Index Vakbarát Hírportál

A németek optimisták, szerintük sokkal nehezebb csoportba is kerülhettek volna

2023. december 2., szombat 20:13

A magyar labdarúgó-válogatott az A csoportba került a jövő nyári Európa-bajnokságon a rendező Németország, valamint Skócia és Svájc mellé. A házigazda németek többnyire optimisták a csoportot illetően, úgy látják, lehetett volna ennél sokkal rosszabb forgatókönyv is, a szurkolók viszont nem ennyire derűlátóak.

Szombaton kora este sorsolták ki a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének beosztását. A magyar válogatott rendkívül kiegyenlített csoportba került a házigazda Németország, valamint Svájc és Skócia mellé. Erőviszonyok alapján természetesen kiemelkedik a kvartettből a német csapat, de Marco Rossi csapata is joggal pályázhat a kettő – adott esetben három – továbbjutó hely egyikére. 

A német sajtó optimistán fogadta a sorsolást, a nívós sportlapok egyhangúan számoltak be arról, hogy ennél azért sokkal nehezebb csoportba is kerülhetett volna Julian Nagelsmann csapata. A német válogatott korábbi szövetségi kapitánya, jelenlegi sportigazgatója, Rudi Völler a Kicker hasábjain azt taglalta, minden esélye megvan arra a válogatottnak, hogy hazai pályán emlékezetes Európa-bajnokságot teljesítsen. 

Optimista vagyok. Hogyha a következő hónapokban rendezzük a dolgainkat, akkor sokáig juthatunk az Európa-bajnokságon. A nyitómérkőzés mindig különleges, ezzel együtt a nyomás is sokkal nagyobb lesz a csapaton, de szilárdan meg vagyok arról győzödve, hogy Nagelsmann rendezni fogja a sorokat válogatotton belül, és minden esélyünk meglesz arra, hogy jó eredményeket érjünk el

– tette hozzá Rudi Völler, aki azt is elmondja, tudja, hogy most vannak problémák csapaton belül, de elegendő az idő arra, hogy ezeket megoldják.

És ha már szóba került Nagelsmann, a német válogatott nemrégiben kinevezett szövetségi kapitánya is osztotta Völler véleményét, miszerint a német csapatnak jó esélyei lesznek a csoportból való továbbjutásra, majd a további eredményes szereplésre. 

A Bayern München korábbi vezetőedzője szerint az A jelű kvartett közel sem nevezhető halálcsoportnak, igaz, egyik részt vevő válogatott sem rossz csapat. Nagelsmann szerint ennél sokkal rosszabb forgatókönyv is megvalósulhatott volna a németek szempontjából, a legjobban pedig a nyitómérkőzést várja. 

A Kicker a sorsolás végeztével megkérdezte olvasóit, hogyan látják a német válogatott esélyeit a hazai rendezésű kontinenstornán. Annak ellenére, hogy a szövetségi kapitány, illetve a német sajtó is egyhangúan, optimistán számolt be a sorsolásról, az olvasók véleménye azért nem ennyire megegyező. 

A szavazás jelenlegi állásából kiderül, hogy a többség szerint az elődöntő jelentheti a végállomást Nagelsmann csapatának, és mindössze 10 százalékuk gondolja úgy, hogy a német válogatott emelheti magasba a trófeát az Európa-bajnokság berlini fináléjában. 

A szavazók közel 20 százaléka viszont úgy látja, hogy válogatottjuk még a negyeddöntőig sem jut el, és a nyolcaddöntő jelentheti a végállomást.

És ön hogyan látja a magyar válogatott esélyeit az A csoportban? Szavazzon! 

Ön szerint hogyan teljesít a magyar válogatott az A csoportban?

  • 21067
    Nem nyeri meg a csoportot, de magabiztosan továbbjut a második helyen!
  • 10490
    Nem végez az első két csapat között, de harmadik helyen továbbjut!
  • 7206
    Bravúros teljesítménnyel csoportelsőként végez!
  • 3232
    Harmadikként végez, és nem jut tovább a nyolcaddöntőbe!
  • 2551
    Csoportutolsóként esik ki a tornáról!

Az A csoport teljes programja:

1. forduló
június 14., München: Németország–Skócia
június 15., Köln: Magyarország–Svájc

2. forduló
június 19., Köln: Skócia–Svájc
június 19., Stuttgart: Németország–Magyarország

3. forduló
június 23., Frankfurt: Svájc–Németország
június 23., Stuttgart: Skócia–Magyarország

Rovatok