Index Vakbarát Hírportál

Új seriff van Katalóniában: a Barca felnégyelésével élre állt a Girona

2023. december 10., vasárnap 23:41

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) 16. fordulójában a katalán rangadón a Girona idegenben 4–2-re legyőzte a Barcelonát, így két pont előnnyel vezeti a tabellát a Real Madrid előtt.

A Real Madrid Betis elleni botlásával (1–1) az a helyzet állt elő, hogy a királyi gárda híveinek azért kellett szurkolni a katalán derbin, hogy az ősi rivális Barcelona nyerjen...

Merthogy a tündérmeséjét író Girona egy pontra volt csak az éllovas mögött, az első negyedóra végéhez közeledve pedig Cigankov jobb oldali beadása után Dobvik szerezte meg idénybeli nyolcadik bajnoki gólját (0–1).

Nem sokkal később ugyanezt Lewandowski is összehozta: Raphinha közeli lövését Gazzaniga még védte, a szöglet után viszont a lengyel csatár a jobb alsóba fejelt (1–1).

A rendkívül aktív Miguel kevéssel mellé szálló lövései között Cancelo közeli próbálkozását jegyezhettük fel, ezt hárította Gazzaniga, és hogy három legyen a Miguel-igazság, azt egy jobb felsőben kikötő remek lökettel biztosította be a szünet előtt (1–2).

A fordulást követően folyamatosan rohamozott a házigazda, De Jong lapos lövését, majd Gündogan és Raphinha próbálkozását is hárította a vendégek kapusa, illetve a brazil szélső még egy mellé tekeredő szabadrúgással is jelentkezett.

A félidő derekán Gündogan nagy helyzete maradt ki, de hiába az óriási Barca-nyomás, a Girona szerezte meg a következő gólt: Gazzaniga indítása után a csereként beálló Stuani fejelte le a labdát Valerynek, aki a bal alsóba helyezett (1–3).

A vendégek kétszer is végleg lezárhatták volna a három pont kérdését, előbb azonban Sávio lőtt a kapusba ajtó-ablak helyzetben, majd Solis ziccere szállt fölé a rendes játékidő végén.

Erre pedig kis híján ráfizetett a Girona, hiszen Gündogan centereket megszégyenítő góllal szépített (2–3), majd Lewandowski került helyzetbe pillanatokkal később, de vállal nem talált be.

Ezt viszont már büntette a már nem is olyan kiscsapat, Stuani lövésébe Cancelo már csak beleérni tudott, menteni nem (2–4).

A Barcelona 31(!) kapura lövéssel és 3,5-ös várható gólmutatóval zárt, mégis kikapott két góllal, a Girona pedig a sikerével két ponttal vezeti a spanyol bajnokságot 16 kört követően.

Új seriff van Katalóniában?

La Liga, 16. forduló

Atlético Madrid–Almería 2–1 (Morata 17., Á. Correa 22., ill. Leo Baptistao 62.)

Granada–Athletic Bilbao 0–1 (I. Williams 6.) – haláleset miatt a 17. percben félbe szakadt

Cádiz–Osasuna 1–1 (Martí 19., ill. Budimir 70. – 11-esből)

Barcelona–Girona 2–4 (Lewandowski 19., Gündogan 92., ill. Dovbik 12., Miguel 40., Valery 80., Stuani 95.)

Az élmezőny állása: 1. Girona 41 pont (38–20), 2. Real Madrid 39 (34–10), 3. Atlético Madrid 34/15 meccs (32–14), 4. Barcelona 34 (30–18)

(Borítókép: A Barcelona Girona mérkőzés 2023. december 10-én. Fotó: David S. Bustamante / Soccrates Images / Getty Images Hungary)

Rovatok