Index Vakbarát Hírportál

Történelmet írt a női bíró a PL-mérkőzésen, bravúrgyőzelmet aratott az újonc

2023. december 23., szombat 18:09 | aznap frissítve

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 18. fordulójában a Fulham–Burnley-mérkőzést Rebbeca Welch vezette, ezzel a 40 éves bíró lett az első női játékvezető, aki első osztályú találkozón dirigált. A délután további mérkőzésein a Tottenham könnyedén nyert az Everton ellen, a Kerkez Milost nélkülöző Bournemouth a ráadás pillanataiban gyűjtötte be a 3 pontot, míg az újonc Luton Town bravúrgyőzelmet aratott, és legyőzte a Newcastle Unitedet.

A kora délutáni mérkőzésen a Manchester United a 90 perc kétharmad részében ugyan fölényben futballozott a West Ham United otthonában, mégis a 72., majd a 78. percben kapitulált, így 2–0-s vereséget szenvedett Londonban

A játéknap délutáni mérkőzései közül a Fulham–Burnley-találkozón történelmi pillanatnak lehettünk szemtanúi, mivel Rebbeca Welch személyében első alkalommal vezetett női játékvezető élvonalbeli mérkőzést. 

A hazai pályán játszó, esélyesebb Fulham a gól nélküli első játékrész után, a második félidő elején került hátrányba Odobert révén. A folytatásban sem talált magára a Fulham, olyannyira, hogy a 66. percben már kétgólos hátrányban találta magát Berge gólja után, a gólpasszt pedig még az előbb eredményes Odobert jegyezte.

A folytatásban több gól nem született, így az újonc Burnley meglepetésre viszonylag simán elhozta a 3 pontot a Fulham otthonából. 

A Tottenham villámrajtot vett az Everton ellen, Ange Postecoglu csapata már a 18. percben 2–0-ra vezetett, előbb Richarlison, majd Szon Heung-min góljának köszönhetően. A második félidő viszont Everton-góllal indult, egészen pontosan Calwert-Lewin talált a hálóba, de a gólt szabálytalanság előzte meg, így azt érvénytelenítette a videobíró. Nem úgy, mint a 82. percben a csereként beálló Andre Gomes gólját, amellyel zárkózott az Everton. Az egyenlítésre elegendő idő viszont már nem állt rendelkezésre, a londoniak megszerezték a 3 pontot saját szurkolóik előtt. 

A magyar válogatott védőjét, Kerkez Milost sérülés miatt nélkülöző Bournemouth a Nottinham Forrest otthonában lépett pályára. A hazai csapat már a 23. percben emberhátrányba került, mivel ezen rövid idő alatt Boly két sárga lapot gyűjtött be, így idejekorán mehetett zuhanyozni. Ennek ellenére nem zuhant össze a Nottingham, olyannyira, hogy Elanga 46. percben szerzett góljával előnybe került.

Ekkor viszont érkezett menetrendszerűen Solanke, aki előbb az 50., majd az 57. percben is betalált, így hamar fordított a vendégcsapat. Viszont ennyi nem volt elegendő a győzelemhez, Chris Wood egalizált negyedórával a vége előtt. A végén érkezett a csattanó, a 93. percben Solanke megszerezte saját maga és csapata harmadik gólját, amellyel a győzelmet is behúzta a Bournemouth. 

A Newcastle pedig meglepetésre 1–0-s vereséget szenvedett az újonc Luton Town otthonában. A játéknap rangadóján a Szoboszlai Dominikkal felálló Liverpool fogadja az Arsenalt, amely eseményről az Index percről percre frissülő közvetítésben beszámol.

ANGOL PREMIER LEAGUE, 18. FORDULÓ 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok