Index Vakbarát Hírportál

Az őszi bajnok edzője számonkéri az MLSZ-en a hiányzó esélyegyenlőséget

2023. december 16., szombat 16:14

Bartosz Grzelak, a Paks elleni labdarúgó NB I-es rangadót 3–0-ra megnyerő Fehérvár FC svéd–lengyel edzője boldog, hogy Kenan Kodro az ő csapatában játszik, míg Bognár György, az őszi bajnok, de most vereséget szenvedő Paks mestere elismerte, hogy a Vidi jobb volt. Majd keserűen hozzátette, nincs esélyegyenlőség. A csapatok zöme, köztük a Paks rászorul a „fiatalpercekért” járó pluszforintokra, míg néhányan, így a Fehérvár is, annyira el vannak engedve anyagilag, hogy fittyet hánynak a megszerezhető akár 325 millióra.

Még a BL-induló is felcsendült a Vidi öltözőjében

Miközben vártunk az edzőkre a 3–0-s hazai győzelemmel végződő Fehérvár FC–Paks labdarúgó NB I-es rangadó után, a Vidi öltözőjéből üdvrivalgás és hangos zenebona szűrődött át az interjúszobába. Még a Bajnokok Ligája jól ismert himnusza is felcsendült...

Ezért felütés gyanánt az Index munkatársa azt kérdezte Bartosz Grzelaktól, a Fehérvár edzőjétől, hogy mit jelent ez a zeneválasztás. Netán azt, hogy már a BL-indulásról álmodoznak?

„Nem, nem, az égvilágon semmit sem jelent” – oszlatott el mosolyogva minden félreértést a svéd–lengyel mester, majd rátért a mérkőzés elemzésére.

„Tudtuk, hogy erős csapat a Paks, magas letámadást játszik, erősek a párharcokban. Mi Vidi-stílusú meccset akartuk játszani, az erősségeinket szerettük volna kamatoztatni. Fontos volt megtartani a labdát, nem elrugdosni, és ezt meg is valósítottuk. Gyorsan vezetést szereztünk, majd egy fantasztikus gólt rúgtunk, és 2–0 után már könnyebb dolgunk volt. Nagyon büszke vagyok arra, ahogy kitették a szívüket a fiúk a pályára, azaz a mezükre! És nagyon örülök annak, hogy Kenan Kodro nálunk játszik. Ő nemcsak a pályán vezér, hanem az öltözőben is” – mondta.

A Vidi október végén kapott ki legutóbb, netán jobb lenne, ha most menne tovább a bajnokság, és nem lenne téli szünet? És milyen lesz a felkészülés? Ezeket firtatták az újságírók.

Valóban fantasztikus hét meccs van mögöttünk, amelyeken a maximális 21 pontból 19-et megszereztünk – jelezte Grzelak. – Tényleg nem jön jókor a szünet, mert lendületben vagyunk, de az az igazság, nem most dőlnek el a nagy dolgok, hanem tavasszal. Kell a pihenő, egyéni edzésprogram vár most a játékosokra, januárban pedig edzőtábor Horvátországban, erős ellenfelekkel.

Az edző arról is beszélt, hogy olykor olyan megoldásokra is ragadtatta magát a csapat, amelyek szokatlanok voltak, amiket máskor nem kockáztattak meg, ami azt mutatja, hogy megjött a fiúk önbizalma. 

Ez volt a legjobb mérkőzésünk, amióta én vagyok az edző Fehérváron. De egy Paks ellen ilyen játékra volt szükség, gyengébb teljesítménnyel nem győzhettünk volna.

Jobb volt a Vidi, de hol az esélyegyenlőség?

Bognár György, a Paks edzője gratulált az ellenfélnek, és elismerte, hogy ezen a kora délutánon a Fehérvár volt a jobb csapat. 

Még labdához sem értünk, máris megszerezte a vezetést a Fehérvár, ilyen kezdésre senki sem számíthat – taglalta az őszi bajnok mestere, aki nem látszott különösebben szomorúnak. – Nálunk azon volt a fókusz, hogy minél több fiatalpercet szerezzünk. Ezért kezdtünk ebben az összetételben, aztán persze szünet után Szappanos és Böde beállításával próbáltunk változtatni. 

Majd arról is beszélt, hogy Szabó Jánosnak elszakadt a combhajlító izma, ami felborította a védelem szerkezetét.

Nyilván, ha nincsenek sérültek, és a legjobb csapattal állunk ki, akkor talán szorosabb az eredmény. Azt azért meg kell kérdeznem: hol van itt az esélyegyenlőség? Az egyik csapatnak be kell raknia a fiatalokat, mert minden fillérre rászorul, a másik meg nyugodtan lemondhat erről az összegről, mert nincs szüksége rá. 

Azt azért elmondta a mester, hogy hiába a 3–0-s vereség, erősebb benne a boldogság érzése, amiért az élen fordul a csapata a bajnokság második félidejére. 

(A meglehetősen bonyolult fiatalszabályról annyit kell tudni, hogy egy bajnokság során összesen 325 millió forintnyi plusztámogatásban részesült az a csapat, amely 29 700 pontot gyűjtött. A pontokat kétféleképpen lehet felhalmozni: vagy magyar játékosok, vagy 21 éven aluli fiatalok szerepeltetésével. A magyar játékosok szerepeltetése percenkét egy pontot ért. A másik út az U21-es magyar fiatalok játszatása, ami tíz pontot ért minden egyes, pályán töltött percért. A maximális 29 700 pont minimum felét U21-es játékpercekkel kellett kitölteni, csak akkor kaphatja meg az adott klub az MLSZ-től a 325 millió forintot.)

Labdarúgó NB I, 17. forduló:

Fehérvár FC–Paks 3–0 (2–0)
Gólok: Kodro (2), Katona M.

Kisvárda–Újpest 4–0

Diósgyőr–MTK 3–3

Az élmezőny állása: 1. Paks 34 pont (32–21), 2. Ferencváros 30/16 meccs (39–19), 3. Fehérvár 30 (36–24) 

(Borítókép: Bognár György, a Paks vezetőedzője 2023. november 12-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok