Index Vakbarát Hírportál

Minden sikerült a kedden kirúgott José Mourinhónak, kivéve egyet

2024. január 16., kedd 18:37 | aznap frissítve

Kedden bekövetkezett, amire az AC Milantól elszenvedett csúfos vereség után számítani lehetett: az AS Roma labdarúgócsapata azonnali hatállyal menesztette edzőjét, José Mourinhót. A Marca végigszörfözött a portugál mester sikerektől és kudarcoktól hemzsegő, több mint két évtizedes pályafutásán, és arra a konklúzióra jutott: Mou mindent elért a futballban, de egyvalami szinte sohasem sikerült neki, szépen – és a csúcson – távozni.

José Mourinho egyszer, még a sikerei csúcsán azt mondta:

Addig nem vagy igazi futballedző, amíg legalább egyszer ki nem rúgtak.

Hát, ha ezt elfogadjuk axiómának, akkor Mou futballedző a javából.

Mourinho keddi menesztése az AS Roma csapatától – amely jelenleg, 20 forduló után a Serie A 9. helyén szerénykedik nyolc győzelemmel, öt döntetlennel és hét vereséggel, 29 ponttal – várható is volt meg nem is.

Ugyan a negyedik helyen 34 ponttal álló Fiorentina, és ezzel a BL-helyezés, még látótávolságon belül van, de az utóbbi öt fordulóban szerzett négy pont, a vasárnap a Milantól a Stadio Olimpicóban elszenvedett 3–1-es vereség azt mutatja, hogy negatív spirálba került a csapat, és onnan csak egy edzőváltással lehet kiragadni.

Talán.

Mourinho amúgy január 26-án ünnepli 61. születésnapját, tehát meglehetősen durva ajándék ez az ősz mesternek. A Marca összeállításából mindenesetre az sugárzik, hogy Mourinhónak sohasem volt érzéke a tisztes, szép búcsúhoz.

Pályafutása alatt eddig hatszor rúgták ki, más kérdés, hogy sohasem járt rosszul, legalábbis anyagilag.

A Chelsea-től kétszer menesztették, előszőr 18, másodszor 8,3 millió font volt a végkielégítése. 

A Real Madridtól 17 millió fontot vett fel bánatpénz címén, a Manchester Unitedtől pedig nem kevesebb, mint 19,6 milliót, amikor 2018 decemberében felmondtak neki, pár hónappal azok után, hogy szerződést hosszabbítottak vele.

A Tottenhamtől 15 milliós végkielégítéssel távozott, ehhez képest amit a Rómától kap, csak aprópénz: 3 millió font.

Összességében 80,9 millió font, ami jelenlegi árfolyamon 35,7 milliárd forint. Igen, jól tetszenek érteni: csaknem 36 milliárd forint, munka nélkül…

Hiába, jól kell tudni szerződést kötni. Soha, egyetlen futballedző sem vett fel a karrierje alatt akkora összegű végkielégítést, mint José Mourinho. Ebben vitán felül világelső.

De most nézzük Mou távozásait, a Marca gyűjtésében:

Nem könnyű elhelyezni José Mourinhót a történelem legnagyobb futballedzői között.

2003 és 2010 között vitathatatlanul ő volt a világ legjobbja a szakmájában, talán csak Josep Guardiola vetekedhetett vele. Az utóbbi 13–14 év azonban az eredmények és a körülötte zajló események ismeretében lassú, de biztos hanyatlás.

Úgy tűnik, eltörött a mester varázspálcája. Vagy csak annyi történt, hogy megváltozott körülötte a világ?

(Borítókép:  José Mourinhó 2024. január 10-én. Fotó: Ivan Romano / Getty Images)

Rovatok