Index Vakbarát Hírportál

Botrány Párizsban: a PSG vesztegetéssel próbálta biztosítani Messi Aranylabdáját?

2024. január 6., szombat 16:49

Nagy botrány van kirobbanóban Párizsban, miután a Le Monde arról számolt be, hogy a France Football korábbi főszerkesztője és az Aranylabda-szavazás megszervezéséért felelős Pascal Ferré különböző juttatásokat kapott a PSG-től, miközben a lapnál tevékenykedett.

A lap beszámolója szerint a párizsi ügyészség által 2022-ben indított nyomozás során talált belső levelezések arra utalnak, hogy szoros kapcsolat volt a klub 2017 és 2022 közötti sajtó- és médiakapcsolati igazgatója, Jean-Martial Ribes, valamint Pascal Ferré között.

A France Football korábbi főszerkesztője teljes ellátású katari utazásokat és könnyebb bejárást kapott a Parc des Princes-be, miközben töröltek olyan France Football-cikkeket, amelyek arról szóltak, hogy Nasszer al-Kelaifi illegális tételeket fizetett volna Javier Pastore 2011-es szerződtetése során.

„Ribes-t arra kérték, hogy újságírók, politikusok, választott tisztségviselők, művészek szerezzenek belépőt a PSG mérkőzéseire” – idézi a L’Équipe a Le Monde által megjelentett rendőrségi jelentést.

Hozzáteszik, hogy Ferré a PSG–Dortmund zárt kapuk mögötti BL-párharcára igényelt jegyeket, és Ribes azt szerette volna elérni, hogy ezeknek a különféle juttatásoknak az eredménye megjelenjen a 2021-es Aranylabda-válaszás során.

A PSG korábbi sajtófőnöke ellen 2023. december 1-je óta folyik nyomozás hét ügy, köztük korrupció és befolyással való üzérkedés kapcsán.

A Médiapart beszámolója szerint Ribes üzeneteket küldött a PSG elnökének, hogy lobbizzon:

„Lobbizni fogunk, úgyhogy ebédeljünk egyet Pascallal” – áll az egyik sms-ben.

Az üzenet kapcsán felvetődnek kérdések, a Médiapart és a Le Monde azt állítja, hogy a Ferrének küldött juttatások mind azt szolgálták, hogy elősegítsék az akkor még a PSG-nél játszó Messi 2021-es Aranylabdáját.

Ferré tavaly januárban hagyta el a France Footballt, hogy ezt követően Ribes örökébe lépve a PSG sajtó- és médiakapcsolati igazgatója legyen.

A L’Équipe ugyanakkor hozzáteszi, hogy

Az Aranylabdát egy több mint 100 fős újságírói zsűri (2021-ben 180 volt ez a szám) ítéli oda több mint száz országból, ami megvédi és garantálja a díj hitelességét és függetlenségét

idézik a L’Équipe és a France Football szerkesztőségi igazgatóját, Lionel Danoumau-t.

Az akkori Aranylabda-szavazás eredményének okairól ebben a cikkben foglalkoztunk.

(Borítókép: Lionel Messi a 2021-es Aranylabdával – Tnani Badreddine/DeFodi Images via Getty Images)

Rovatok