Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes bírói hibával zárult a Manchester City Tottenham elleni thrillerje

2023. december 3., vasárnap 19:31

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 14. fordulójának vasárnapi rangadóján a címvédő Manchester City hazai pályán elképesztően izgalmas és fordulatos mérkőzésen 3–3-ra végzett a 90. percben egyenlítő Tottenhammel. Igaz, ezután még volt egy olyan jelenet, amit nem gyakran látni!

A Manchester City az előző fordulóban 1–1-re végzett a Liverpoollal, így megszakadt csodás szériája: ez volt eddig az egyetlen meccs, amelyet nem nyert meg az Etihadban.

Az RB Leipzig ellen, úgy festett, rögvest jön a következő, hiszen a lipcseiek a szünetben két góllal vezettek, de a BL-ben is címvédő gárda a szünet után fordítani tudott, és 3–2-re győzött.

A kezdés ezúttal sem volt fényes, az elképesztő rohanással induló meccs 6. percében Dejan Kulusevski indításával Szon Hung Min kilépett, és megszerezte a vezetést (0–1).

Igen ám, de az első tíz fordulót nyolc sikerrel és két döntetlennel kezdő Spurs az előző három fordulóban ugyanígy korán (3., 6. és 22. percben) vezetést szerzett, és mindháromszor kikapott...

És még mindig csak a 9. percben jártunk, amikor már itt sem vezettek a londoniak!

Julián Álvarez jobb oldali szabadrúgását még megcsúsztatta Erling Haaland, de veszélyes így sem lett volna, ha nem próbál belekapni a saját kapuja előterébe visszahúzódó Szon Hung Min, akiről a labda a saját kapujába került (öngól, 1–1).

1999 májusa óta nem volt olyan, hogy valaki az első tíz percben mindkét kaput bevegye egy PL-meccsen, akkor Gareth Barry volt a nem hétköznapi duplázó.

Ezzel pedig óriási City-fölény vette kezdetét, nem sokkal később Haaland lőtt mellé ajtó-ablak helyzetben, majd a rendkívül aktív Jérémy Doku lőtt egy próbálkozásból két kapufát.

Bő fél óra játék után aztán megtört a jég, Haaland játszott a szélen érkező Dokuhoz, ő Álvarezt szöktette, az argentin centerezésére Phil Foden érkezett, a hétközi BL-fordítás hőse pedig higgadtan a jobb alsóba lőtt (2–1).

A 35. percben Álvarez lapos átlövése a jobb oldali kapufán csattant, két percre rá pedig már 10–1 volt a lövések száma, úgy festett, csak idő kérdése, mikor nyílik ki az olló a felek között.

A fordulást követően 18 másodperc kellett az első nagy helyzetre, Bernardo Silva bal felsőre tartó lövését Guglielmo Vicario simogatta szögletre, majd az állandósuló nyomás mellé érkezett még Jack Grealish is a pályára.

A meccset lezáró harmadik hazai találat viszont csak nem akart megszületni, ezzel párhuzamosan pedig egyre bátrabb lett az addig nem sokat mutató Tottenham – igaz, az átütő erő hiányzott a tartalékos londoniakból.

Hanem aztán a játékrész derekán jött Giovani Lo Celso, és Szon előkészítése után 19 méterről a kapufa segítségével a bal alsóba lőtt (2–2).

Percekkel később már a fordítást érő gólt is megszerezhette volna, ha lövése nem pattan meg Grealish lábán, a sima meccs hirtelen nagyon nehézzé vált a címvédő számára a szakadó esőben.

A 75. percben éledezni kezdett a házigazda, a csereként beálló Rico Lewis visszakészítése lett kissé pontatlan Rodrinak, aki így már csak oldalról tudta megrezgetni a hálót, a 81. percben viszont már belülről érte a labda: Haaland jobb oldali beadását Grealish lőtte a kapuba (3–2).

De még mindig volt egy csavar a meccsben!

A rendes játékidő végén Brennan Johnson bal oldali beadását Kulusevski a léc segítségével a kapuba fejelte (3–3).

A Citynek így is lehetett volna esélye még egy ziccerre, de Simon Hooper érthetetlen módon belefújt az előnyszabályba (VIDEÓ!), így Grealish nem mehetett egyedül a kapura... Lett is ebből hazai oldalról némi elégedetlenség, vitatkozás, de akkor már mindegy volt, az akció elhalt, a lehetőség meg odalett.

A várható gólok számában döbbenetes fölényben lévő (2,87–0,54) Manchester City így sorozatban a harmadik bajnokiján ikszelt, és idei második döntetlenjét játszotta az Etihadban.

Premier League, 14. forduló

korábbi eredmények

szombaton játszották:

Az élmezőny állása: 1. Arsenal 33 pont (29–11), 2. Liverpool 31 (32–14), 3. Manchester City 30 (36–16), 4. Aston Villa 29 (33–20), 5. Tottenham 27 (28–20), 6. Newcastle 26 (32–14), 7. Manchester United 24 (16–17), ...16. Bournemouth 13 (16–30)

Rovatok