Index Vakbarát Hírportál

Rákos daganat ölheti meg a legnépszerűbb sportágat

2023. december 17., vasárnap 09:04

Pierluigi Collina, minden idők leghíresebb futballbírója is megnyilvánult az elhíresült Faruk Koca-ügyben. A nemzetközi szövetség (FIFA) játékvezetői bizottságának elnöke szerint a bírók elleni erőszak olyan rákos daganat a futball testén, amely megölheti a legnépszerűbb sportágat. Kocát, aki hétfőn leütötte Halil Umut Meler török FIFA-játékvezetőt, örökre eltiltották minden, futballal kapcsolatos tevékenységtől, továbbá 69 000 eurós pénzbírsággal sújtották.

Az eset bejárta a világsajtót

Hétfőn az AnkaragücüRizespor török bajnoki labdarúgó-mérkőzés lefújása után az 1–1-es végeredménnyel és a játékvezető tevékenységével elégedetlen Faruk Koca, a fővárosiak klubelnöke nemes egyszerűséggel berontott a pályára, és leütötte Halil Umut Meler FIFA-bírót. Meler bal szeme bedagadt, a bírót napokig kórházban ápolták, Kocát pedig azzal a két egyénnel egyetemben, akik megrugdosták a földre került bírót, letartóztatták. 

Az eset után még Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök is véleményt formált, amelyben elítélte a történteket, a klubelnöki posztjáról lemondó Kocát pedig örök életre szóló eltiltással sújtották, továbbá 69 000 eurós bírságot is fizetnie kell. 

A botrány világméretű felháborodást váltott ki, és minden idők leghíresebb futballbírója, a 2002-es vb-döntőt vezető, a világ legjobb játékvezetőjének 1998 és 2003 között hat ízben megválasztott Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői bizottságának olasz elnöke is megszólalt. 

A játékvezetők elleni fizikai és verbális erőszak, amely egyre inkább elharapódzik az utóbbi időben, olyan rákos daganat, amely megölheti a futballt – jelentette ki a sportvezető.

Collina szerint Meler emberként és játékvezetőként sem érdemelte meg azt, ami vele történt. Ő csak a munkáját végezte, amikor orvul megtámadták, ráadásul a futballpályán, vagyis a munkahelyén. 

Halil Umut látványa, ahogy fekszik a földön, és próbálja a fejét védeni a kezeivel, miközben rugdossák, no és a zúzódás, a daganat a szeme körül, horrorisztikus volt – fogalmazott Collina.

Collina a nemzetközi szövetség vezető testületének november végi ülésén már beszélt a játékvezetők elleni erőszak terjedéséről. Akkor azt mondta, hogy az erőszakos cselekmények elharapódzása olyan rákos daganat, amely megölheti a futballt. 

A játékvezetők bántalmazása elfogadhatatlan, még akkor is, hogyha esetleg téves ítéletet hoznak. Nem lehet felgyújtani vagy megrongálni az autóját, amiért büntetőt ítélt a csapatunk ellen. Sajnos ezek nem elméleti példák, bizonyos országokban ilyesmi rendszeresen előfordul.

Collina, aki személyesen is ismeri Melert, sajnálatosnak és riasztónak nevezte, hogy világszerte játékvezetők ezreit bántalmazzák alacsonyabb szintű bajnokságokban, amiről nem is szerez tudomást a közvélemény. 

A BBC nemrégiben közzétett egy jelentést, amit az angol játékvezetői bizottság fogalmazott. Egy felmérés szerint, amelynek során közel ezer futballbíró válaszolt a kérdőívben feltett kérdésekre,

a 927 megkérdezettből 293-an arról számoltak be, hogy munkájuk során már érte őket fizikai erőszak akár játékosok, akár edzők, menedzserek, akár klubvezetők részéről. 908-an pedig jelezték, hogy verbális erőszak érte őket a munkájuk közben.

Az eset nyomán felfüggesztett török bajnokság egyébként kedden folytatódik. 

(Borítókép: Pierluigi Collina 2023. augusztus 20-án. Fotó: Zhizhao Wu / Getty Images Hungary)

Rovatok