Index Vakbarát Hírportál

Égszakadás, földindulás Norvégiában: ellopták Haalandtól a The Best-trófeát

2024. január 16., kedd 08:13

A norvég sajtó durván nekiment a FIFA-nak a The Best választás eredménye miatt, amiért nem a 2022–2023-as idényben minden lényeges díjat elnyerő Erling Braut Haalandé lett a trófea, hanem ismét Lionel Messié. Lopás, csalás, botrány – ezek a leggyakoribb főcímek a norvég médiában. Sovány vigasz, hogy a magyar szavazóknak, Szoboszlai Dominiknek, Marco Rossinak és Szöllősi Györgynek helyén volt az esze és a szíve, és náluk a jogos győztes került a szavazócédula tetejére.

Még az elvileg pártatlan orgánum, a madridi As című sportújság is úgy fogalmaz, hogy:

Lionel Messi nyerte el minden idők legvitatottabb The Best címét.

Azok után, hogy a hétfő esti londoni gálán, az Eventim Apollo színpadán a 36 éves argentint, az Inter Miami játékosát hirdették ki győztesnek holtverseny után, a válogatottak csapatkapitányaitól kapott több szavazatnak köszönhetően.

Messi és a norvég Erling Braut Haaland, a Manchester City centere azonos számú pontot, 48-48-at kapott a nemzeti válogatottak csapatkapitányaitól, a szövetségi kapitányoktól és minden szavazó ország kijelölt sportújságírójától, de a nagyobb értékű szavazatok, amelyeket a csapatkapitányok adtak le, Messi javára döntöttek. (Megjegyzendő, hogy a szurkolók által a FIFA honlapján leadott voksokkal is Messi győzött volna.)

A papírforma Haaland győzelme lett volna, hiszen a norvég a tárgyidőszakban (2022. december 19. és 2023. augusztus 31. között) a Manchester Cityvel megnyerte a Premier League-et, az FA-kupát és a Bajnokok Ligáját, ő lett a PL (36) és a BL (12) gólkirálya, továbbá övé lett az európai Aranycipő (52 gól). Messi? Francia bajnok lett a Paris Saint-Germainnel és az Egyesült Államokban elnyerte az Inter Miamival a „sehol sem jegyzett” Ligák Kupáját…

De mivel Messi Messi, ezért harmadszor is övé lett a The Best…

Sokat elmond a trófea értékéről, hogy a hétfői londoni gálán a három döntős (Messi, Haaland, Kylian Mbappé) egyike sem volt jelen, távollétükben zajlott a ceremónia, melynek moderátora Thierry Henry, Messi egykori barcelonai klubtársa volt.

A norvég sajtó elemi erejű felháborodással reagált a szavazás végeredményére. 

A Verdens Gang főcíme: Botrány!

A cikk így folytatódik: „…Haaland sorra döntötte a gólrekordokat, triplázott a Cityvel, de a két legértékesebb díjat, az Aranylabdát és a The Bestet Messi kapta. Világszerte kritizálják a döntést.”

A Dagbladet így indít: Csalás, botrány!

Martin Ziedler a The Timesban ezt írta: Nagyon különös döntés, Haalandnak kellett volna nyernie. Carl Erik Torp exfutballista az NRK, szakkommentátor a norvég közszolgálati televízió élő adásában úgy fogalmazott, hogy ez botrány. A felindultságtól alig tudott megszólalni.

A Manchester Evening News címe: Megloptak minket!

A Manchester City szurkolóinak felháborodása elementáris.

A német Bild költői kérdése: Miért Messi?

„Amikor 76 nappal ezelőtt Messi megkapta az Aranylabdát, Lothar Matthäus kifakadt: Ez az egész egy bohózat. Mondom ezt úgy, hogy Messi-fan vagyok.”

Daily Mail: Messi még mindig The Best

„Annak ellenére, hogy nem volt valami látványos idénye az argentinnak, övé lett a trófea.”

La Gazzetta dello Sport: The Best? Messié, természetesen…

Ezek után nyilván érdeklődésre tart számot, hogy miként szavaztak a magyarok. Elöljáróban csak annyit: helyén volt az eszük és a szívük.

Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott csapatkapitánya: 1. Erling Haaland, 2. Lionel Messi, 3. Kylian Mbappé

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:  1. Erling Haaland, 2. Lionel Messi, 3. Kylian Mbappé

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője: 1. Erling Haaland, 2. Kevin De Bruyne, 3. Khvicha Kvaratskhelia

Mindhármuknál Haaland győzött, sőt Szöllősinél, aki legendásan nem sokra tartja Messit, az argentin még dobogóra sem került.

(Borítókép: Erling Haaland 2022. augusztus 31-én. Fotó: Michael Regan / Getty Images)

Rovatok