Index Vakbarát Hírportál

Liverpooli sikerével tapad az élbolyra a címvédő Manchester City

2023. december 27., szerda 23:10

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 19. fordulójának szerda esti mérkőzésén a címvédő Manchester City idegenben 3–1-re legyőzte az Evertont, liverpooli sikerével pedig tapad az élbolyra.

A klubvilágbajnokság megnyerése után az első bajnokijára készült a Manchester City, az ellenfél az idényt pocsékul indító, majd még tíz pont levonást is kapó, de október 29. és december 16. között 6–1–1-es mutatót összehozó Everton volt.

Az „égszínkékek” a bajnokságban ugyanakkor finoman szólva sem szárnyaltak az elmúlt hetekben, a legutóbbi hat találkozóból csak egyet, az újonc Luton Town (2–1) ellenit nyerték meg, ikszeltek a Chelsea-vel (4–4), a Liverpoollal (1–1), a Tottenhammel (3–3) és a Crystal Palace-szal (2–2), közte pedig kikaptak az Aston Villától (0–1).

Ezúttal nem akart bealudni a bajnokijába a Kevin De Bruynét, Erling Haalandot és Jérémy Dokut továbbra is nélkülöző címvédő, Julián Álvarez már a negyedik percben tesztelte az angol válogatott kapusát, de Jordan Pickford hárítani tudott, ugyanúgy, ahogyan az első negyedóra végén Matheus Nunes lövésénél, és a világbajnok argentin támadó ismétlésénél is.

Ahogyan pedig ilyenkor lenni szokott, az ellenfél az első valamirevaló helyzetéből megszerezte a vezetést!

az első fél óra végéhez közeledve Dwight McNeil passzából Jack Harrison lőtt közelről a kapuba (1–0).

Nem sokkal később Bernardo Silva reklamált hiába büntetőt, mielőtt Edersonnak kellett meghiúsítania Harrison duplázását – szépen tartott a léc alá a labda, de a brazil hárítani tudott.

Bár az első félidő óriási City-nyomásról árulkodott a főbb mutatókat tekintve, hiába volt a 74 százalékos labdabirtoklás, a 12–4-es kapura lövési statisztika és az 1,25–0,79-es xG, mégis hátrányban kellett a bajnoknak pihenőre vonulnia. Ráadásul John Stones még meg is sérült, ami akkor is érvágás, ha a helyére Josko Gvardiol személyében minimum potens helyettes érkezett.

Az első félidőben Jack Grealish-nek kétszer annyi kulcspassza volt, mint a komplett Evertonnak!

A szakadó esőben sem lassítottak a csapatok, és Rodri fölé-, majd Beto mellészálló lövésével rögvest veszélyeztettek is, majd magasabb sebességi fokozatra kapcsolt a City, ami hamar eredményre is vezetett:

James Tarkowski egy nagy helyzetet még blokkolt, a szöglet után viszont nem szabadult fel a liverpooli kapu, ezt pedig Bernardo Silva lekészítése után Phil Foden átlövésével már kihasználta a manchesteri csapat (1–1).

A klubvilágbajnoki fináléjában is betaláló 23 éves játékos idénybeli kilencedik gólját, és ezzel 15. kanadai pontját jegyezte.

Az angol szélső percekkel később már a vezetésért veszélyeztetett, majd Álvarez szabadrúgásánál hárított Pickford egyórányi játékhoz érve, miközben sorra érkeztek a szögletek – nagyon érett a vendégek fordítása.

A 64. percben pedig össze is jött, mert bár Foden löketét még blokkolták a védők, Nathan Aké ismétlése Amadou Onana kezéről vágódott le, a videózás után pedig Álvarez értékesítette az érvényben hagyott büntetőt (1–2).

Az argentin ismét a szünet után csapott le, a Cityben jegyzett 28 góljából ez már a 18. volt, ami a második félidőben esett.

A házigazda becsületére legyen mondva, nem adta fel hátrányban sem, és az utolsó negyedóra kezdetén a csereként beálló Dominic Calvert-Lewin centikre volt attól, hogy egyenlítsen. 

A paprikássá váló végjátékban Pickford nagy hibáját követően Bernardo Silva üres kapuba tekerésével lezárultak az érdemi kérdések (1–3).

A manchesteriek a végén még tovább növelhették volna a differenciát, de Foden lövései közül az egyiket kapufa, a másikat Pickford hárította.

A címvédő így is megkezdte a felzárkózást, és könnyen lehet, hogy nem ez lesz az egyetlen siker a napokban, aminek a City szurkolói örülhetnek.

A nap további mérkőzésein a Chelsea egy hajrában értékesített büntetővel fektette két vállra a Crystal Palace-t (2–1), a Wolverhampton pedig felnégyelte idegenben a Brenfordot (1–4). 

Premier League, 19. forduló

Everton–Manchester City 1–3 (Harrison 29., ill. Foden 53., Álvarez 64. – 11-esből, B. Silva 86.)

Brentford–Wolverhampton 1–4 (Wissa 16., ill. Lemina 13., Hvang Hi Csan 14., 28., Bellegarde 79.)

Chelsea–Crystal Palace 2–1 (Mudryk 13., Madueke 88. – 11-esből, ill. Olise 45+1.)

Az élmezőny állása: 1. Liverpool 42 pont (39–16), 2. Arsenal 40/18 meccs (36–16), 3. Aston Villa 39 (40–25), 4. Manchester City 37/18 (43–21), 5. Tottenham 36/18 (37–24), 6. Manchester United 31 (21–25)

(Borítókép: Julian Alvarez, a Manchester City játékosa csapattársaival ünnepel 2023. december 27-én. Fotó: Naomi Baker / Getty Images)

Rovatok