Index Vakbarát Hírportál

Súlyos következményei lehetnek a futballvilágot megrengető rasszista botrányoknak

2024. január 21., vasárnap 16:44

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke azt követeli, hogy automatikusan veszítsék el aktuális mérkőzésüket azok a csapatok, amelyek rasszista botrányba keverednek a szurkolóik miatt.

Mint megírtuk, szombaton az Udinese szurkolói rasszista bekiabálásokkal próbálták megzavarni Mike Maignant, az AC Milan színes bőrű kapusát az olasz élvoalbeli labdarúgó-bajnokságban (Serie A), mire a vendégcsapat játékosai levonultak a pályáról, és bementek az öltözőfolyosóra. A közjáték körülbelül tíz percig tartott, ám végül sikerült jobb belátásra bírni a labdarúgókat, hogy folytassák a találkozót.

A Milan végül 3–2-re nyert egy 93. percben született találattal. A Coventry City játékosát, Kasey Palmert szintén rasszista szidalmazások érték ezen a hétvégén Angliában. A középpályás a Sheffield Wednesday ellen 2-1-re megnyert mérkőzésen a játékvezető felé intett egy labdaszerzés után, majd a tömeg felé mutatott, jelezve, hogy a szurkolók egy része elfogadhatatlanul viselkedik.

Egyszer és mindenkorra: Nemet a rasszizmusra! Nem a diszkrimináció minden formájára! A szombaton Udinében és Sheffieldben történt események teljesen visszataszítóak és teljesen elfogadhatatlanok. Az érintett játékosok osztatlan támogatásomat élvezik. Minden érintett félnek cselekednie kell, kezdve az iskolai oktatással, hogy a jövő generációi megértsék, a rasszizmus nem lehet része a labdarúgásnak vagy a társadalomnak

– olvasható az Infantino által jegyzett közleményben.

„Ennek nem szabadna léteznie a futball világában, de sajnos évek óta visszatérő jelenség. Valamit tenni kell, hogy megváltozzanak a dolgok” – mondta Maignan a Milan TV-ben, miután megerősítette, hogy az Udinese szurkolói majomhangokat imitáltak, amikor labdához ért.

A Milan városi riválisa, az Internazionale nyilvánosan kiállt Maignan mellett, a Serie A pedig közölte, hogy „elítéli a rasszizmus minden formáját”. A PSG sztárja, Kylian Mbappé azt mondta, hogy nála most telt be a pohár.

„Mindannyian veled vagyunk, Mike Maignan. Még mindig ugyanazok a problémák és még mindig NINCS megoldás. Elég volt! NEM a rasszizmusra” – posztolta Mbappé az X-en.

A rasszizmus Spanyolországban is visszatérő jelenség, a Real Madrid szélvészgyors támadója, Vinícius Júnior többször is kifakadt a szurkolók magatartása miatt.

Rovatok