Index Vakbarát Hírportál

Sallai újra kezdő volt a Freiburgban, de a West Ham túl nagy falat volt

2023. december 14., csütörtök 22:58

A csoportelsőség volt a tét Londonban, ám hiába küldte pályára csaknem legerősebb kezdőjét Christian Streich, a Freiburg nem tudta meglepni a házigazda West Ham Unitedot – 2–0-ra kikapott az Európa-liga csoportkörének zárófordulójában.

Egy félidőnyi előnyt adott a házigazda West Ham Unitednak a Freiburg az Európa-liga-csoportkör utolsó játéknapján. Ilyen szempontból hasonlatos volt az angol és a német csapat összecsapása az októberihez, amit 2–1-re húzott be a Fekete-erdő mélyén vendégeskedő londoni brigád. Azzal a különbséggel, hogy akkor Sallai Roland egyetlen villanása elég volt ahhoz, hogy izgalmassá váljon a második játékrész.

Ezúttal erre esély sem volt a londoni olimpiai stadionban, avagy manapság használatos nevén, a London Stadiumban. Pedig a 46-szoros magyar válogatott támadó végre ismét kezdő lehetett – több mint másfél hónappal azután, hogy Topolyán, szintén egy El-meccsen megsérült a combizma.

Érezhető volt, mindkét csapatnak fontos lenne a csoportelsőség, ehhez elég volt a kezdőkre is ránézni: a zárókör kevés olyan meccsét követhettük, amelyen különösebben egyik csapatot sem forgatta fel a vezetőedző a bajnokikon bevetett tizenegyhez képest.

A találkozónak Mohammed Kudus 14. percben szerzett gólja adta meg az alaphangot, Christian Streich együttese azonban képtelen volt ritmust váltani, mindössze egyszer jutott el Lukasz Fabianski kapujáig (1–0). Eközben a Konferencia-liga előző kiírását megnyert kalapácsosok újra meg újra feladatot adtak a német utánpótlás-válogatott Noah Atubolunak – a 21 éves kapus előbb Lucas Paquetá keresztlécénél aggódhatott, majd Jarrod Bowen lesgyanús góljánál bizakodhatott, nem változik meg a pályán hozott döntés. Így lett, a vendégcsapat mégse húzta ki 1–0-val a szünetig a 42. percben egy újabb Bowen-villanás után Edson Álvarez mattolta a freiburgi védelmet (2–0).

Fordulás után valamelyest feljavult a német együttes – sajnálatunkra a szünetben lecserélt Sallai nélkül –, ám hiába a lövőkedv, a veterán Fabianskinak kétszer kellett csak komolyabb védést bemutatnia. Tény azonban, hogy ezek a védések is szükségesek voltak ahhoz, hogy a végjáték ne legyen túlzottan izgalmas Londonban. Nem is lett: a Freiburg becsülettel próbálkozott, a WHU-n azonban az utolsó 10-15 percben leginkább az érződött, kicsit sem bánnák a hazai játékosok, ha ezúttal hosszabbítás helyett levonás következne a játékidőben...

Ilyesmiről szó sem volt, de arról sem, hogy a Freiburgnak összességében reális esélye lehetett volna ezen az estén a csoportelsőség kivívására. Az angol bajnokság kilencedikje végig kézbentartotta a meccset a német liga nyolcadik helyezettje ellen.

A Sós Bencét foglalkoztató Topolya az Olimpiakosz otthonában szeretett volna egy bravúrgyőzelmet összehozni, ám erre nem volt reális esélye. A görögök az első félidőben 3–0-s előnyre tettek szert a nemrég még a Premier League-ben futballozó Daniel Podence duplájának is köszönhetően, végül 4–0-ra is vezetve 5–2-re nyertek a TSC ellen.

A szerbiai együttes a csoport utolsó helyén zárt és búcsúzott erre a szezonra az európai kupaporondtól. A görögök az Európa-konferencialiga legjobb 32 együttese között találhatnak vigaszra, és a többi csoportharmadikhoz (Ajax, Real Betis, Sturm Graz, Union Saint-Gilloise, Makkabi Haifa, Servette, Molde) hasonlóan akár a Ferencvárossal is szembetalálkozhatnak.

A Szoboszlai Dominikot ezúttal pihentető Liverpool, valamint a Bolla Bendegúznak szűk 80 percnyi játéklehetőséget adó Servette vereségéről itt írtunk.

LABDARÚGÁS
EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ
A csoport

West Ham United (angol)–Freiburg (német) 2–0 (Kudus 14., E. Álvarez 32.)
Olympiakosz (görög)–TSC (szerb) 5–2 (el-Kabi 21., Podence 40, 42., Ilics 46. – öngól, el-Arabi 68., ill. Djakovac 48., Csirkovics 61.)
A végeredmény: 1. West Ham United 15 pont, 2. Freiburg 12, 3. Olimpiakosz 7, 4. Topolya 1
    
B csoport
Ajax Amsterdam (holland)–AEK Athén (görög) 3–1 (2–1)
Brighton (angol)–Olympique Marseille (francia) 1–0 (0–0)
A végeredmény: 1. Brighton 13 pont, 2. Olympique Marseille 11, 3. Ajax Amsterdam 5, 4. AEK Athén 4

C csoport
Real Betis (spanyol)-Glasgow Rangers (skót) 2-3 (2-2)
Arisz Limasszol (ciprusi)-Sparta Praha (cseh) 1-3 (0-3)
A végeredmény: 1. Glasgow Rangers 11 pont, 2. Sparta Praha 10, 3. Real Betis 9, 4. Arisz Limasszol 4
    
D csoport
Sporting Lisboa (portugál)–Sturm Graz (osztrák) 3–0 (1–0)
Raków Czestochowa (lengyel)–Atalanta (olasz) 0–4 (0–2)
A végeredmény: 1. Atalanta 14 pont, 2. Sporting 11, 3. Sturm Graz 4 (4-9), 4. Raków 4 (3-10)

Korábban
E csoport
Union Saint-Gilloise (belga)–Liverpool (angol) 2–1
(Amura 32., Puertas 43., ill. Quansah 40.)
LASK Linz (osztrák)–Toulouse (francia) 1–2 (0–0)
A végeredmény: 1. Liverpool FC 12 pont, 2. Toulouse 11, 3. Royale Union Saint-Gilloise 8, 4. LASK Linz 3

F csoport
Rennes (francia)–Villarreal (spanyol) 2–3 (1–1)
Panathinaikosz (görög)–Makkabi Haifa (izraeli) 1–2 (0–1)
A végeredmény: 1. Villarreal 13 pont, 2. Rennes 12, 3. Makkabi Haifa 5, 4. Panathinaikosz 4

G csoport
AS Roma (olasz)–Sheriff Tiraspol (moldovai) 3–0 (2–0)
Slavia Praha (cseh)–Servette (svájci) 4–0 (4–0)
A végeredmény: 1. Slavia Praha 15 pont, 2. AS Roma 13, 3. Servette 5, 4. Sheriff Tiraspol 1

H csoport
Bayer Leverkusen (német)–Molde (norvég) 5–1 (3–0)
Qarabag (azeri)–Häcken (svéd) 2–1 (2–0)
A végeredmény: 1. Bayer Leverkusen 18 pont, 2. Qarabag FK 10, 3. Molde FK 7, 4. BK Häcken 0

Rovatok