Index Vakbarát Hírportál

Az ügyészség a legsúlyosabb, négyéves eltiltást kérte a világbajnok labdarúgónak

2023. december 7., csütörtök 16:01

Olasz sajtóértesülések szerint a helyi doppingellenes ügynökség négyéves eltiltást kért az olasz labdarúgó élvonalban (Serie A) szereplő Juventus középpályásának, Paul Pogbának. A 30 éves labdarúgó szervezetében még augusztusban találtak szintetikus tesztoszteront.

Mint ismert, a francia válogatottal még 2018-ban világbajnoki címet ünneplő labdarúgó augusztusban produkált pozitív doppingtesztet, méghozzá egy olyan bajnoki mérkőzés után, amelyen pályára sem lépett, és a kispadról nézett végig. Az Udinese elleni bajnoki után Pogbát véletlenszerűen hívták vizsgálatra, az eredmények pedig megnövekedett tesztoszteronszintet mutattak ki. 

Később újra elvégezték a vizsgálatokat, változás viszont nem történt, a B próba is egyértelműen pozitív eredményt hozott. A világbajnok középpályás doppingtesztje tesztoszteronra – amely a sportolók állóképességét növelő hormon – pozitív lett, ennek pedig már súlyos következményei lehetnek. 

A Gazzetta dello Sport olasz sportnapilap értesülései szerint az Olasz Doppingellenes Ügynökség már korábban is négyéves eltiltással akarta büntetni a labdarúgót, de ügyében az elmúlt napok hírei ellenére sem születhet vádalku, a büntetés megfelel a doppingolásra előírt szankcióknak. 

Az olasz ügyészség négy év eltiltást kért Pogbának. Az olasz lap hozzáteszi, a Juventus az elsőfokú ítélet megszületéséig nem dönt a francia labdarúgó jövőjéről, de abban az esetben, ha kedvezőtlen ítélet születik, közös megegyezéssel bonthatja fel játékosa szerződését. 

A 30 éves középpályás évente nagyjából 9 millió eurót keres klubcsapatánál, így a Juventus 2026-ig érvényes szerződése értelmében 30 millió euró körüli összeget spórolhatna meg. A kontraktus alapján, amennyiben Pogba doppingolása bebizonyosodik, nem kaphat fizetést, nem edzhet, sőt még a kapcsolatot sem tarthatja csapattársaival. 

Pogba mindent tagadott, sokan kiálltak mellette

„Valamennyien támogatjuk Pault. Ő nagyon közeli barát, a családunk része” – nyilatkozott Coman, a Bayern München futballistája a L’Equipe című lapnak. „Mindannyian ismerjük őt, ezért ha valami ilyesmi történik vele, egy pillanatig sem juthat eszünkbe, hogy szándékosan csinálta volna.” 

Természetesen meglepődtem, ahogy a válogatottnál mindenki. Már volt vele egy rövid üzenetváltásom. Nem tudom, hogyan és miért került a tiltott szer a szervezetébe, de támogatom őt. Megvan az ereje és az egyénisége, hogy átvészeljen egy ilyen nehéz helyzetet

– mondta az esetről Didier Deschamps, a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. 

A Gazzetta dello Sport információi szerint Pogba egy amerikai szakember felügyelete mellett szedett étrend-kiegészítő tablettákat anélkül, hogy konzultált volna a Juventus orvosaival. 

Rovatok