Index Vakbarát Hírportál

Bakizott a sereghajtó ellen, elszalasztotta nagy esélyét az Aston Villa

2023. december 22., péntek 23:04 | öt hónapja frissítve

Megszakadt az Aston Villa szenzációs hazai sorozata, a birminghami klub zsinórban 15 győzelem után vesztett pontokat a Villa Parkban. Tette mindezt a forduló előtt még sereghajtó Sheffield United ellen – így több szempontból is komoly meglepetéssel folytatódott a karácsony előtti forduló az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, azaz a Premier League-ben.

Ki gondolta volna, hogy sorozatban 15 hazai pályán elért bajnoki győzelem után – utóbbi két alkalommal a címvédő Manchester City, majd a listavezető Arsenal elleni 1–0-val a nagy menetelés alatt – épp a sereghajtó Sheffield Uniteddal gyűlhet meg az Aston Villa baja?

A birminghami alakulat óriási mezőnyfölényben futballozta végig a meccset. A 60. perchez érve - írd és mondd – mindössze 17 százalékos labdabirtoklási mutató szerepelt a sárga mezes vendégek neve alatti statisztikában. Épp volt idő az adatokat böngészni, mert a Villa Leon Bailey révén néhány pillanattal korábban bevette a sheffieldiek kapuját...

Csakhogy a találat után hosszas videózás következett, a VAR-szobában ülő kollégák pedig jelezték Anthony Taylor játékvezetőnek, jobb lesz, ha a pálya széli monitoron ő is visszanézi az esetet. Megtette, majd nem adta meg a gólt, Jacob Ramsey ugyanis a találat előtti pillanatokban beszorította a kapus, Wes Foderingham karját, aki ezért nem tudta rendesen kiöklözni Ollie Watkins beadását. Maradt hát a 0–0.

A 78. perc után már az Aston Villa örülhetett annak, hogy maradt a 0–0: Oliver Norwood átlövésénél – mely az első kaput eltaláló kísérlet volt a vendégektől – Emi Martínez bravúrjára volt szükség ehhez.

Hiába a Sheffield az idény legrosszabbul hajrázó csapata – a Chris Wilder által december elején átvett együttes kapta a mérkőzések utolsó 15 percében eddig a legtöbb gólt, ezúttal ennek kevés nyoma volt. A 81. percben Tyrone Mings vétett kis híján öngólt, majd Norwood jelentkezett egy újabb életerős lökettel jó 25 méterről. 

A 87. percben aztán már nem úszta meg a Villa! Miközben a hazai kispadon ülő Unai Emery talán épp megkönnyebbült, hogy a csereként behozott játékosa, Jhon Duran megússza, hogy könyékkel vérző sebet ütött Jack Robinson fejére, előnybe került a Sheffield United. A drámát csak fokozta, hogy a vendégek gólszerzője Gustavo Hamer centerezése után a Villa Parkban nevelkedett Cameron Archer volt (0–1). A 22 éves csatár nyáron 20 millió font ellenében hagyta el a borvörös-kékeket...

Ezzel azonban nem volt vége a meccsnek, a kilencperces ráadás utolsó előtti percében ugyanis Nicolo Zaniolo csak-csak a hálóba juttatta a házigazda egyenlítést jelentő gólját (1–1). A kapujából kivetődő Foderingham hiába mozdult ki, homályba öklözött, míg az olasz középpályás az üresen maradt hálóba bólintott mellette.

Ennél többre azonban már nem maradt idő, így bár a váratlan vereséget elkerülték az oroszlánosok, odaveszett a február óta tartó nagyszerű hazai szériájuk. Nem mellékesen pedig az esélyük is arra, hogy átvegyék a vezetést a tabellán. A döntetlennel ugyan a Liverpoolt (ideiglenesen?) megelőzték, az Arsenalt azonban hiába érték be pontszámban, rosszabb gólkülönbségük miatt átugrani nem tudták. 

A 18. forduló szombaton zárul, a listavezető Arsenal pedig az így harmadik helyre csúszott Liverpool otthonába látogat majd.

LABDARÚGÁS
ANGOL PREMIER LEAGUE
18. FORDULÓ
Aston Villa–Sheffield United 1–1 (Zaniolo 98., ill. Archer 87.)

(Borítókép: Catherine Ivill/Getty Images)

Rovatok