Index Vakbarát Hírportál

Rövidlista a Puskás-díjra, Szoboszlai is simán jelölt lehetne, ha...

2023. december 15., péntek 08:10

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) nyilvánosságra hozta a Puskás-díj döntőseinek névsorát. Az elmúlt szezon legszebbnek ítélt góljáért hárman maradtak versenyben: Julio Enciso (Brighton), Guilherme Madruga (Botafogo) és Nuno Santos (Sporting). Madruga ollózása és Santos rabonája rendben van, no de Enciso gólja?

Ennél Szoboszlai Dominik bombája, amit a Leicester City kapujába vágott szeptember 27-én, sokkal szebb volt. Kár, hogy akkor már lezárták a szavazást... Január 15-én lesz Londonban a FIFA The Best gálája, amelyen többek között kihirdetik a Puskás-díj győztesét is. Ezt a trófeát az idény legszebb(nek ítélt) góljának szerzője kapja.

A vizsgált időszak 2022. december 19-től 2023. augusztus 20-g terjed. A nemzetközi szövetség most nyilvánosságra hozta a Puskás-díj rövidlistáját, azt a három gólt, amelyek közül egy hónap múlva kikerül a győztes.

A jelöltek között van egy ollózás, egy rabona és egy távoli lövés. Az első kettővel nincs baj, azok valóban különlegesek, no de olyat nem is egyet tudnánk mutatni, mint a harmadik.

Példának okáért Szoboszlai Dominik sistergő bombagólját a Leicester City ellen. Nagy kár, hogy már a tárgyidőszakon kívül, a szavazás lezárása után esett, szeptember 27-én.

Na, mindegy, lássuk a három jelöltet:

Julio Enciso, a Brighton paraguayi tinédzsere Edersonnak, a Manchester City kapusának köszönt be 25 méterről:

Guilherme Madrudga a brazil Serie B-ben rúgta ezt az ollózós gólt, a Botafogo játékosaként. Kuriózum: ez volt Madruga egyetlen gólja a szezonban.

 Végül Nuno Santos parádés rabonája a Sporting–Boavista portugál bajnokin:

Önnél melyik találat a legszebb?

  • 156
    Nuno Santos gólja.
  • 72
    Guilherme Madruga gólja.
  • 34
    Julio Enciso gólja.

Azért nézzük meg Szoboszlai Dominik fantasztikus gólját, ami csak azért nem kerülhetett be a jelöltek közé, mert „időn túl” esett:

A Puskás-díjat egyébként már nyerte el magyar labdarúgó, méghozzá 2018-ban Zsóri Dániel, a Debrecen játékosa a Ferencvárosnak lőtt ollózós góljával:

A Puskás-díj címvédője, vagyis a legutóbbi győztes egy amputált lábú lengyel futballista, Marcin Oleksy. Ezzel a csodás góllal:

Rovatok