. Minden attól függ, milyen napot fogunk ki, milyen formában lesznek a játékosaink. Nagyjából hasonló játékerőt képviselünk. 

Megkérdeztük a mestert, elégedett-e a sorsolással. 

Amit kimondhatunk, az az, hogy itt vagyunk az Európa-bajnokságon, ez az egyetlen biztos tény. Egy Eb-n nincs könnyű ellenfél, és még az is nehéz lehet, aki papíron könnyűnek tűnik. Az, hogy egy ellenfél könnyű, a vicc kategóriája.

Rossi beszélt a skótokról egy szigetországi újságíró kérdésére reagálva.

Skócia nagyon erős, fizikális, agresszív csapat, erős védelemmel, és kiváltképp a rögzített játékhelyzetekben veszélyesek. Egyáltalán nem egyszerű ellenfél, a csúcson kell játszanunk, ha le akarjuk győzni. Láttam a meccseiket a selejtezőcsoportjukban, megverték Spanyolországot, ez mindent elmond róluk. Ha a spanyolokat legyőzték, bárkit le tudnak győzni. Engem nem lepett meg, hogy egyenes ágon továbbjutottak. 

Svájc is szóba került.

Svájc nem annyira fizikális, mint Skócia, de talán jobb futballt játszik. Murat Yakin vezetésével remek eredményeket produkálnak. Szóval kiegyenlített a csoport, leszámítva Németországot, mert a házigazda az egyértelmű favorit, meglepne, ha nem csoportelsőként menne tovább.

Végül megkérdezték, mi az álmai netovábbja. 

Egyelőre csak a három csoportmeccsig merek előretekinteni. Lépésről lépésre haladunk. Amit mindenképpen szeretnénk elérni, az a továbbjutás a csoportból. Utána ráérünk tovább álmodozni.

Bárcsak egészséges maradna Szoboszlai!

Felvetettük, hogy Szoboszlai Dominik és Andrew Robertson klubtársak a Liverpoolban, és ez pikáns helyzetet teremt.

Robertson jelenleg sérült, de azt kívánom, hogy mihamarabb felépüljön. Ami Dominiket illeti, azért imádkozom, hogy az Eb-ig hátralévő időben ne sérüljön meg, és játszhasson, nem úgy, mint az előző Európa-bajnokságon.

Steve Clarke, a skótok szövetségi kapitánya megfutotta a szokásos tiszteletkört:

Magyarország nagyon jó csapat, remekül játszott a selejtezőcsoportban, veretlenül lépett tovább. Alaposan tanulmányoztuk a mérkőzéseik videóját, és megpróbáltunk kidolgozni, kitalálni valami olyasmit, amivel eredményesek lehetünk ellenük. 

Megkérdeztük, elégedett-e a sorsolással. 

Nincs mit tennünk, el kell fogadnunk azt, amit dobott a gép. Az a legjobb a sorsolásban, hogy most már tudjuk, ki ellen kell készülnünk, és jövő nyárig fel is fogunk készülni.

Gera Zoltán forever!

Aztán amikor Clarke befejezte mondandóját, és már elmenőben volt, hirtelen megfordult, és odavetette:

Zoltán Gera! Top man!

A jelek szerint a 2016-os Eb-n és a Premier League-ben remekül szerepelt Gera mély benyomást gyakorolt a skót edzőre. Rá persze már nem számíthat Marco Rossi, legfeljebb edzőként.

Murat Yakin, a svájciak szakvezetője meglehetősen sablonosan nyilatkozott.

Nem vagyok naprakész a magyarokból, de azt tudom, hogy megnyerték a csoportjukat, és kemény futballt játszanak. Alaposan fel kell készülnünk, ha eredményesek akarunk lenni ellenük. A Bundesliga-játékosaikat jól ismerem, Szoboszlai és Sallai Roland a két topjátékosuk. 

Ennyit nagyjából mi is tudtunk...

A legnagyobb baj, hogy Julian Nagelsmann, a német szövetségi kapitány keresztülnézett a magyar újságírókon. Helyette Harald Schumacher, az egykori remek kapus, Philipp Lahm, minden idők egyik legjobb szélsőhátvédje, és Rudi Völler, a válogatott sportigazgatója beszélt, mondott pár szót, de annyira az általánosságok szintjén maradtak, hogy nincs értelme idézni őket. Lahm azért mondott valamit, amin fennakadtunk:

Legutóbb Münchenben, az 2021-es Eb-n nagyon kemény meccset játszottak ellenünk, és bár Goretzka a végén kiegyenlített, a magyarok ennek ellenére továbbjutottak a csoportból. 

Jó is lett volna... Íme, egy újabb példa, hogy milyen rövid az öregedő futballsztárok memóriája. 

Az A csoport teljes programja:

1. forduló
június 14., München: Németország–Skócia
június 15., Köln: Magyarország–Svájc

2. forduló
június 19., Köln: Skócia–Svájc
június 19., Stuttgart: Németország–Magyarország

3. forduló
június 23., Frankfurt: Svájc–Németország
június 23., Stuttgart: Skócia–Magyarország

Ön szerint hogyan teljesít majd a magyar labdarúgó-válogatott a 2024-es Eb csoportkörében?

  • 27625
    Csoportmásodikként kerül a 16 közé.
  • 12040
    Csoportharmadikként végez, és jut nyolcaddöntőbe.
  • 9362
    Csoportelsőként jut tovább.
  • 4791
    Csoportharmadik lesz, de ez nem ér majd továbbjutást.
  • 4110
    Csoportjában a negyedik helyen végez, csak nézői leszünk az egyenes kieséses szakasznak.

(Borítókép: A 2024-es németországi labdarúgó-Európa-bajnokság csoportsorsolása a hamburgi Elbphilharmonie épületében 2023. december 2-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok