Index Vakbarát Hírportál

Nottinghamben új-zélandi a Mikulás: Chris Wood rendhagyó mesterhármassal ünnepelt

2023. december 26., kedd 15:27

Kisebb focicsodával indult a Boxing Day Angliában: több mint másfél hónap elteltével nyert ismét bajnokit a Nottingham Forest. Az egy hete edzőt váltott együttes az előző idényben bravúros negyedik helyet szerző Newcastle United otthonából vitte el a három pontot a Premier League 19. fordulójában.

Fél távjához érkezett az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2023–2024-es idénye – ráadásul a Premier League-szerelmesek számára kultikusnak ható Boxing Dayen. Több mint 130 éves hagyomány a briteknél, hogy a karácsonyi időszakban is megrendezik a bajnokikat, 1958 óta pedig szinte kivétel nélkül az ünnep másnapja, 26-a a fő játéknap. 

A programot a négyszeres bajnok Newcastle United és az egyszeres aranyérmes Nottingham Forest roncsderbiszagú, ám annál fordulatosabb csörtéje nyitotta. A házigazda a legutóbbi hat tétmérkőzéséből mindössze egyet tudott megnyerni – legutóbb az újonc Luton Town otthonában maradt alul –, de így a tabella hetedik helyéről várta a kezdést. A Forest alig egy hete váltott edzőt, a csapatot több mint másfél évtized után az élvonalba visszavezető Steve Cooper helyét a korábban Wolverhamptonban remeklő Nuno Espírito Santo vetette át, miután Chris Woodék november 5-óta tartó nyeretlenségi sorozatba süppedtek. Nem csoda, hogy 18 forduló után éppen csak elkerülték a kiesőzónát, és a 17. pozícióban tanyáztak. 

Eddie Howe csapata nagy lendülettel vetette játékba magát, előbb Kieran Trippier centerezésénél kellett résen lenniük a Forest védőinek, majd az ifjú Lewis Miley veszélyeztetett a tizenhatos jobb oldalától. A Newcastle magas letámadása azonban közel sem volt hibátlan, a vendégek egy-egy kontrával többször is ki tudtak törni a szorításból. Ilyenkor hol Morgan Gibbs-White-ra, hol Woodra kellett kiemelten figyeljen a hazai védelem és Martin Dúbravka kapus. 

A 23. percben aztán megszületett a meccs első gólja, Ola Aina rúgott oda Alexander Isaknak a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőben pedig a videobírói szoba sem talált kivetnivalót. Az ellenőrzést követően a sértett állt a labda mögé, és helyezte azt laposan a kapu bal oldalába Matt Turner kezei mellett (1–0). 

A folytatásban kevesebb kockázatot vállalt a Newcastle, azonban így sem sikerült elejét venni a Forest-kontráknak. A ráadás másodperceiben pedig Anthony Elanga lapos centerezéséből a korábbi newcastle-i csatár, Wood mattolta is volt csapata védelmét (1–1). A szünet előtti pillanatokban Turnernek akadt még egy duplavédéses bravúrja Isakkal szemben, az amerikai kapus így főszerepet vállalt abban, hogy a vendégek döntetlennel vonulhattak szünetre. 

Fordulás után nem maradt más, mint a szemdörzsölés a Newcastle-szurkolók számára, mert aligha hitték el, amit látnak. Az 53. percben Wood másodszor is bevette a hazai kaput, majd a 60. percben a leshatárról kilépve megszerezte a harmadik találatát is – a 32 éves új-zélandi ezzel pályafutása első mesterhármasát jegyezte a Premier League-ben (1–3). Wood a hetedik futballista lett, aki a Boxing Dayen triplázni tudott a Premier League 1992 óta íródó történetében – és a negyedik, aki korábbi csapata ellen volt ennyire eredményes egy meccsen belül. 

A hajrához közeledve csaknem kettészakadt a pálya, Callum Hodson-Odoi-nak a 4–1-hez, Isaknak a szépítéshez volt labdája – de egyikből sem született gól. A Forest a PL-érában először győzte le a Newcastle-t.

Eddie Howe csapata már a nyolcadik vereségét szenvedte el az idényben – az előző szezonban összesen volt öt! Aligha meglepő, ha a különféle fórumokon már azt találgatják, a karácsonyi ajándéközön végére akár útilaput is kaphat még a 46 éves brit. 

Az ünnepi meccsdömping a Kerkez Milost is foglalkoztató Bournemouth Fulham elleni mérkőzésével, illetve a két újonc, a Sheffield United és a Luton Town találkozójával folytatódik. Kora este Szoboszlai Dominik és a Liverpool a Burnley otthonában bizonyíthat majd, míg a magyar idő szerint este kilenckor kezdődő rangadón a gyengélkedő Manchester United a – Liverpool meccsétől függően – listavezetői pozícióra törő Aston Villát fogadja majd. 

Szerdán újabb három, csütörtökön két bajnokit rendeznek meg a 19. fordulóból. 

Premier League, 19. forduló:

szerdán játsszák

csütörtökön játsszák:

(Borítókép: Ian MacNicol/Getty Images)

Rovatok