Index Vakbarát Hírportál

Ennél nincs lejjebb: kiütötte a klubelnök a FIFA-bírót, akit meg is rugdostak a földön

2023. december 12., kedd 07:10 | aznap frissítve

Futballpályán ritkán, vagy eddig talán még sohasem látott jelenet zárta le hétfő este az Ankaragücü–Rizespor török bajnoki labdarúgó-mérkőzést a Süper Lig 15. fordulójában. Miután a Rizespor a 97. percben kiegyenlített, Faruk Koca, az Ankaragücü klubelnöke berohant a pályára, és egy jobbegyenessel kiütötte Halil Umut Meler FIFA-bírót, a találkozó játékvezetőjét.

Már majdnem befejeződött az Ankaragücü–Rizespor-mérkőzés a török labdarúgó-bajnokság, a Süper LIg 15. fordulójában, amikor a 97. percben kiegyenlített a Rizespor. Halil Umut Meler játékvezető lefújta a meccset. Előzőleg a bíró mindkét csapatból kiállított egy játékost. 

Az események ilyetén alakulását képtelen volt elviselni Faruk Koca, az Ankaragücü klubelnöke, aki berohant a pályára, és egy jobbegyenessel padlóra, jobban mondva gyepre küldte a bírót.

Íme a példátlanul sportszerűtlen jelenet.

A földön fekvő játékvezetőt két hazai szurkoló még meg is rugdosta... Meler végül a biztonságiak gyűrűjében tudott bemenni az öltözőbe, bal szeme fölött egy jókora duzzanattal.

A 37 éves Meler a legismertebb török FIFA-bíró, november 28-án ő vezette a Lazio–Celtic Bajnokok Ligája-mérkőzést. 

Így nézett ki a játékvezető az ökölcsapást követően:

A hétfő esti botrány után válságülést tartott a Török Labdarúgó-szövetség, és határozatlan időre felfüggesztette az országban valamennyi bajnokság mérkőzéseit. Egyszersmind elítélte a klubelnök cselekedetét, és mielőbbi jobbulást kívánt a bántalmazott bírónak.

„A klubelnökök, menedzserek, edzők és tévékommentátorok felelőtlen nyilatkozatai, amelyek a játékvezetők tevékenységével kapcsolatban hangzottak el a múltban, egyenesen vezettek a hétfő esti aljas támadáshoz” – fogalmaz a közlemény.

Röviddel a botrány után őrizetbe vették azt a két szurkolót, aki megrugdosta a földön fekvő játékvezetőt, és Faruk Koca klubelnök ellen is elfogatási parancsot adtak ki.

Megszólalt Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök – aki hamarosan Budapestre látogat – is, aki mélységesen elítélte a történteket:

Mélységesen elítélem a Halil Umut Meler játékvezető elleni támadást az AnkaragücüRizespor-mérkőzést követően, és gyors felépülést kívánok a bírónak. A sport a béke és a testvériség kifejeződése, nem összeegyeztethető az erőszakkal. Sohasem fogjuk eltűrni, hogy az erőszak eluralkodjon a török sportban.

Az Ankaragücü közleményt adott ki még hétfő éjjel, amelyben sajnálkozását fejezte ki a történtekért. Az Ankaragücü jelenleg a 11. helyen áll a Süper Ligben 18 ponttal, három hellyel a 22 pontos Rizespor mögött.

Íme a mérkőzés összefoglalója: 

(Borítókép: Faruk Koca, az MKE Ankaragucu elnöke megüti Halil Umut Meler játékvezetőt Ankarában 2023. december 11-én. Fotó: Emin Sansar / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok