Index Vakbarát Hírportál

Papírforma Aranylabda: Messit Münchenből nem lehetett beelőzni

2021. november 30., kedd 06:07

Lionel Messi hétfő este hetedszer is megkapta a futballvilág legrangosabb egyéni elismerését, az Aranylabdát. A sorozat történetében akadtak már példák arra, hogy meglepő győztest avassanak, ez a mostani viszont egyáltalán nem volt az. Sőt, igazából ez volt a papírforma.

Sokkal meglepőbb végjátékok

Ott van példának okáért csak az elmúlt 25 évet vizsgálva az 1999-es díjkiosztó, amikor a Manchester Uniteddel (MU) Bajnokok Ligáját, bajnokságot és FA-kupát is nyerő David Beckhammel szemben a Barcelonával aranyérmes, de a BL-csoportkörben épp a két későbbi döntős MU–Bayern München duó mögött csak harmadik Rivaldo kapta meg az elismerést. Jegyezzük meg, hogy 1999-ben Copa Américát nyert Brazília, a torna legjobb játékosának a társgólkirályt választották meg, és a La Ligában is eredményes volt összességében 24-szer az idényben.

A 2007-es Kaká-siker után elképesztő széria vette kezdetét, 2018-ig csak Lionel Messi és Cristiano Ronaldo érhetett a csúcsra, 2010 és 2015 között a FIFA díja volt, ez pedig meg is látszott az eredményeken.

Ott van rögvest a 2010-es Messi-elsőség, aki barcelonai klubtársait, Andrés Iniestát és Xavit előzte meg a képzeletbeli dobogón. Csakhogy utóbbi kettő világbajnok lett Spanyolországgal, Argentína viszont a negyeddöntőben négyet kapott a németektől. Ne feledkezzünk meg Wesley Sneijderről sem, aki a BL-t, bajnokságot és kupát nyert az Inter vezéreként, a vb-n döntőig jutott Hollandiával, öt találatával pedig holtversenyben a legeredményesebb volt Dél-Afrikában. A Barcelonának megint csak egy bajnoki cím jött össze, Messi viszont így is simán lett aranylabdás.

A 2013-as Aranylabdának is volt visszhangja, leginkább azért, mert a szavazást két héttel elcsúsztatták, így pont belefértek a világbajnoki pótselejtezők, amin Cristiano Ronaldo két meccsen négy gólt vágott a svédeknek Zlatan Ibrahimovic duplájával szemben, ez pedig sokat nyomhatott a latban, mert végül a portugált vélték a legjobbnak. Ez volt az az év, amikor úgy tűnt, végre tényleg összejöhet a BL-döntős el Clásico, hogy aztán a Dortmund a Realt (4–1), a Bayern pedig a Barcát (4–0) üsse ki már az odavágón, a két német közül pedig a müncheniek örülhettek. Franck Ribéry viszont hiába nyert meg öt nagy tornát az évben, végül csak a harmadik lett.

Furcsa fintor, hogy akkor szakadt meg a széria, amikor pont nem kellett volna. 2018-ban ugyanis Luka Modric kapta a trófeát, és persze nem minden a gólok és gólpasszok száma, de a BL-győztes Real Madrid horvát kiválósága az Aranylabda decemberi odaítélésekor egy darab januári gólt tudott felmutatni a csapatában. Igen, a horvát válogatott vb-döntőig jutott, és Modric valóban remek volt. A csoportkörben.

Merthogy a kieséses szakaszra láthatóan teljesen elfáradt, a dánok elleni nyolcaddöntő 116. percében büntetőt rontott, és az oroszok, de főleg az angolok ellen sem az ő játékán múlt, hogy déli szomszédunk sorra hozta a drámai végjátékokat. A döntőben a franciák gáláztak, bemutatva, hogy mennyivel erősebb volt az ő águk, amelyről Portugália és Argentína is a nyolcaddöntőben búcsúzott. A madridiak első számú sztárja a 2017–2018-as kiírásban is Cristiano Ronaldo volt, aki 15 góllal lett a BL gólkirálya, a vb-n pedig triplázott a spanyolok ellen, majd győztes találatot jegyzett Marokkóval szemben. A kieséses szakaszban neki sem ment, viszont a Juvéhoz igazolásával látható volt, mekkora a visszaesés nélküle, csupán a klubvilágbajnoki cím jött össze, de hát azt gyakorlatilag már a BL-győzelemmel megszerzi egy csapat (a Realnak ráadásul még csak a River Plate-tel sem kellett összecsapnia a tornán).

És akkor most kanyarodjunk is a miért nemekre:

Miért nem Lewandowski?

Két fontos tényezőt kell vizsgálni egy játékos teljesítményénél, az egyéni kvalitásokat, illetve hogy győzelemre tudja-e vezetni a csapatát. Egyvalamit szögezzünk le gyorsan:

Robert Lewandowskinak kellett volna kapnia az Aranylabdát.

2020-ban.

Óriási balszerencséjére pont ezt nem osztották ki a koronavírus-járvány miatt, márpedig a hat trófea és a szakajtónyi gól garantálta volna az elsőségét. Pechére az új év már közel sem volt ennyire sikeres a bajorok számára, igen, a klub-vb-t ezúttal februárban játszották, amit meg is nyert a Bayern, de ennek túl sok hozzáadott értéke nincs.

Az UEFA égisze alá tartozó klubok ugyanis olyan szintű anyagi és erőfölényben vannak, hogy kötelezőnek számít a siker, a BL-győzelemig tartó menetelés során ugyanis lényegesen jobb csapatokat kell legyőzniük. 2006 óta egyszer, a 2012-es fináléban fordult elő, hogy az elitsorozat győztese alulmaradt, akkor a Corinthians 1–0-ra megverte a Chelsea-t.

Viszonyításképpen: az ázsiai föderáció legértékesebb játékosait tömörítő al-Hilal KERETÉNEK ÖSSZértéke 61,15 millió euró, Afrikában az el Ahly Cairo 29,18 millióval első, az amerikai kontinens északi felén a mexikói Monterrey 80,9-cel, a délin a brazil Flamengo 148,6-tal számít a legjobbnak, Óceániában pedig a Wellington Phoenix 6,4 millióval már kiemelkedő. Az UEFA-nál a Manchester City 1,08 milliárddal vezet, a Bayern München 840,5 milliója a hatodik helyre jó, de még a 63. PSV is előzi az első nem európait a 154,1 milliójával.

De megnyerte a bajnokságot. Igen, ahogyan az elmúlt kilenc évben mindenki, aki a Bayern játékosa volt. A német ligában olyan szintű erőfölényben van a müncheni gárda, hogy kis túlzással lejátszani is felesleges az évadokat. A Bayern eddig 30-szor nyert bajnoki címet, a második helyezett Dortmund és Mönchengladbach ötször…

De megdöntötte Gerd Müller (40) remek gólrekordját (41).

Valóban, és nagyjából ez a legnagyobb érv Lewandowski mellett, hogy bődületes mennyiségben termeli a találatokat, és ebből semmit sem von le, ha esetleg büntetőből eredményes valaki.

Összeszámolni is félelmetes, de a lengyel csatár ebben a naptári évben a klubjában és a válogatottban 54 meccsen 64 gólig és 10 gólpasszig jutott.

A lengyel csapattal ugyanakkor a csoportkörben elvérzett, a világbajnokságra pedig csak akkor juthat ki, ha Oroszország és a svéd–cseh továbbjutója ellen is győznek. A BL-ben nélküle nem tudták megverni a PSG-t, a bajnoki cím (nélküle is három győzelem és egy döntetlen volt a mérleg) és a Német Szuperkupa összejött a klubvilágbajnoki címmel együtt, de ezek inkább az alapdolgok voltak.

Robert Lewandowski meccs gól gólpassz g+gp g+gp/meccs
klubcsapat 42 53 6 59 1,40
válogatott 12 11 4 15 1,25
összesen 54 64 10 74 1,37
                 
Bundesliga               
20–21 idei része 17 24 3 27 1,59
21–22 idei része 13 14 1 15 1,15
összesen 30 38 4 42 1,40
                 
BL               
20–21 idei része 2 2 0 2 1,00
21–22 idei része 5 9 1 10 2,00
összesen 7 11 1 12 1,71
                 
Német Kupa               
20–21 idei része 1 0 0 0 0,00
21–22 idei része 1 0 0 0 0,00
összesen 2 0 0 0 0,00
                 
klubvilágbajnokság 2 2 1 3 1,50
Német Szuperkupa 1 2 0 2 2,00
                 
válogatott               
vb-selejtező 8 8 4 12 1,50
Eb  3 3 0 3 1,00
felkészülési meccsek 1 0 0 0 0,00
összesen 12 11 4 15 1,25

Miért nem Jorginho?

Adná magát az opció, hogy keressünk akkor valakit a BL-győztesből vagy az Európa-bajnokból. És ha van találkozás, máris van egy remek esélyünk. Ugyanakkor Jorginho nem tudta kiterjeszteni a formáját az egész év során, egy-egy fellángolás ellenére sem a Chelsea, sem az olasz válogatott nem róla szólt – leginkább a csapategységről, ami pont gyengíti minden résztvevő esélyeit.

Számára aligha hatott pozitívan az sem, hogy legendásan higgadt büntetőlövőként épp az Eb-döntő párbajában rontott, valamint az, hogy a svájciak elleni vb-selejtező 90. percében pocsékul lőtt 1–1-nél, ami miatt végül pótselejtezőre kényszerült az Európa-bajnok, és Észak-Macedónia után a portugál–török továbbjutóját is vernie kell ahhoz, hogy kijusson Katarba.

Miért nem Benzema?

A világbajnok leszerepelt az Eb-n, de a Nemzetek Ligáját azért megnyerte, Benzema pedig a Real Madridban egyszemélyes show-műsort vitt az előző idényben (30 gólja mögött Marco Asensio és Casemiro hétig jutott…), a mostaniban pedig 18 meccsen 16 gól és 8 gólpassz a mérlege.

Az előző kiírásban csak miatta volt esélye a Real Madridnak a bajnoki címre, ugyanakkor ez sem jött össze a királyi gárdának, ahogyan semmi más sem, ez pedig az Eb-búcsúval karöltve már túl sok.

Miért Messi?

Az elmúlt hetekben akárhányszor szóba jött az Aranylabda, mindig jöttek az érvek, ellenérvek, de mindenkivel úgy zártam a beszélgetéseket, hogy nehogy aztán mégis meglepetésként érje, hogy az argentin lesz a győztes.

Látom mindenhol az emberek felháborodását, mert már-már elkönyvelték Lewandowski sikerét, pedig ez volt a papírforma, nem véletlenül volt erre a legkisebb odds is a fogadóirodáknál.

Nehéz lenne Messi-imádónak beállítani, hozzám közelebb állnak az ösztönös zsenikkel szemben azok, akik elképesztő munkával érik el azt a szintet, mint talán tehetségesebb társaik.

Aztán ott van például az általam mindig kifogásolt 2010-es Aranylabdája, és az a tény, hogy karrierje legsikeresebb szakaszában Xavi (1998 és 2015 között volt a Barca játékosa) és Iniesta (2002–2018) óriási segítségére volt (2018 óta egy bajnoki cím és egy kupagyőzelem jött össze a katalánoknak!).

Viszont a remeklését igenis el kell ismerni, márpedig akinek nem túl rövid a memóriája, az emlékezhet arra, hogy az év első nyolc hónapja róla szólt.

Az előző bajnokság 2021-es részében Lewandowski 24 gólt és 3 gólpasszt hozott össze, ami csodálatos mutató, de itt meg kell jegyezni, hogy Messi 23 góllal és 8 gólpasszal zárt ezen időszak alatt, a BL-ben mindketten két meccsen két gólig jutottak, a Német Kupában a Bayern lebőgött, a Barca viszont győzött, nagyban köszönhetően Messi három góljának.

A legfontosabb viszont az volt számára, hogy végre megtört az átka az argentin válogatottal, három elbukott Copa América- és egy vb-döntő után idén már csúcsra ért – Messi négy góllal és öt gólpasszal lett a brazíliai torna legjobbja, a döntőben a házigazdát legyőzve ünnepelhetett Argentína.

Sokan azt vetik a szemére, hogy a PSG-hez igazolva csak egy gólja van a bajnokságban. Való igaz, hogy az egy gól, három gólpassz még hét meccsen sem a tőle megszokott teljesítmény, sokkal inkább a BL-ben a Manchester City és az RB Leipzig legyőzése során szerzett három találata, 11 tétmeccsen négy gól és három gólpassz pedig nem olyan mutató, ami miatt az első nyolc hónapot le kellene húzni.

Hozzávehetjük azt is, hogy vele a Barcelona május elején még harcban volt a bajnoki címért, a távozása után pedig egy spanyol szinten átlagos csapattá változott az együttes, amely öt BL-forduló alatt két gólt szerzett, az első két kör alatt még csak kaput eltaláló lövése sem volt a gránátvörös-kékeknek, ez pedig Ronald Koeman edző állásába került végül.

A PSG így is fölényesen vezeti a bajnokságot, ami persze nem nagy kunszt, a BL-ben a halálcsoportból azért már az utolsó forduló eredményétől függetlenül is továbbjutott, Argentína pedig már kiharcolt helyét a vb-n.

Ezek mind-mind hozzáadogattak Messi esélyeihez, és akkor abba még bele sem mentünk, hogy több jó passza volt idén, mint Lewandowskinak és Benzemának összesen, miközben harmadannyi ziccert rontott el, mint a lengyel, és feleannyit, mint a francia. 118 helyzetet alakított ki, ami közel annyi, mint Lewa (55) és Benzema (75) együttes mutatója, 224 sikeres csele volt (48+60), több labdaszerzése és szerelése, meccsnyerő és pontot érő gólja volt, mint a riválisoknak.

Messi Aranylabdáját már július közepén előrevetítettük, és olvasóink körében is nagy volt az egyetértés, hogy neki kell kapnia, hiszen 2776 szavazat érkezett rá, és csak 1099 Lewandowskira.

Való igaz, hogy ha csak az összgólok számát nézzük, akkor Lewandowski jobban zárt, de a lengyelnek a 2020-as Aranylabdát kellett volna adni, nem az ideit.

Lionel Messi meccs gól gólpassz g+gp g+gp/meccs
klubcsapat 40 32 12 44 1,10
válogatott 16 9 5 14 0,88
összesen 56 41 17 58 1,04
                 
La Liga/Ligue 1               
20–21 idei része 21 23 8 31 1,48
21–22 idei része 7 1 3 4 0,57
összesen 28 24 11 35 1,25
                 
BL               
20–21 idei része 2 2 0 2 1,00
21–22 idei része 4 3 0 3 0,75
összesen 6 5 0 5 0,83
                 
Spanyol/Francia Kupa               
20–21 idei része 5 3 1 4 0,80
21–22 idei része 0 0 0 0 0
összesen               
                 
Szuperkupa 1 0 0 0 0
                 
válogatott               
vb-selejtező 9 5 0 5 0,56
Copa América 7 4 5 9 1,29
összesen 16 9 5 14 0,88

Az érveket pró és kontra felsoroltuk, de természetesen megadjuk a lehetőséget olvasóinknak is, hogy voksoljanak.

Ön kinek adta volna a 2021-es Aranylabdát?

  • 7246
    Robert Lewandowski
  • 2467
    Lionel Messi
  • 650
    más
  • 360
    Karim Benzema
  • 270
    Jorginho

(Borítókép: Thiago Ribeiro/NurPhoto via Getty Images)

Rovatok